Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz nie wiem jak to jessst

chodzi o alimenty, pomóżcie !!

Polecane posty

więc, byłam niedawno u prawnika i powiedział mi, że jeśli dziecko jest pełnoletnie to mimo tego może ''upoważnić'' matkę (lub starsze rodzeństwo) do napisania pozwu(musi jedynie podpisać) i reprezentowania go w sądzie mój brat skończył niedawno 18 l., uczy się w liceum i ma bardzo niskie alimenty, chciałby podwyższyć, ale nie powiedział, ze nie będzie chodził do sądu (ogólnie ma raczej taki olewczy stosunek do wszystkiego :O) rodzic pozew może za niego napisać, ale własnie nie wiem czy mama będzie mogła wstawić się za niego na sprawie? bo z tego co wyczytałam w necie to jeśli dziecko jest pełnoletnie i wyznaczy własnego rodzica do bycia jego pełnomocnikiem to i tak będzie ono musiało się wstawić w sądzie(razem z rodzicem wtedy), no więc jak to naprawdę jest ? jeśli mamę wyznaczy pełnomocnikiem to koniecznie będzie musiał osobiście uczestniczyć w sprawie i się na niej pojawić? czy matka sama nie może przyjść ?

*** ale powiedział

ja się pytam czy tak wogóle można czy nie a to, ze sie nie stawi to nawet lepiej - i tak nie umie się dobrze wysławiać, i ogólnie ma wszystko gdzieś, mama z pewnością byłaby bardziej przekonująca niż on, poza tym ona też odbiera alimenty

matko, żaden 'książe', zrozumcie, że on jest taki hmm dziecinny ''głupkowaty''(?) i przyniósł by tylko wstyd w sądzie :O mama sama oznajmiła, że wolałaby tam iść za niego

nikt nie wie ?? :(

no właśnie, on powiedział, że może się wstawić sama, natomiast na forach(w tym na tych ''prawniczych'') ludzie pisali, że nie

"że może się wstawić sama," nie wstawic tylko stawic... skoro prawnik tak Ci powiedzial to sluchaj go. Najwyzej przeloza rozprawe i brat dostanie wezwanie. Te kilka dni od sprawy do sprawy chyba nie zrobi roznicy?

Gość tez mam chyba poczatkii
wydaje mi się, że skoro może być pełnomocnikiem to automatycznie może brać za niego udział w sprawach, w każdym razie tak powinno być