Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gryzelinka

wytłumaczcie mi proszę- bo nie kumam totalnie

Polecane posty

Gość gryzelinka

na allegro wśród rpzyborów kuchennych znalazłam, jako jedną z najlepiej sprzedających sie rzeczy.... formę do pieczenia ciastek w kształcie orzechów włoskich :O cena ponad 70 zł z przesyłką a kupuje to mnóstwo ludzi http://allegro.pl/forma-do-pieczenia-ciastek-orzechy-wloskie-i1382560957.html Co to są za ciastka? nigdy nawet o nich nie słyszałam/ nie widziała/ nie jadłam :O :O :O A ludzie kupują jakies dziwne urządzenie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hbjhjhjhjhjhjhjh
tez to ostatnio widziałam i tez sie zastanawiałam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja matka kiedys pracowala z taka kobietka ktora wlasnie piekla takie orzeszki ale to bylo 15 lat temu do srodka dawala jakas mase rewelacyjne to bylo, raz zrobila mi na urodziny chyba z 250 tych ciasteczek poszly momentalnie. sprobuje ta kobitke odszukac o ile nie zmienila miejsca pracy i podpytam o to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a no i tego orzecha na pol sie rozkladalo poezja to byla do dzis pamietam ten smak a masy byly rozne orzechowa migdalowa waniliowa maslana pomaranczowa czekoladowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryzelinka
dziekuje :) no brzmi to całkiem fajnie, pewnie by mi smakowało jesli nie za słodkie, ale nigdy w zyciu takich slodyczy nie widzialam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o przydalby mi sie taki
moja mama takie robi- robi sie polowki do srodka wklada mase i 'przykleja'' sie druga polowke no i to jest walsnioe takie ciastko- orzeszek..... jak dla mnie to to jest takie sobie, wolalabym zjesc ciasto i z tego co pamietam to pol dnia sie przy tym spedza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też pamiętam te orzeszki, tak jak napisała wyżej kaciaa były modne 15 lat temu, pamietam je z komunii starszej kuzynki ale robiło się je każda połówka w pojedynczej metalowej foremce takiej z nóżkami i piekło w piekarniku były jeszcze foremki - grzybki, moja mam taki zlepiony masą grzybek "malowała" czapeczkę czekoladą, a trzonek lukrem i podstawę nóżki grzybka maczała w ziarnkach maku fantastycznie to wyglądało :) jeszcze lepiej smakowało a masa wiem że była z dodatkiem mleka w proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ee tam duzo
a my takie co roku na Święta pieczemy. Tylko nie z takiej formy. Mamy takie małe foremki i je wypełniamy ciastem, Ale to widzę fajny pomysł, bo mniej roboty. Aha i polecam zrobić do nich masę z odrobinką alkoholu i dać im trochę odleżeć razem z tą masą (dzień). Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryzelinka
no ale jak się to sklejenie trzyma, ze te dwie polowki sie nie rozpadną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość justtka
o... ja mam gdzieś w domu zapomniane takie cudo, trzeba odkopać i przypomnieć smak dzieciństwa;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do gryzelinki
Trzyma się tak samo jak ciasto przełożone masą. Ale głupie pytanie zadajesz - jak się weźmiesz za to i zrobisz to samo wyjdzie. To tak jakbyś pytała czemu samolot się nie rozbije jak wpadnie w chmury :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryzelinka
nie ma głupich pytan :D a sama ich raczej nie zrobie, bo nie jadam slodyczy niemal, a co dopiero tyle roboty przy jakims orzeszku ;) W kazdym razie- dziekuje wszystkim za odpowiedzi :) Zaspokoiliscie skutecznie moja ciekawość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfnrtbry
A ja mam jeszcze głupsze pytanie. Jak się używa tego urządzenia? Bo patrząc na nie mam wrażenie, że aby upiec te orzeszki to trzeba trzymać tę foremkę nad ogniskiem :P Po co ta drewniana rączka, nie lepiej bez tej rączki włozyc do piekarnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×