Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama678

Koldra z wypełnieniem typu jedwab czy z wlókna celulozowego Tencel(lyocell)?

Polecane posty

Gość mama678

Kołdry wełniane są wspaniałe, ale ciężkie. W puchowych kołdrach dodatkowo mnożą się roztocza. Moje kilkuletnie dziecko poci się pod poliestrowymi silikonowanymi włóknami albo rozkopuje, stąd mój dylemat. Nie chce tu żadnego produktu reklamować. Znalazłam w podobnej cenie kołdrę w poszyciu z bawełnianego adamaszku z wypełnieniem 100%silk(jedwab) oraz kołdrę w poszyciu bawełnianym typu perkal z wypełnieniem 100% tencel(lyocell). Co wybrać?

Gość mama678
TENCEL łączy w sobie wiele zalet innych włókien: jest delikatny jak jedwab, mocny jak poliester, chłodny jak len, ciepły jak wełna i bardziej chłonny od bawełny. Do najważniejszych cech włókien TENCEL należą: doskonała regulacja klimatu spania poprzez absorpcję wilgoci i odprowadzanie jej na zewnątrz, naturalne właściwości antybakteryjne, idealna gładkość i miękkość. Włókna TENCEL są w 100% biodegradowalne. Po przykryciu glebą, włókna te rozkładają się w ciągu kilku tygodni, nie pozostawiając w środowisku szkodliwych substancji.

Gość mama678
Jedwab jest włóknem oddychającym a zarazem izolacyjnym, który pomaga regulować temperaturę ciała. - Posiada bardzo dobre właściwości higroskopijne, mogą chłonąć do 30% wody, nie dając w dotyku wrażenia wilgoci. - Jest naturalnie hipoalergiczny i jest dobrym rozwiązaniem dla wrażliwej skóry. Dzięki właściwościom antystatycznym nie akumuluje w sobie roztoczy kurzu domowego, dzięki czemu polecany jest dla osób cierpiących na alergię, astmę. - Ekologiczna produkcja - przy produkcji jedwabiu mogą być stosowane tylko środki pochodzenia naturalnego, ponieważ nić jedwabiu ulega uszkodzeniu przy zastosowaniu środków chemicznych.