Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malamimalami

soczewki

Polecane posty

Gość malamimalami

Witam. Niedawno badałam się u okulisty pod kątem doboru nowych okularów i przy okazji soczewek. Mam krótkowzroczność i astygmatyzm, okazało się, że na lewym oku w okularach będę mieć moc -3 i cylinder -1, a na prawym -0,75 i cylinder też -1. Powiedziałam lekarzowi, że nie chcę nosić soczewek na stałe, tylko czasami kiedy sytuacja tego wymaga. Powiedział, że mimo mojego astygmatyzmu w takim wypadku mogę spróbować ze zwykłymi soczewkami jednodniowymi, nie torycznymi. Na lewe oko zapisał mi moc -3 a na prawe -1. Mimo, że to decyzja lekarza, nie jestem przekonana do jej całkowitej słuszności... prosze o opinię, nie chcę sobie jeszcze bardziej zepsuć wzroku :(

Gość fdfvd
dobierajac soczewki powinnas je zalozyc w gabinecie i lekarz dobiera krzywizne jak i moc.

Musisz zostać przebadana pod kątem soczewek przez okulistę - niestety prywatnie, bo NFZ nie refunduje takich "luksusów". Okulista dobierze Ci soczewki ;) i poszukaj w salonach optycznych łączonych z badaniami okulistycznymi - często mają promocje, np. przy badaniu soczewki gratis itd.