Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyxbolexzatokkk

SPOSOBY NA ZLAGODZENIE BOLU ZATOK!!!!

Polecane posty

Gość pomocyxbolexzatokkk

Moja mama od kilku dni lezy chora i strasznie cierpi z powodu bolu zatok, doslownie placze z bolu. Byla u lekarza, przyjmuje antybiotyki i jakies tabletki przeciwbolowe ale jak narazie nic nie pomaga... znacie cos by zlagodzic ten bol?? nie moge patrzec jak sie tak meczy... dodam ze robie jej co jakis czas inhalacje z rumianku co pomoga, ale minimalnie i na chwile.... prosze podajcie jakies sposoby :(

Gość jestem bogiem.
niestety nie znam

Gość www....wwww
spróbuj okładów z ciepłej soli, poszukaj w necie, dokładnie nie wiem, chyba zwykłą kuchenną podgrzewa się i robi okład

Gość taka sobie girl
Może SInupret pomoże? tabletki na zatoki, ziołowe ale dobre. Wiem, ze są homeopatyczne tez jakies super, ale nazwy nie pamietam, zapytaj w aptece. Spróbuj może inhalację z amolu i ibuprom zatoki. Ja wlasnie dzisiaj biore ostatni antybiotyk na zatoki :O

Gość do autorki....
Jeśli chodzi o zatoki to znam jeden sprawdzony sposób ,a mianowicie: 1,Potrzebny będzie woreczek -najlepiej uszyć go z gęstego bawełnianego płótna o wymiarach ok.20cm/7cm 2,Gruba jodowana sól 3,Wypełniamy woreczek solą ok 3/4 objętości, ściśle zaszywamy otwór . 4,Do garnka wlewamy wodę ,przykrywamy pokrywką ale do góry dnem. 5,Na pokrywce układamy woreczek (ogrzewamy go ) 6,Ciepły woreczek przykładamy na bolące miejsce (zatoki) Powtarzamy to 3-4 razy dziennie. Można podgrzać na patelni, tak żeby okład był ciepły.

Gość pomocyxbolexzatokkk
Dziekuje :) Słyszałam właśnie o ciepłych/gorących okładach ale gdzieś wyczytałam że to jednak nie zdrowe, nie wiem dlaczego... w każdym razie wypróbuję, dziękuję. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sposoby to bardzo proszę, będe wdzięczna.

Gość do autorki....
Robisz inhalacje czy parówkę z rumianku, bo to różnica dla chorych zatok także?

Gość jaaaa tez miałam takie coś
W swoje 15 urodziny dostałam takiego bólu, że nie mogłam spać w nocy i jeść. Zwracałam z bólu. I w końcu ta ropa z zatok ściekła na oko i robili mi punkcje i dopiero po tym mi minęło wszystko. Najgorszy ból to właśnie ból zatok (boli jakby za okiem)

Gość do autorki....
Może kiedy mama ma ostry stan zatok, to te okłady nie rób tak mocno ciepłe, tylko lekko, A później, jak jej przejdzie ten ostry stan, to zrobić można mocniej ciepłe. Ja znam przykład z życia wzięty, że ten sposób pomaga, lecz nie namawiam cię, bo twój wybór. Przepis wzięłam z internetu, bo jakiś czas temu miałam problemy z zatokami.

Gość pomocyxbolexzatokkk
a jaka jest różnica między parówką a inhalacją? Robię inhalację.

Gość pomocyxbolexzatokkk
Myślę że by się nawet maryśką sztachnęła byleby ból przeszedł i mogła zasnąć. ;p

Gość do autorki....
Parówka jest na gorąco i nie wskazana przy zatokach, a inhalacja w temperaturze dużo niższej, albo i pokojowej.

Gość pomocyxbolexzatokkk
Więc wychodzi na to że robię parówkę. Ale dlatego, że tak wyczytałam na wielu stronach- jak zrobić inhalację z rumianku- zagotowując 3 łyżki rumianku w dwóch szklankach wody i odcedzając-sama już nie wiem.

Gość do autorki....
Inhalacje zrobisz tylko za pomocą inhalatora (ma swoja nazwę, ale nie pamiętam). Niektórzy mają w domu, można też kupić, bo jeśli chodzi o pożyczanie, to miałabym wątpliwości, co do sterylności tego urządzenia. Nie rób mamie parówek, bo na pewno nieświadomie jej szkodzisz, szczególnie teraz kiedy stan chorobowy się zaostrzył, być może z tego powodu. Najlepiej teraz nic gorącego nie podawaj i nie przykładaj, aż leki pomogą i dopiero wtedy, bo teraz bałabym sie nie daj Boże zaszkodzić

Gość pomocyxbolexzatokkk
Dobrze, dziękuję. Więc nie robić tego okładu z wcześniej? z solą na gorąco?

Gość do autorki....
Poczekaj, aż odpuści ostry stan. Tam atakuje ropa, a to jest cholerstwo i bałabym się teraz. Natomiast, jak ustapi, odczekać tydzień albo dwa i wtedy tak. Tak mi sie wydaje. Nigdy w ostrych stanach nie należy przeginać. Zresztą przekonasz sie, czy bez parówek będzie lżej, przecież bierze leki, a to ma swoje działanie.

Gość pomocyxbolexzatokkk
Dobrze, dziękuję bardzo. Mam tylko nadzieję że leki zaczną szybko działać i skończy się to cholerstwo ;/

Gość naświetlanie lampą bioptron
pomaga

Gość gość
Też radziłabym iść do lekarza! nie wolno bagatelizować bólu zatok!