Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BRYTFANKA 600

dlaczego mój chomik mnie gryzie?

Polecane posty

Gość BRYTFANKA 600
nie smirdzi w ogole, a do scierania zabkow ma w klatce taka kostke wapienna

Gość ddddddfff
Terminator czy tez Predator XD Nie moje poczucie humoru jak sie przewracaja itp, nie smieszy mnie to, na glownej bylo tam gdzies fajne zestawienie najlepszych filmikow 2010 :D dla mnie z forfiterem i jego przerobka na pierwszym miejscu

Gość jjjjjjj jjjjjjjj
ale ogolnie chomiki gryza, jak mialam syryjskiego to mnie kilka razy tak ugryzl ze cala umywalka we krwi i do dzis mam blizny choc 15 lat minelo ;p ale to byly sporadyczne przypadki, kilka razy a chomiki mialam wiele lat. Co do dzungarskiego to nigdy nie ugryzl az tak mocno- byl bardziej dziki, meczyla go taka bliskosc jaka mialam z syryjskimi i czasem zlapal mnie zebami, polecialo troche krwi ale nic groznego.

Gość Karolka z Podkarpacia
Poznal sie na tobie...Widocznie madry chomik:P

Gość Izusiax
nie prawda ja mam samca i samice dżungarskiego.Samca nie moge oswoic bo gryzie jak nie wiem co ale mam samiczke i ona nigdy mnie nie ugryzła,a teraz jak ją dopuściłam do samczyka to zrobiłą sie dzika,to znaczy zaczeła mnie gryźc.słyszałam że trocinami ręce można wytrzec, ale to nic nie daje :p Niunia i Szaruś pozdrawiają

Gość szenszen
ja kiedys miałem samca syrysjskiego jak ten poniżej http://4.bp.blogspot.com/_Penet_CPMC4/TR5QoHLzr5I/AAAAAAAAAAM/N5qC7ZHT55M/s1600/ch.jpg - nie gryzł wcale i mozna było go brac po tygodniu na rece . Po tym jak zdechł znowu samiec syryjski - nie gryzł Nastepnie czarna samica i samiec syryjski . Samica gryzła do krwi - raz jej przystawiłem jedzienie do klatki to zamiast ziarna złapała mojego palca :/ , Moze miała jakas chomikową wscieklizne ? Bo latała i gryzła nawet samca z ktorym mieszkała . To było 10 lat temi . Teraz juz nie mam chomików .

Gość eddy666
mój chomik też mnie gryzie chociaż nie ma do tego jakiegoś ważniejszego powodu niż to że go ja bardzo mocno kocham i opiękuję się nim i dbam o niego jak to tylko jest to możliwe,nie jestem w stanie dokładnie określić tego faktu "czemu chomik gryzie" bo to gryzoń i gryzie,chociaż jestem doświadczoną hodowczynią chomików nie wiem czemu chomiki tak gryzą! ok nara pozdro xD

Gość pilas juz dzis mozgojeba?
to jego zaloty i taniec godowy. nadstawiaj szpare:P

Gość _eska
ja mam taką teorię, że to hormony. Mam chomika dżungarskiego od kilku miesięcy, był super. Od tygodnia dostał szału, gryzie do krwi palce, gryzie klatkę. Przedtem nie wchodził sam na rękę, ale dawał się wziąć i był bardzo łagodny, chętnie się bawił. Teraz jak wkładam do klatki miskę z żarciem, to żarcie olewa i gryzie palce.

Gość asers
to nie prawda ze chomiki gryzą . Ja mialem chomika syryjskiego samca i nie gryzł . Potem zdechł po 2 latach i kupiłem kolejnego samca i tez nie gryzł . Jadl z reki i mozna bylo brac do reki .

Gość asers
nastepenie była para syryjskich samica i samiec. Samica była koloru czarnego gryzła w palce i gryzła tez samca . Samiec nie gryzł i był spokojny .

Gość Paoolciaa
bo jest nie oswojony : D

Gość Malinozja
Co musisz zrobić? 1. Często mówić do niego żeby poznał twój głos 2.Jest mały i zabrany od rodzinki 3. Dawaj jedzonko z ręki 4. A jezeli będzie krążył koło domku dla czomika to wyciągnij ręke i sprawdź czy chce wyjść. 5.Jeżeli cię cały czas czyli Rok to go oddaj to wyjaśnia brak więzi Mam nadzieję że pomogłam

Gość gość
Musisz go oswoić. Najpierw w klatce jak masz chomika lub w akwarium to weź jedzenia dla niego i daj mu z renki potem wż go do słoika jakiegoś po prostu czekaj kiedy do niego wejdzie a kiedy już wjdzie weż go na renc ten słoki i wtedy ci wejdzie a i jeszcze weź jakiś przysmak

Gość gość
Mysle ze chomik czul na twoich dloniach jakis zapach pozywienia kture mialas wczesniej w reku przed wzieciem do reki chomika nalezy dobrze umyc rece mydlem to tylko glupiutki chomik i nieodruzni np czy to twoj palec czy cos smakowitego np.sledz

Gość gość
a moze dlatego ze czymalas palca w c***e ?

Gość gość
śmierdzisz czipsami ,dlatego

Gość gość
Chomik był za wcześnie zabrany od matki. Nigdy nie kupiłabym żadnego zwierzęcia jeśli sprzedawca nie ma pojęcia o płci zwierzątka które sprzedaje. Problemowe zwierzaki to zwierzaki za wcześnie odebrane matce.

Gość KeiraSSO
Witam mam ten sam Problem chomika mam już rok! :) Oswajałam go również stopniowo i czułam że jesteśmy świetną Parą Towarzyską :) Bawił się ze mną a teraz jak ją wyciągam gryzie jak mam płasko ręke to tak dziwnie mnie gryzie że mam całe palce od ząbków :( Raz go odruchowo również zwaliłam i bardzo zrobiła czarne i wielkie oczy i biegał z mną i jak go chciałam wziąść do klatki i mnie bardzo mocno ugryzł na szczęście to było trochę dawno I ZNAM POWUD choć nadal tak robi :(( PS Mój chomik jest dżungarski A więc tak po pierwsze dla innych słowo (GRYZOŃ) nie pochodzi od tego że (GRYZIE) Lecz że całe życie rosną im zęby .-. Ok Ty chyba trafiłaś na SAMCA dlatego że one gryzą o wiele mocniej bo ponoć uważają że wszystko to ich terytorium :(( I ja chyba też mam samca bo jak kiedyś miałam SAMICZKĘ to nigdy mnie nie gryzła a to się dowiedziałam od dziadka po drugie POTRZEBUJE jakąś witaminę I również chimik myśli że TWOJA RĘKA to mięso NIESTETY więcej już nie wiem myślę że chociaż trochę pomogłam :) Pozdrawiam!

Gość Dlaczego Homik Mnie Gryzie

mam chomika od 10 grudnia, wiec juz ponad 3 tygdnie. oswajam zgodnie z zasami, pomalu stopniowo, zaczal jesc mi z reki, a za 2 tyg dal sie poglaskac. am specjalny plotek, ktory rozkladam dziennie wieczorem, zeby mogl wyjsc z klatki i pobiegac, bawilam sie z nim zawsze i wchodzil mie na rece bez problemu. pierwsze dni gryzl. teraz nagle znow od 3 czy 4 dni tak gryzie ze az strach, do krwi. lapie mi palec łapkami, zeby sobie przytrzymac i normalnie się wsysa tak, ze az w mozgu czuje, tak mnie zaboli. raz go odruchowo tak strzepalam z palca ze az spadl, z niskiej wysokosci, ale jest mi żal, bo yslalam, ze juz mamy fajną więź. czy ktos moze cos poradzic? dodam, ze to chomik dzungarski, plci nie znam bo w sklepie przy zakupie stwierdzili, ze zbyt młody, by okreslic.

Pewnie dlatego ze to homik co sie dziwisz! One sie nigdy nie przywiazuja do ludzi.