Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PYSIAAAA

POWRÓT DO PRACY PO MACIERZYŃSKIM W UK

Polecane posty

Gość PYSIAAAA

Witam, obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim. 1 maja wracam do pracy. Pracuję w hotelu jako sprzątaczka na umowe o prace. Od miesiaca zmieniło się szefostwo które po trochu wymienia staff na swój. W związku z tym mam pytanie czy po macierzyńskim mogą mnie zwolnić od razu, czy mam jeszcze jakiś okres ochronny że nie mogą mnie zwolnić. Może ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej? Może któraś z dziewczyn była w podobnej sytuacji?

Gość papapskc
Po macierzyński mają prawo cię zwolnić.

A ja mam do Ciebie pytanie z innej beczki..;) Czy bylas na zwolnieniu lekarskim w ciazy?Jesli tak to ile ci placili??? Nie jestem pewna ale...Wydaje mi sie ze nie powinni cie zwolnic bez podstaw(mozesz z nimi wygrac sprawe w sadzie) chyba ze robia redukcje to wtedy tak!! I raczej po macierzynstwie juz nie ma ochorny

Gość moga Cie zwolnic
u nas jest podobna sytuacja, poniewaz nasza firme przejal zarzad i niektore osoby zwolniono, daja po prostu odprawe i koniec, z tym ze u mnie "poszedl" caly macierzysty zarzad firmy. A ile masz jeszcze urlopu-moze po macierzynskim moglabys go wykorzystac i zawsze wciaz jestes zatrudniona i pobierasz WTC i CTC. Ja wrocilam do pracy po roku macierzynskiego pod koniec grudnia, pracowalam do konca stycznia i musialam wykorzystac caly urlop do konca marca, wiec od lutego wzielam 6 tygodni urlopu.

Gość PYSIAAAA
Hi S_Gosia_S niestety nie korzystałam z chorobowego bo ciżąe przechodziłam rewelacyjnie. Pracowałam do 8 mies. bo w 8 musiałam wykorzystać swój urlop wypoczynkowy a od 9 miałam macierzyński. Oni chca po prostu mieć swich ludzi obsadzonych więc nie do końca to redukcje :). Pozdr

Gość muuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaa
najlepiej pojdz do revenue i spytaj jak to wyglada od strony przepisow mi dali numer telefonu do oddzialu, ktory sie tym zajmuje i uzyskalam odpowiedzi na wszystkie pytania, niestety nie pamietam tego numeru ja mialam problem bo pracowalam popoludniami i wieczorami, a chcialam wrocic na dniowki, ale udalo mi sie dogadac z szefem maja obowiazek cie przyjac na warunkach na jakich pracowalas jezeli beda robic problemy albo co gorsza zwolnia to masz prawo ich pozwac, jest biuro panstwowe, ktore ci pomoga albo prywatne firmy, one biora procent od odszkodowania z wygranej sprawy, ale przez to bardziej im ''zalezy''

Gość moga Cie zwolnic
teraz mi sie przypomnialo cos - kiedy u nas zarzad przejal firme, pamietam ze prawnie mieli 2 tygodnie czasu na zwolnienie czesci pracownikow i zapewnienie im odpraw, po 2 tygodniach musieliby przedstawic im kontrakty na nowych warunkach ale nie mogliby juz ich zwolnic w ramach restrukturyzacji firmy. Najlepiej bedzie jak udasz sie po prostu do biura prawnego w dniu kiedy maja bezplatne porady prawne i tam lepiej sie znaja na przepisach :)

S_Gosia_S w UK nie ma czegos takiego jak L4 na ciaze chyba ze: ciaza bardzo mnoga, kobieta ma cukrzyce ciezarnych ktora zle na nia wplywa (w sensie nie moze normalnie funkcjonowac), duuza anemia, albo duze zagrozenie zycia plodu. Wszystkie inne 'polskie przekrety' w stylu bol plecow, wymioty, zle stanowisko pracy (w tym wypadku pracodawca ZAPEWNIA inne) po prostu nie przejda, chyba ze GP da zwolnienie np na tydzien jak sa wymioty czy bol plecow i da zalecenia co z tym robic na przyszlosc. Zalezy od firmy i umowy ile placa za chorobowe, masz napisane napewno w umowie.

Wlasnie w umowie nie mam napisane!! A zwolnienie dostalam bez zadnego problemu bo spadlam ze schodow uderzylam glowa i calym kregoslupem zjechalam po schodach po tym wypadku 15 min zaczol mnie bardzo bardzo bolec brzuch jestem po ciazy obumarlej wiec zwolnienie musieli mi dac zreszta lekarz powiedzial ze apsolutnie do pracy nie moge isc musze lezec w lozku!!!

Gość moze nie w samej umowie
ale poszukaj tzw. "Employee Handbook" - tam powinny byc wszystkie prawa i obowiazki pracownika danej firmy. Jesli pracodawca nie zapewnia zadnych ekstra platnych zwolnien to na chorobowym masz placona ustawowa stawke SSP 79f.19 p za kazdy tydzien. Warunkiem otrzymania jest wowczas wynagrodzenie nie nizsze niz 97 funtow tygodniowo

Ja mialam placone 30 pare funtow za zwykle zwolnienie a jak mialam ciaze obumarla mialam od firmy zaplacone jakies hmm 80% i do tego jeszcze mialam doplacone z SSP!!

Gość PYSIAAAA
Dzięki wszystkim za sugestie. Upewnie się dokładnie dzwoniąc do revenue, pozdr.