Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solniczka uzależniona

Uwielbiam jesc sól (samą) czy morska sól szkodzi zdrowiu??

Polecane posty

lubię jeść, inni kochają czekoladę ja sól, nie lubie mocno słonych potraw tylko sól samą w sobie, ale staram się to robić tylko z morską,czy to szkodzi?

Gość akrylowa myjka do naczyn
Brak ci jodu w organizmie. Tez tak jadłam jak byłam mała. Nic mi nie ma. Kup sobie tabletki z jodem i zobaczysz jak ci ochota przejdzie. :D

Gość Sylwinka22
a ja lubie jeść mydło ... zawsze paznokciem zachcacze o mydlo i jem takie male kawaleczki... i nie moge przestac... smakuje mi ... moze brakuje mi jakis witamin nie wiem ... jeszcze sie jakies choroby nabawie... no ale automatycznie jak myje rece znowu to samo...

właśnie odkąd pamiętam tak mam, jak byłam mała też jadłam łyżeczkami i zawsze mi mówiono że to biała śmierć :/

ja jeszcze kiedys uwielbialam jesc krede do tablicy, to chyba znak ze brak mi wapna. lubilam tez plasteline, ale tu juz chyba ze wzgledu na walory smakowe;)

Gość szkodzi to na nerki
i możesz zacząć moczyć się w nocy. Serio. Sól zasadniczo jest niezdrowa, jeszcze pół biedy jak w garze zupy rozpuścisz szczyptę, ale takie jedzenie samej soli może poważnie zaszkodzić. Lepiej sobie odpuść.

łatwo powiedzieć odpuść, eh może te tabletki z jodem (nie wiedziałąm że istnieją) bo tak to po prostu trudno przestać... jak papierosy:P

Gość szkodzi to na nerki
Niezupełnie jak papierosy :D Papierosy uzależniają, a sól nie. Po prostu czegoś tam Ci brakuje i kiedy jesz sól to zaspokajasz. Zapalenie papierosa nie likwiduje zapotrzebowania na nikotynę, bo takowego nikt nie ma, tylko wywołuje złudzenie, że tak jest. WIęc nie martw się i jeśli już musisz to dodawaj więcej soli do jedzenia, np. posyp sobie na kanapkę, a nie jedz samą sól.

no właśnie to nie jest tak, nie lubię słonych potraw - mocno słonych, nie podchodzi mi, natomiast zwyczajnie lubię sól samą w sobie, i nie czuję się zbyt zaspokojona kiedy zjem troszeczke, jest mi chwilkie niedobrze ale wtedy mogę zjeść coś innego i potem ponownie sól, zwyczajnie lubię... to problem

Gość szkodzi to na nerki
Ok, jedz sobie, tylko Ci odpowiadam: to niezdrowe i od tego się sika w majtki.

Gość kakkakaka
az mi sie niedobrze zrobiło fuj :O

zjadlam kilo soli ;/

a zjadłam kilo:P przez całe moje życie zapewne...

Gość kakkakaka
a ile łyżeczek jesz dziennie?

wiesz co nie liczę łyżeczkami, po prostu jest mała torebeczka soli i tak sobie czasem siedzę i sypię.. nie wiem ile..

Gość lubie przesolone potrawy
niesamowite i jestes zdrowa? nie slyszalam o czyms takim wczesniej, sama duzo sole ale potrawy chociaz ostatnio to ograniczylam , za duzo na studiach nam mowili o tym jak to sol szkodzi :(

czy zdrowa to nie wiem bo się nie badałam:P chciałam tylko wiedzieć jak to zastąpić, czy iść do lekarza czy jak, czy spróbować tych tabletek z jodem... nie wiem

Gość zielo
Temat stary widzę. Przez przypadek odkopałem :) Co do soli, to tak samo. Od dziecka uwielbiam jeść. Kiedy oglądam film, to sypię na rękę i zlizuję i tak mogę przez cały film... Od kiedy pamiętam tak mam i jakoś żyję ;p 35 lat mam w tej chwili, ale ochota na sól bynajmniej nie zmalała. Zawsze solniczka do filmu zamiast chipsów :D

Gość gość
ja lubie taką gruboziarnistą,mniam,i kocham walic grubo solą na kanapki z sałatą,ze zczypiorem czy rzodkiewką

Gość gość
Ja też tak mam. Jako dziecko wyżerałam sól z solniczki wkładając do niej polizany palec a codziennie po kolacji musiałam zjeść kostkę czekolady na przymus. Po 50 latach poznałam swojego przyrodniego brata i on robił tak samo. Moja wnuczka nawet naleśnika sobie posoliła a jak w żłobku dali jej budyń to pluła. Po mnie widać, że te wszystkie"naukowe teorie" o szkodliwości soli trzeba zrewidować.

Gość gość
Bzdura! organizm potrzebuje soli. Jak słyszę "nie jedz soli bo bedziesz chory" to zygac mi sie chce. Kiedys nie było lodówek i co ludzie robili? zasalali mieso z ubitej swini czy dziczyzny zeby sie nie zepsuło i to garsciami. kisili kapuste, ogorki i tp. zyli po sto i dłuzej. Lepiej jesc tabletki-chemie z jodem? Zrobcie sobie schab jeden z sola a drugi bez, ciekawe który bedie lepiej smakowal.

Gość gość
...a morska sol nie szkodzi wrecz przeciwnie