Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość g3g3434

dlaczego Bog jest dla jednych taki niesprawiedliwy a innym tak pobłaża?

Polecane posty

Gość kwaw z fusów
to nie bóg to karma... ch­ujowo się urodzisz to tak zyjesz...

Udawanie wiary Richard Dawkins w książce Bóg urojony krytykuje zakład z jeszcze jednego powodu: według niego wiara nie jest przedmiotem wyboru. Dawkins stwierdza, że Pascal zachęca do udawania wiary, ponieważ człowiek może jedynie postanowić okazywać zewnętrzne oznaki wiary. Zdaniem Dawkinsa człowiek nie jest w stanie sam podjąć samodzielnie decyzji o uwierzeniu w Boga.

Pascal.....świetny fizyk, ale cóż po przeczytaniu jego Myśli...zaprzepaścił wszystko stał się zwykłym , dziś powiedzielibyśmy , żałosnym moherem...

Gość potamtejstronieniebaaaaaaaa
Co masz na myśli Agnostyku?

Właśnie od niedawna czytam PŚ.i muszę powiedzieć,że jest trudne do zrozumienia takiej zwykłej osobie jak ja.Jak narazie widzę Boga mściwego i ciągle sprawdzającego wiarę tamtych ludzi.Jednak wiem ,że to tylko zmyłka i gdy przeczytam całą Biblię albo nawet kilka razy to zrozumiem.Słyszałam,że kto szuka ten znajdzie.A życie bez Boga jest smutne i pesymistyczne.

Wiesz...smutne musi byc Twoje życie... Pewnie jestes jeszcze bardzo młody, że tak do tego podchodzisz Co mogę Tobie powiedzieć? Mogę powtórzyć to co na początku, że szanuję Twoje poglądy i do niczego przekonywać Ciebie nie będę. Do wszystkiego potrzebna jest dobra wola, życze Tobie, abyś kiedyś znalazł jej w sobie na tyle dużo, żeby usiąść spokojnie i jeszcze raz przemyśleć to, w co naprawdę warto wierzyć

mam przed soba książkę : "Kim byłeś", podtytuł, 12 sprawdzonych metod odkrywania wspomień z przeszłych wieków, autor Richard Webster.....lektura dziwna a zarazem dająca sporo do myslenia.....

Życie bez bogów nie jest smutne, bo jest poezja, muzyka, światło, dźwięk, wiedza, rozum, jedzenie, picie, seks...

nat4, życzę dużo wytrwałości w czytaniu Pisma świętego Święty Hieronim mówił, że nieznajomośc Pisma Świętego jest nieznajomoscią Chrystusa

Biblia, Pismo św. można powiedzieć w skrócie ma wartość, jako ćwiczenia do nauki szybkiego czytania ze zrozumieniem, i niestety nic więcej, smutne to i prawdziwe.......

Bardzo wzbogaca człowieka czytanie Biblii w oryginalnych językach, tzn. po hebrajsku, aramejsku i w klasycznej grece.

Gość rrrrrrrrrrreeeeeeeeeew
agnostyk malo kto mowic w tych jezykach;p

Gość antonius
Pan Jezus m.innymi powiedział "Jako w Niebie tak i na Ziemi", więc proszę mi nie mówić ,że sprawiedliwość Boża może dokonać się tylko w Niebie. Najłatwiej ,jeżeli nie ma się argumentów,odwoływać się do tego czego nie widać i tak na prawdę nie da się tego sprawdzić. Cały Kośćiół tak naprawdę na tym się opiera. Według mnie pan Bóg jest głęboko niesprawiedliwy i mściwy a najbardziej to widać w StarymTestamencie. Nie zgadza się to wszystko też z jadną z prawd wiary która mówi"Bog jest sędzią sprawiedliwym,który za dobro wynagradza a za zło karze" Nie ma tam mowy ,że to wszystko stanie się dopiero po śmierci. A z tego co ja widzę to często Bóg za zło wynagradza a za dobro karze. Więc proszę mi nie mówić o sprawiedliwości Bożej bo nigdy w nią nie uwierzę.

Gość gość
,,A z tego co ja widzę to często Bóg za zło wynagradza a za dobro karze.,, //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Twoje ,,widzenie,, jest bardzo ograniczone.Pewne sprawy widac dopiero z dystansu i po jakims czasie.Brak Ci pokory i podwazasz najwazniejsza modlitwe ,,Ojcze Nasz''.pozdrawiam.