Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piiinokiooo

szczepionka ....

Polecane posty

Gość piiinokiooo

drogie mamy, dzieciatko urodzilo sie 6 grudnia, 7 grudnia w szpitalu mialo szczepionkę wzw b, kolejna dawka szczepionki po 6 tyg, to kiedy dokladnie isc na ta szczepionke??? po sonczonym 6 tyg czyli 18 styczni czy wczesniej???

powinnaś dostać wezwanie, chyba, ze coś zostało przeoczone ja to bym sie aż tak nie śpieszyła czy na pewno chodzi o wzw B?

Jeśli w karcie szczepień masz wytyczone kiedy idź wtedy mi lekarka pisała np datę następnego szczepienia, zazwyczaj jest to co 6 tyg i tego trzeba się trzymać. W szpitalu po porodzie szczepią na wzw b i zdaję się na gruźlicę która może się paprać na rączce dziecka.

U mnie w przychodni nie ma wezwań, każda matka ma pilnować swojego dziecka.

Gość piiinokiooo
no chodzi o pierwsza szczepionke dziecka druga dawke wzw b plus DTP pierwsza dawka.(skojarzona) Ja rozumiem ze po 6 tygodniach od pierwszego szczepienia . Ale lepiej isc rowno jak dziecko ma 6 tygodni czy mozna isc np. w 7 tygodniu??? Nic mi nie przyszlo do domu

tylko postaraj sie nie szczepić dziecka w tym samym czasie wzw B i dtp

jeśli jednak szczepienia są np w następny pon tzn 24 stycznia można spokojnie iść bez stresu:)

asiamt - jeśli szczepisz darmowymi refundowanymi zawsze dają w tym samym czasie, moja potrafiła dostać 3 zastrzyki za jednym zamachem, nikt nie rozdziela że dzisiaj dtp a jutro wzw b zawsze dają wszystko w jednym dniu.

Gość piiinokiooo
no wlasnie mi tez wyszlo ze 18 stycznia powinnam pojsc... w kalendarzu szcepien jest napisane ze daje sie wzwb razem z pierwsza dawka DTP.... czy lepiej tylko wzwb a dtp w innym czasie jak to jest??? myslalam o skojarzonej

trzymajcie się kalendarza szczepień rękami i nogami zaraz mnie opierniczycie, ale wiem co piszę

dzisiaj dtp, a jutro wzw B? nie kochane, wzw B za kilka tygodni dopiero, po dtp

Ja się od początku trzymałam kalendarza szczepień więc nie wiem za co mamy cię opierniczyć. Z moich wyliczeń wynika że 6 tyg mija i 18 stycznia powinna się udać na szczepienie. Jestem mamą 3 letniej dziewczynki i umiem liczyć kiedy udać się na szczepienie z dzieckiem. Autorko jeśli skojarzone to nie wiem jak tam z nimi jest bo mi pediatra odradziła skojarzone i mała miała zwykłe refundowane, jedyne z płatnych to grypa.

asiamt - co ty opowiadasz dziewczyno? mam dziecko i chodziłam na szczepienia i wszystko za jednym zamachem hehehe nikt nie robił przerwy między szczepionkami.

chodzi o to, zeby dziecku nie podawać wszystkiego co po światem naraz dtp dzis, a wzw B za kilka tygodni wzw B jest bardzo "szkodliwą" i zjadliwą szczepionką, a jak jeszcze połączysz z inną to, no różnie bywa, ale powikłania są szerokie, a układ immunologiczny bardzo osłabiony ja robiłam sama przerwy pomiędzy tymi szczepionkami

ja tylko radzę, a każdy robi jak chce chyba można rozważyć i moje zdanie nic sie nie stanie jeśli szczepienia są rozciągniete w czasie, a wiem to od dobrego, ba, bardzo dobrego pediatry i nie tylko

Może i dobrze rozciągnąć ale niestety nie we wszystkich przychodniach tak robią, i tam gdzie ja chodziłam i teraz gdzie chodzę nikt takich rzeczy nie praktykuje. Jeśli wypada wzw b i DTP od razu dają dwa i przerw nie robią. Moja jest po wszystkich razem i jakoś nic jej nie jest:)

no pewnie, ze nikt nie robił przerwy, bo lekarze mają nasze dzieci w d... i ładują w układ immunologiczny wszystko co im koncerny farm. wciskają nie jestem za tym, zeby nie szczepić, ale robić to z głową

asiamt - jeśli wzwb jest szkodliwą i zjadliwą szczepionką to nie rozumiem po co jest ujęta w darmowych szczepieniach obowiązkowych dla dzieci?

Gość piiinokiooo
kurcze z tymi szczepionkami chcialam szczepic tym programem 6 w 1 czyli wzw b plus dtpa (acelularna) plus hib i polio ale wnie wiem czy to tez nie przesada niby jedno wklucie ale tyle szczepionek w 1

Gość piiinokiooo
drogie mamy maluszkow jak wy szczepilyscie dziecko??? zwyklymi refundowanymi, 5 w 1( dtpw i wzwb, czy 6 w 1

Kasiu, jak napisałam szczepienia sa potrzebne, ale muszą byc podawane z głową wzw B pakują już w noworodki, prawdopodobnie to szczepienie będzie zlikwidowane dla noworodków, ale można poczytać i doweidzieć sie więcej rzeczy na ten temat, a szczególnie o powikłaniach po nich

pinokio decyzja należy do Ciebie ja nie szczepiłam razem dtp i wzw B odstęp był przynajmniej 2 miesiące po 2 dawce po 1 dawce ok. 4 miesięcy odstępu i dało sie

nie ma dobrego wyjścia jeśli chodzi o 5 w 1 czy osobno nie biorę pod uwagę 6 w 1

Gość annkka
W ogóle nie szczepię dziecka. Ma w tej chwili półtora roku. Od 1 stycznia 2009 r. można spokojnie, w POLSCE, odmówić szczepień i nikt nie ma prawa zmusić rodziców do zaszczepienia dziecka. Więcej informacji, również na temat tego, z czego składają się szczepionki, jakie są po nich powikłania i czy w ogóle chronią, na portalu: http://szczepienia.org.pl/index.php