Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziecidzieci

do ilu lat Wasze dzieci piły z butelki?

Polecane posty

moj brat do 7 roku zycia pil kasze z butli i jakos ma zdrowe i proste zeby, a ja mialam pol roku i wszystko musialam miec dawane lyzeczka. to zalezy wszystko od dziecka, a ja nie jestem za tym zeby na sile dziecko przestawiac bo tak kaza wszystkowiedzace mamusie. Weronika 26.02.2010 r.

a jeżeli chcesz to zmienić (bo mimo wszystko to byłoby dla niej zdrowsze) to ja znam sprawdzony i w 100% skuteczny sposób na ostateczne pożegnanie ze smoczkami, butelkami, gryzakami i wszystkimi takimi pierdółkami kupujesz malutką torebeczkę na prezent, idziesz do córuchny i mówisz, że dzisiaj w nocy przyleci do niej z daleka wróżka, która zabiera dużym dziewczynkom smoczki/butelki, a w zamian za to zostawia prezent odpowiedni dla takich dużych dziewczynek jak ona w nocy zabierasz torebeczkę z butelką i ukrywasz albo najlepiej od razu wyrzucasz (bo jak mała przypadkiem znajdzie to tragedia:P) a na to miejsce dajesz prezencik polecam w tym wypadku kupić jej taki bidon z rurką dla dzieci w tym wieku:) np z barbie, kucykami czy innym motywem, który mała lubi taka wymiana jest w porządku i dziecko rozumie, że dobrowolnie oddało butelkę, więc więcej nie będzie jej używać i nie ma pretensji do nikogo

Gość nie czytajnie nawet wypowiedzi
tej TVN to taka sama kretynka jak Jagoda369

ja nie jestem wszystkowiedząca, a tym bardziej nie jestem mamusią, ale wykonuję aparaty dla takich małych pociech, które mają krzywe (i popsute niestety) ząbki przez to, że inne wszystkowiedzące mamusie i tatusiowie musieli je rozpieszczać i do 7 roku życia wtykać butelkę 80% wad zębowych i zgryzowych u dzieci jest przez dawanie butelki zbyt długo (a duża część z reszty przez dawanie niemowlakom i noworodkom poduszek:P ale mamuśki wiedzą lepiej niż lekarz, a potem mają pretensję do całego świata tylko nie do siebie:) )

na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem kretynką? bo prawda w oczy kole? z resztą- nie mam zamiaru się tobą przejmować. nie mój poziom dyskusji:) żegnam

Gość Idz zrob
jeszcze ilka aparatow za kupe kasy . kuzwa i takie siedza jeszcze na forum pewnie nie masz znajomych ?

Gość xxxxxxyyy
Do 18 miesiecy maks . Kazdy robi jak uwaza, a autorka jak widac jest bardzo dumna z tego, ze jej 3,5 latka jak niemowle pije mleko z butelki, ale mnie osobiscie razi widok dziecka powyzej dwoch lat z butelka lub smoczkiem. Uwazam, ze dzieciom nalezy pozwolic dorosnac a nie na sile zatrzymywac je w rozwoju - jesli dziecko ssie zabyt dlugo butelke, to po prostu jego mama przegapila moment kiedy ono bylo gotowe z niej zrezygnowac i dla wygody lub z przyzwyczajenia nie zastapila butelki kubkiem. Czasem to nie dziecko nie chce wyrosnac z butelki lub cyca a rodzice maja problem z zauwazeniem, ze ich niemowlak nie jest juz niemowlakiem. P.s. moja mala nie uzywa butelki odkad skonczyla 6 miesiecy.

Gość dziecidzieci
xxxxyyy......... nie pisałam o żadnej dumie :P wow ale Ty masz zdolne dziecko w wieku 6 mc "rzuciła" butelkę bravo a moja 3 latka jak na swój wiek jest bardzo mądra liczy do 25, zna alfabet, pisze literki, cyferki... i co? to że pozwalam jej pic z butelki tzn.,że zaniedbuje moje dziecko i ono nic nie potrafi ??!! Jestem dobrą matką i dbam o moje dziecko, moja mama dawała mi butelkę do 5 roku zycia (wstyd się przyznać, ale taka jest prawda) i mam zęby bardzo ładne, proste, a przede wszystkim zdrowe. Jak ma ochotę na noc wypic mleko z butelki czemu mam jej zabraniać bo ma 3,5 roku? Córka nie ssie butelki godzinę po wypiciu, od razu odkłada, jest dzień w którym wcale nie woła. Zapytałam tylko czy któryś z rodziców też ma w tym wieku pijące dziecko z butelki, a tu co niektórzy, że złą matka jestem, opanujcie się! Najlepsza Pani dentystka też mądra, mój kuzyn u takiej jak Pani stomatolog robił aparat przez 2 lata wydał tysiące coś około 15tys + wizyty za skręcenie górnej części i dolnej przez 5min 120zł bo liczyła podwójnie góra dół(śmiech normalnie). Po dwóch latach dowiedział się od stomatolog od dziąseł ,że został naciągnięty na kasę ,poniewaz ma jaką genetyczną chorobe dziąseł i nie powinien w ogole miec zakładanego aparatu, stomat. był zdziwiony,że tamten załozył mu aparat groziła mu utrata prawie wszystkich zebów i poważna choroba dziąseł (na szczescie w porę został zdjęty aparat)!! Kasa kasa i kasa - naciągacie tylko i nic wiecej, wiec się nie wypowiadaj bo nie prosiłam o rady stomatologiczne!!

Gość dziecidzieci
załozyłam temat z zapytaniem czy również w takim wieku jak moja córka dzieci piją z butelki, ja nie prosiłam o rady jak to zwalczyć! Czytajcie dokładnie potem odpowiadajcie :) Ps. moje dziecko również potrafi posługiwać sie widelcem i nożem, oraz łyżeczką (nożem dla dzieci bo zaraz mnie zjecie,że dziecku nóż daję) rozwija się prawidłowo - to dla tych którzy napisali że się nie rozwija prawidłowo bo butelkę daje :)

Moze mi te wszystkie przeciwniczki butelki powiedza ile trwa wypicie butelki mleka ? 5 minut ? 10 ? Wiecej napewno nie. I przez te 5 czy 10 minut sobie dziecko zgryz popsuje !? Bez zartow !! :D :D :D Pozwolcie Waszym dzieciom dorastac wlasnym rytmem, nie zabierajcie im dziecinstwa, nie udoraslajcie ich na sile, zostawcie im (tak dlugo jak tego potrzebuja !!!) to poczucie bezpieczenstwa jakie najwyrazniej daje im ta nieszczesna butelka. Gwarantuje Wam ze swiat sie od tego nie zawali :P, a moze dzieki tej porannej/wieczornej butelce mleka Wasze dzieci spokojniejsze i szczesliwsze w zycie wejda :) Pozdrawiam !!

Gość dziecidzieci
rebel yell................ dziękuje Ci bardzo za tą wypowiedz :) jest jednak ktoś kto rozumie bo tutaj juz ze mnie prawie wszyscy złą matke zrobili, a chodzi tylko o jedną małą buteleczkę z mleczkiem , pitą tak jak napisałeś/aś 5 minut

moi też piją z butli rano i wieczorem, trwa to nawet mniej niż 5 minut. ale jak skończą dwa lata to spróbuje ich odzwyczaić. mój bratanek pił z butelki mleko wieczorem i dwa razy w nocy do 3 roku. ma teraz 5 lat i piękne, równe zęby, zepsutych nie ma.

aha i zęby myją po mleku więc nie musicie jojczyć że im się popsują

ja równiez popieram rebek yell,każde dziecko do wszystkiego samo dorasta,oczywiście rodzice muszą obserwować i wyczuć moment,kiedy jest czas na odstawienie smoczków,butelek itp ,ale nic na siłę.Skoro malutka pije mleko z butelki,widocznie tego potrzebuje,tego poczucia bezpieczeństwa właśnie.Pamietajmy,że każde dziecko jest inne...

Dziecidzieci - przeraza mnie to co obserwuje na tym forumu... dzieci w 90 sa obdzierane z dziecinstwa, rodzice je udoraslaja na sile: smoczek po roku - NIGDY !!! Butla po 18 miesiacach - skandal !!! Nocnik zaczynac koniecznie przed ukonczeniem roku !!! Rodziec zdecyduja a dziecko o zdanie nik nir pyta... no bo przeciez rodzice wiedza lepiej co jest dla dziecka dobre :O.... Oczywiscei dziecko sie od smoczka czy od butli odzwyczai, nauczy sie z nocnika korzystac.... ale ile przy tym bedzie stresu to niek na to nie patrzy...; ot, poplacze sobie troche i mu przejdzie... :O I po co to wszystko ? po to tylko zeby moc przed sasiadka/siostra albo znienawidzona tesciowa :P pochwalic sie jakie tez te dzieci zdolne nie sa ? :O Mam 21 miesieczna corke i wszystko robi wtedy kiedy ONA ma na to ochote :). Na sniadanie pije mleko z butelki (chyba ze ja sniadanie ze mna, czyli przez WE, bo wtedy czasami prosi o platki sniadaniowe i je lyzeczka - oczywizcie nasladuje :) ) i dopoki SAMA nie powie ze juz nie chce z butelki pic to nie mam zamiaru jej tego pozbawiac.... nawet gdyby miala pic butle do 4 lat :)

Gość nie masz sie czym chwalic
autorko , gdybys rzeczywiscie uwazala ze dobrze robisz dajac 3,5 l dziecku mleko z butli to bys tu nie zakladala tematu . Zakladajac tu temat mialas nadzieje ze bedziesz mogla sie dowartosciowac - a tu kazdy cie zjechal .......... Rob jak chcesz twoje dziecko tylko sie tym nie chwal bo jestes smieszna . Dziwie sie ze jestes dumna z faktu ze twoje dziecko pije wciaz z butli .

Gość dziecidzieci
Właśnie :) dzisiaj zaproponowałam ,że może zechciałaby oddać buteleczkę małej dzidzi bo jest coraz wiekszą dziewczynką i nie długo nie będzie jej potrzebować, a na miejsce butelki dostanie niespodziankę. Popatrzyła na mnie i odpowiedziała... to może mamusiu ja jeszcze trochę popije, a później oddam bo jestem mała więc poczekam "aż urośnie" :P

Gość kafe kafe kafe
autorko nie przejmuj sie gadaniem wyidealizowanych matek z kafeterii :o jesli twoja córka pije mleko to sie ciesz!! a z czego je pije to tylko i wylącznie wasza sprawa! nic nikomu do tego.jak bedzie miala 25lat i bedzie szukala pracy to nikt jej pytac nie bedzie do kiedy i z czego pila mleko bo to nie ma znaczenia.jak bedzie gotowa to sama odda i juz :) a mity o psuciu sie zebów są mitami :) jak sie dba tak sie ma.chodzi o mycie zebow a nie to z czego sie pije.myslcie logicznie!!!

- przeraza mnie to co obserwuje na tym forumu... dzieci w 90 sa obdzierane z dziecinstwa, rodzice je udoraslaja na sile: smoczek po roku - NIGDY !!! Butla po 18 miesiacach - skandal !!! - super podejście, uważasz ze 3,5 latek to norma ze pije z butli bo wg mnie głupota matki, podobnie jak smok w buzi 2 latka. To są ZŁE nawyki a nie obdzieranie z dzieciństwa. Jak Twoje dziecko zażąda żebyś mu smok maczała w cukrze to powiesz ok bo czemu nie? Może jeszcze 3 latek i nocnik? no bo czemu nie, jak chce. Pomyliły Ci się pojęcia obdzieranie z dzieciństwa z głupota i lenistwem matki ;)

Gość kafe kafe kafe
nie przesadzaj :d

fajna babka z forum - ja mysle ze to Ty mylisz pojecia :) ... bo to ze dziecko pije jeszcze raz dziennie mleko z butli nie oznacza ze z niczego innego pic nie potrafi :P.... No i z cukrem tez troche przesadzasz ;) ... no ale nie bede z Toba polemizowac, kazda ma swoj rozum i robi to co uwaza za stosowne :) Ja na szczescie mieszkam w kraju w ktorym nikogo nie dziwi 2 czy nawet 3 latek (!!) ze smoczkiem albo nawet z pielucha :)... i nie masz pojecia jak sie z tego ciesze ;) :) ... bo wiem ze moja corka bedzie miala czas zeby dorosnac :)

piszesz do mnie? Nie przesadzam, pisze co myślę. To jest lenistwo matki i jej głupota żeby dziecka nie nauczyć pić z kubka do 3 r ż, spotkałam sie z przypadkiem gdzie 4 latek siedział na nocniku bo tak wygodnie, mama przyjdzie, tyłek wytrze i posprząta, super. Inny przykład, dziewczynka 2 latka i 2 mc i zna cały alfabet, cyferki i kolory podstawowe, mówi i recytuje wiersze, sama je swoimi sztućcami, załatwia się na sedesie!!!! Widzisz różnicę?

Gość dziecidzieci
nie masz sie czym chwalic....Powtarzam jeszcze raz nie uważam ,że dawanie butelki mojemu dziecku w tym wieku jest czymś złym. Zakładając temat bedę mogła się dowartościować?? Ja znam swoją wartość :P i nie potrzebuję dowartościowywać się na forum Chwalę się ? Czym? że dziecko pije z butelki, nie widzę powodu do chwalenia się jak i do zamartwiania tym :) sama bedzie wiedziała kiedy "oddać" butelkę Dumna? Dumna to ja moge być z tego, że dziecko skończyło dobrą szkołę, osiągnęło sukces, w życiu będzie zaradne, że wychowałam córkę na dobrego człowieka , ale że pije z butelki? Najpierw przeczytaj definicje co znaczy duma potem się wypowiadaj :)

Gość kafe kafe kafe
zgadzam sie :) ja pozwole mojej cóce pic tak dlugo z butelki jak bedzie miala na to ochote.bo co w tym zlego??? czy bedzie chodzila z tą butelką do przedszkola??? nie. a czy umie pic z kubka? tak.poprostu na noc pije z butelki bo lubi :) a zęby myjemy 3 razy dziennie.mysle ze niektorzy nawet 1raz nie myją :)

bo to ze dziecko pije jeszcze raz dziennie mleko z butli nie oznacza ze z niczego innego pic nie potrafi - jeżeli potrafi wypić sama z kubka to nie bardzo rozumiem co robi butelka? 3 latek i pielucha - super. i nie masz pojecia jak sie z tego ciesze ... bo wiem ze moja corka bedzie miala czas zeby dorosnac - wg mnie to nie dziecko ma czas tylko rodzice nie mają na to żeby dziecko nauczyć :)Ot, taka mała różnica:)

Gość kafe kafe kafe
fajna babka z forum-a dociera do ciebie ze np moje dziecko umie pic z kubeczka a pije jeden raz dziennie z butelki bo zwyczajnie lubi???

Tak samo jak z pieluchami, dziecko w wieku 2 lat jest na tyle świadome ze potrafi zawołać siusiu i załatwić się jak ktoś pomoże, tylko rodzice muszą wczesniej o to zadbać :)

Gość kafe kafe kafe
zeby nauczyc dziecko dorosnąc hahahahahahaha :D dziecko -dorosnąć??? jakies zaprzeczenie co nie??? :D:D:D

fajna babka z forum-a dociera do ciebie ze np moje dziecko umie pic z kubeczka a pije jeden raz dziennie z butelki bo zwyczajnie lubi??? - i tak trzymaj nawet do lat 7 jak bedzie w szkole bo przeciez LUBI :)

"... jeżeli potrafi wypić sama z kubka to nie bardzo rozumiem co robi butelka? " ... powtarzam raz jeszcze DAJE POCZUCIE BEZPIECZENSTWA :)