Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noga z matmyyy

MATMA !! Błagam o pomoc!!

Polecane posty

Gość noga z matmyyy

Odległość środka ziemi do środka słońca jest rówka ok. 150mln kilometrów. Obl ile kilometrów przebirga Ziemia w ciągu 1minuty. Przyjmij, że r=3. Wynik podaj w notacji wykładniczej.

Gość co to r=3
?

Gość noga z matmyyy
TT = 3!! SORYY!! Tutaj chodzi o Pi oczywiście ;P

Gość poruszenie_W_bokserkach
poczekaj na dyrektore ona jest dobra z matny :P

Gość co to r=3
musisz obliczyc dlugosc okregu, po ktorym ziemia okraza slonce ten okrag ma promien = 150 mln kilometrow a wzor na dlugosc okregu to l = 2 pi *r potem trzeba podzielic otrzymana dlugosc przez 60*24*365 chyba :classic_cool:

Gość a+bi
Czy wynik powinien wynosić 6,25*10^5 km ? Masz odpowiedź do tego zadania?;p bo nie jestem pewna czy się gdzieś nie pomyliłam.

Gość do a+bi
zgadza się! ale powiedz mi jak ty to zrobiłaś :O bo ja jestem ZIELONA!

Odległość środka ziemi do środka słońca jest rówka ok. 150mln kilometrów. Obl ile kilometrów przebirga Ziemia w ciągu 1minuty. Przyjmij, że r=3. Wynik podaj w notacji wykładniczej. odległość między ziemią a słońcem wynosi ok. 150 ml km zatem R=150 ml km = 150 * 10^6 km = 15 * 10^7 km Pi = 3 przebieg ziemi czyli długość okręgu wyliczamy ze wzoru L=2 Pi R ale Ziemia obiega słońce w ciągu 24 godzin, zatem długość okręgu dla 24 godzin to będzie : L=2 * Pi * 15 * 10^7 km = 2 * 3 * 15 * 10^7 km = 90 * 10^7 km ale nam chodzi o czas 1 minuty zatem 24 godziny musimy podzielić przez 24 i przez 60 co dopiero da nam 1 minutę l = 90 * 10^7 : 24 : 60 = 0,0625 * 10^7 km = 6,25 * 10^5 km

to się walnęłam, ziemia obiega słońce w ciągu 365 dni :P zatem otrzymany wynik trzeba by podzielić jeszcze przez 365 co już nie daje Twojej prawidłowej odpowiedzi