Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mokatee

mam problem z 3 letnią córką - nie wiem jak go rozwiązać?

Polecane posty

Gość mokatee

starsza córka ma 3 lat, młodsza córka rok. Od pewnego czasu starsza córka zaczęła się zachowywać jak młodsza. Pomijam wygłupy, ale najgorsze jest to, że większość czasu raczkuje zamiast chodzić o dwóch nogach, znacznie mniej mówi wydając najczęściej takie dzwięki i słowa jak młodsze dziecko, udaje, że nie rozumie wszystkiego co się do niej mówi. czyli cofnęła się w rozwoju. Dodam jeszcze, że nie ma powodu by czuć sie gorszą, odrzuconą czy mniej docenioną. Tłumaczę jej, że siostrzyczka jest młodsza i nie umie tyle co ona, ale jak będzie starsza i mądrzejsza to nie będzie już chodzić na czworaka itd., ale to nic nie daje. Co ja mam zrobić?

Gość sralalalalaj
moj ma to samo zamisst mowic robi yyyy eee aaa yyy i pokazuje palcem, raczkuje, rzuca zabawkami, chce zeby go karmic wymiekam juz :-( mlodszy ma 1,5 starszy ma 3,5 roku :-(

to etap przejściowy, całkiem normalny u dzieci z taka różnicą wiekowa i w tym wieku, sam minie :):):)

Zapewne mlodszemu dziecku poswiecasz wiecej czasu ze wzgledu na wiek i starsze czuje sie zazdrosne.... dlatego tak reaguje tym zachowaniem pokazuje abys sie takze interesowala, to normalne u dzieci zazdrosc o rodzenstwo

no i dziecko 3 letnie duzo rozumie wiec usiadz z nia spokojnie i wytlumacz ze ja bardzo kochasz i poswiec wiecej czasu , mala po czasie zrozumie ze mlodsze dziecko potrzebuje wiecej uwagi..... a najlepiej potraktuj to jak zabawe i popros starsze o to by pomogla zajac ci sie mlodszym, jest szansa ze bedzie chciala pokazac co potrafi i cipomoze przy mlodszym, i problem sam sie rozwize :)

to zazdrość o młodsze rodzeństwo wiadomo, że młodszemu trzeba poświecić więcej czasu, jest bardziej absorbujące a od starszego wymagamy pomocy, lub -> by się zajęło sobą ponieważ mały bobas gada "bubu" a mamcia jest posikana z wrażenia ;) to starsze, by zwrócić na siebie uwagę - robi to samo podobnie jest ze smoczkiem czy nocnikiem trzeba uzbroić się w cierpliwość i dużo tłumaczyć, że jest starsze i mądrzejsze :D i gdyby nie ono to mama by sobie nie poradziła z takim maluchem (pomoc przy ubieraniu, karmieniu, usypianiu)

Gość do autorki....
Dziecko jest mądre i doskonale interpretuje sytuację w domu. Dobrze wie, że mniejsza siostra absorbuje więcej uwagi matki, a dzieci bywają zazdrosne, bo poprostu tego nie rozumieją i dlatego mogą poczuć sie może nie odtrącone, ale w jakiś sposób zagrożone. To dlatego córka przejęła zachowania młodszej siostry, aby tak jak ona zdobyć waszą uwagę!!! To zachowanie, to nic innego, jak sygnał do rodziców, informacja o tym czego jej brak! Powinnaś poświęcać jej także swój czas, włączać córkę do opieki nad młodszym dzieckiem, żeby poczuła się ważna, chwalić ją za to, bo jeśli sytuacja się nie wyklaruje, to istnieje taka obawa, że w przyszłości starsza córka nie będzie lubiła młodszej córki. Chociaż kiedy ich dojrzałość się zrówna i zaczną mieć kontakt ze sobą, pochłonie ich zabawa i zapomną. Jednak takich sygnałów nie należy bagatelizować

Znajoma miała to samo,starszemu synowi przeszło jak zaczął więcej przebywać z rówieśnikami