Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana juz mama

jak reagowac mamy doradzcie

Polecane posty

moja cora od kilku dni jest po prostu nieznosna krzyczy zlosci sie jak cos jej nie pasuje , nie poznaje jej nigdy dotad tak sie nie zachowywała , nie pomagaja spokojne tłumaczenia a zdarza mi sie dac jej klapsa bo w koncu trace cierpliwosc i sama zaczynam krzyczec tylko po tym mam wyrzuty sumienia , nie wiem co mam juz robic to moje pierwsze dziecko wiec nie mam doswiadczenia moze poradzicie mi mamy czy wasze dzieci tez tak sie zachowywały i jak wtedy reagowałyscie bardzo kocham swoja córcie ale jestem zmeczona i przerazona jej zachowaniem za odpowiedzi bardzo dziekuje

dodam jeszcze ze córa ma 21 miesiecy

Gość Im bardziej krzyczy, tym
bardziej ją olewaj. Jak cie uderzy to nie oddawaj jej, tylko sie na nia obraz (zrob grozna mine, a potem lekcewazaco-obrazona i sie do niej nie odzywaj ani nie okazuj jej sympatji czy czulosci, dopoki cie na swoj sposob nie przeprosi). Predko zmieknie. Jesli jest agresywna nie w obec ciebie tylko innych dzieci, to odstawiaj ja do kata, a jak sie kreci w kacie i go lekcewazy to zamknij ja w pokoju (gdzie nie ma zadnych niebezpiecznych dla niej przedmiotow, ani niczego co moze zniszczyc) i wyposc dopiero kiedy bedzie gotowa przeprosic to drugie dzicko.

Przede wszystkim nie krzycz ani nie okazuj agresji wobec niej, bo to ja tylko nakreca. Po prostu ja olewaj. Jak nie mozesz jej sluchac to wsac stopery do uszu (sa bardzo tanie).

wsadz *

bunt dwulatka... nie martw się- każda mama to przechodzi... najlepiej nie reagować nadmiernie. jak zobaczy, że na krzyki nie reagujesz tylko na normalny ton to zbastuje

spróbuje z tym olewaniem ale to trudne

a ile moze trwac ten bunt dwulatka - ile to trwało u was , najgorsze jest to ze ja wogóle jestem nerwowa osoba i trudno mi bedzie nie reagowac na humory dziecka ale spróbuje

Bunt dwulatka zależy od dwóch rzeczy: zawziętości ( charakteru) malucha i od reakcji rodziców oraz otoczenia. jak dziecko widzi, że Ty lub nawet inni ludzie reagujecie na jego wrzaski, to będzie to trwało dłużej.... Na prawdę za bardzo nie ma na to sposobów skuteczniejszych niż olewka całkowita ^^

Olewka to tez sposób , ale najbardziej, przynajmniej u nas działa natychmastowe odwrócenie uwagi, ale takie jakieś mega ciekawe. Np wyje ,złości sie , drze a ja wołam szybko chodź zobacz co robi pies !!! albo robię jakies mocne zamieszanie wokół tego co widzę przez okno, że np ciocia idzie, albo ptak do karmnika przyleciał. Zaraz zapomina o co jej chodziło i jest z 1/2 godziny spokoju ( moja kończy 21 miesięcy w styczniu)