Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ola93

ratunku!

Polecane posty

cześć dziewczyny,mam wielki problem. Biorę syndi 35,współzylam z chlopakiem i 3 dnia po tym zapomnialam wziac pigulki,przyjelam ja dopiero nastepnego dnia o stalej porze. Czy jest mozliwosc ze zaszlam w ciąze? bardzo prosze o szybkie odpowiedzi ;(

Gość BOBOAA
jesli 93 to twój rocznik, to ... gratuluję mamuśku :D Na studniówke pójdziesz już z niemowlęciem :P

Gość ....ggg....
taaak :P :D

boże święty ;/ to ile czasu żyje plemnik w organizmie? nie wzielam 3 dnia pozniej czyli 72 h po stosunku a poprzednie wzielam

Gość BOBOAA
cos ty robiła na lekcjach biologii? Bzykałas się? :P "Plemnik (łac. spermium) jest dojrzałą męską komórką płciową. Składa się z trzech zasadniczych części: głowy, szyjki i witki (wstawki). Podczas ejakulacji z cewki moczowej mężczyzny zostaje wyrzuconych około 300 milionów plemników. Wtedy, kiedy wytrysk nasienia jest w pochwie kobiety z tych 300. milionów tylko kilkaset dostaje się przez jajowód do powierzchni jajnika. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w procesie zapłodnienia bierze udział tylko jeden procent wszystkich plemników. Pozostałe mają do spełnienia inne zadania. Część z nich oczyszcza cewkę moczową i jajowód z substancji toksycznych, inne blokują śluz szyjkowy, jeszcze inne niszczą plemniki innego mężczyzny. Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia. W środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w jajowodzie do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w temperaturze 37 stopni Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność wzrasta do 70 godzin. Jeżeli plemniki dostaną się w okolice wejścia do pochwy, to w sprzyjających okolicznościach, np. kobieta jest w fazie owulacji, istnieje możliwość zapłodnienia." dr Wiesław Ślósarz (ó?) seksuolog, psycholog

no tak ale jesli plemnik zyje 48 h to przeciez jeszcze wtedy bylam zabezpieczona ?

Gość naatalkaa
A który to był tydzień? Jakie tabletki?

wystarczyło zajrzeć do ulotki... jak zapomniałaś tabletki w 3 tyg to nie należy robić przerwy między opakowaniami

tamto opakowanie bylo moim ostatnim więc juz tego nie biore,ale okresu nie dostalam a juz dzis jest 5 dzien od ostatniej pigułki...

no to przykro mi, jak nie postąpiłaś zgodnie z ulotką to możesz być w ciąży chociaż w sumie to ja wątpie, po 3 dniach od seksu to juz raczej plemniki powymierały, a jesli nie to owulacja też Ci sie nie odblokowała raczej już tego samego dnia gdy zapomniałaś tabletki... szanse na ciązę są malutkie, ale jednak

no własnie mi tez sie wydaje,że powinny juz powymierac ale tutaj słysze inne głosy na ten temat ;/

Gość naatalkaa
Zaczekaj jeszcze trochę i zrób test, będziesz wiedziała.

dziś dostałam krwawienia i wydaje mi sie ze to miesiączka bo towarzyszy jej miesiączkowy ból,oznacza to ze nie jestem w ciąż y ?:)

dziś mija 2 tyg. od stosunku ;/ a jest czas w którym powinnam mieć miesiączkę ... prosze o odp. ;/