Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sm2820

Proszę o pomoc i poradę. Czerniak?

Polecane posty

Gość sm2820

Witam. Mam pewną niepokojącą mnie sprawę- otóż od kilku lat na nodze( trochę powyżej kolana) mam czarne znamię z ciemno brązowym zabarwieniem(z boku tego znamienia). Już dawniej kilka osób pytało sie mnie( głównie latem, gdy nogi odsłonięte były) co to jest i czy byłam z tym u lekarza, ale z racji takiej, że byłam młodsza i głupsza- "olewałam to"... do pewnego czasu. Mianowicie ostatnio przyobserwowałam sobie to znamię i wydaje mi się że minimalnie urosło( mówię, że wydaje mi się, bo wcześniej nie zwracałam na to uwagi:O) Obecnie ma 3mm, włosy na nim nie rosną, ale na całej nodze tak, pzeczytałam już dosyć trochę na ten temat i powiem szczerze, że jestem trochę zaniepokojona. Czy powinnam iśc z tym do lekarza? czy mam powód do zmartwienia? Przepraszam, że może nieczytelnie coś napisałam, ale jestem dzisiaj przemęczona:) bardzo prosze o odpowiedzi:) pozdrawiam:D

Gość sm2820
naprawdę zależy mi na opinaiach:)

Gość zdjęcie w sepii
idź i to jak najszybciej, moja koleżanka miała czerniaka właśnie w tym miejscu, podobno jest to ulubione miejsce występowania czerniaka u kobiet. Na szczęście dość szybko poszła z tym do lekarza, wycieli jej to i chyba jest wszystko w porządku ale ma zakaz opalania się końca życia, w ogóle musi unikać słońca, zwłaszcza nóg nie może na nie wystawiać.

Gość sm2820
dziękuję bardzo za odpowiedz:) zrobię tak jak mówisz, tylko do jakiego specjalisty musze się udać? i prywatnie?

dermatolog powinien zbadac dermatoskopem na poczatek... postawi diagnoze i ewentualnie pokieruje dalej

Gość sm2820
Aha. dziękuję Wam bardzo kochani:)