Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LDN

Studia w Anglii 2011/2012

Polecane posty

Hej :) Szukam osób, które składają papiery na brytyjskie uczelnie w tym roku. Wiem, że to już pora na wysyłanie podań dlatego chciałabym, żebyśmy dzielili się przydatnymi informacjami w tym topicu. Bardzo proszę osoby, które już rozpoczęły naukę na Wyspach o wskazówki i rady, będę bardzo wdzięczna :) Studenci, czekam na Was :)

Dziękuję :) W takim razie najpierw chciałabym Cię zapytać, gdzie studiowałaś (chodzi mi głównie o wydatki na życie, jak to wygląda w różnych miastach). Mam ogromne ciśnienie na Londyn (wiem, wiem, drogo w cholerę), ale jak marzyć to na całego :D Poza tym moja sytuacja jest nieco inna, mianowicie już studiuję na drugim roku. Mam plan, aby wziąć urlop dziekański, wyjechać na rok (chyba, ze postanowię zostać) a później przepisać oceny do indeksu. Wiem, że muszę dogadać się z dziekanem czy i jak to wszystko zorganizować, ale nie wiem jak w takiej sytuacji złożyć papiery. Dodam, że studiuję całkowicie w języku angielskim, czy w tym przypadku będzie potrzebna "rekomendacja" nauczyciela? (jeśli tak, to kogo?) Trochę się rozpisałam, ale czas mnie goni, staram się to wszystko jakoś ogarnać, martwią mnie jeszcze kwestie finansowe i czy w ogóle dostanę się na studia w UK... Pozdrawiam serdecznie :)

Gość mcncnb2449
to o czym mowisz - rok z przepisaniem ocen to wymiana i organizuja ja uniwersytety w Polsce a program nazywa sie Erasmus. deadline na aplikacje jest do 1/15 na freshman year, wszelkie transfery i inne sprawy zalatwia sie wczesniej mailujac z admissions. Troche nie w pore sie obudzilas z zalatwianiem wszystkiego

ALe ja nie chcę jechać na Erasmusa, tylko samodzielnie, tam gdzie sobie wybiorę ;)

Gość smierdzacy klocek
wiec jesli bedziesz startowac na prawdziwy i powazny uniwersytet a nie na pseudo uniwesytet to zapomnij o tym ze ktos przepisze ci oceny i zaliczy pierwszy rok z polski.

w moim przypadku to bylo tak: stduiwalam calkiem nowy kierunek, tzn od pierwszego roku, interactive media na university of wales w newport http://www.newport.ac.uk/Pages/home.aspx uk przyjechalam w 2004 i tylko pracowalam na poczatku, studiowalam 2006-2009. przyjecie mnie polegalo na tym ze umowilam sie z leaderem kursu ktory ze mna porozmawial i mnie po prostu przyjal. wypisal jakies apiery z ktorymi poszlam do sekretariatu i to bylo wszystko. stwierdzil tez ze moj poziom jezyka jest wystarczajacy do nauki. w polsce skonczylam informatyke ale oceny ze swiadectw czy dyplomu nie byly potrzebne. placilam rocznie 2700 funtow (pierwszy rok 1200 bo takie byly jeszcze stare caeny a po pierwszym roku byla podwyzka) , a wszystkich grantow i pozyczek dostawalam ponad 8 tys. tzn pozyczka na fee (te 2700), pozyczka na zycie (3 tys) i bezzwrotny grant (2700). pracowalam na part time w barze i w sklepie okolo 20-25 godzin tygodniowo. i powiem szczerze z zarobionych pieniaedzy oraz pozyczek dobrze sobie zylam.. jezeli nie uczestniczysz w jakims specjalnym programie to bedziesz musilala studia zaczynac od pierwszego roku. jezeli chodzi o fee to nie jestem pewna czy sie cos nie pozmienialo.

Gość cocojambo2
do kogos powyzej kto pisal ze powazne uniwersytety nie zaliczaja roku z polski, jesli to jakis mocny kierunek jak biotechnologia, mikrobiologia, medycyna itp to zaliczaja, ale trzeba sie KONTAKTOWAC z admissions, conditional offer jaki uniwersytety stawiaja aplikantowi jest sprawa indywidualna, kazdy dostaje inna, wszystko zalezy od twojego personal statement, celow, ocen i roznych innych czynnikow. Ale to co pisze autorka ze kilka dni przed deadline na aplikacje UCAS na studia chce rozmawiac z dziekanem z polski, organizowac sobie zajecia ktore maja byc przepisane do polskiego indexu to po prostu PONIEWCZASIE nie jest cos takiego niemozliwe, ale wymaga zebrania informacji i organizacji co najmniej kilka miesiecy przed

Poczytałam trochę na tej stronie http://www.britishcouncil.org/poland-study-in-the-uk-faq.htm i rzeczywiście, można wykonać taki manewr "Studiuję w Polsce, jestem na drugim roku. Czy mogę kontynuować studia w Wielkiej Brytanii? Jest to możliwe - należy kontaktować się bezpośrednio z wybraną uczelnią brytyjską, która podejmie decyzję ile lat studiów lub semestrów i jakie przedmioty będą zaliczone. Posiadacze dyplomu magisterskiego lub licencjackiego mogą wybierać kurs postgraduate - informacja o tych kursach dostępna jest w bazach: www.educationuk.org www.hero.ac.uk www.postgrad.hobsons.com" Wszystko trzeba załatwić indywidualnie, właśnie sprawdzam deadlines na różnych uczelniach, może mi się uda. Tak jak wspominałam moja sytuacja jest nieco inna (bardziej korzystna, mam nadzieję) bo studiuję w jęz. angielskim a dyplom magisterski z tych studiów honorowany jest na całym świecie (jestem dopiero na II roku ale wiecie o co mi chodzi? :) )

Powedzcie mi jeszcze (bo wyjechać chcę tak czy inaczej), jeśli nie uda mi się kontynuować moich studiów, to co mogłabym robić przez rok w Anglii (oprócz pracy)? Czy są jakieś roczne kursy? Bardzo zależy mi aby wyjechać i chciałabym ten czas pożytecznie wykorzystać. W takim wypadku wzięłabym urlop dziekański na swojej uczelni i mogłabym jechać

Gość z innej planety
Czy ktos wie ile wynosi w tej chwili czesne na Oxfordzie i jakie sa warunki zycia studenta , tzn ile trzeba miec miesiecznie aby sie utrzymac studiujac tam stacjonarnie ?

Z kasą nie jest u mnie tak wesoło, ale jak się uprę to ogarnę co trzeba. Sprawdziłam drugie terminy do rekrutacji w niektórzych szkołach, umówiłam się z polskim dziekanem w przyszłym tygodniu, może coś uda się załatwić. Wolałabym pojechać i się uczyć, bo po pierwsze nie miałabym zastoju w nauce, po drugie zawsze bym miała jakiś znajomych. W innych okolicznościach to nie wiadomo... mam jeszcze jedno pytanie. Mam samochód, czy musiałabym wymienić prawo jazdy na angielskie, jakich opłat powinnam się spodzieać, co z ubezpieczeniem, które mam opłacone tutaj, w Polsce? Może ktoś się w tym orientuje :)

Gość aqwer
Jakie czesne jest w Oxfordzie niestety nie wiem -dla mnie trochę za wysokie progi. Natomiast jeżeli interesują was porady i informacje z pierwszej reki polecam nowy portal przeznaczony dla Polskich imigrantów w Anglii http://zapytaj.co.uk/ - poznajcie zdanie naszych rodaków, którzy już tam wyjechali