Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karina9999

Tabletki przeciwbólowe a alkohol

Polecane posty

Gość Karina9999

Witam;) 2 lutego będę miała zabieg wycinania znamienia, które zaczęło rosnąć i sprawiać ból. Żaden poważny zabieg, ale będę pod narkozą i jeżeli będzie mnie później bolało to będę musiała zapewne wziąć tabletki przeciwbólowe. W ten sam dzień mam większą imprezę i moje pytanie brzmi czy można w takiej sytuacji pić alkohol?

Gość zawodowy_pocieszyciel
To zależy jakie tabletki, bezwzględnie nie można pić jak bierzesz ketonal, pyralgine albo paracetamol czyli apap panadol i tym podobne bo grozi to uszkodzeniem wątroby. Ibuprom wydaje się być mniej szkodliwy ale może uszkodzić żołądek w połączeniu z alkoholem. Generalnie większość przeciwbólowych jest bardzo szkodliwa w połączeniu z alkoholem a szkody na wątrobie wychodzą dopiero po czasie i nie ma już ratunku... Ewentualnie możesz pić jak bierzesz Tramal, to mocny lek przeciwbolowy i narkotyczny ale nie zniszczy ci wątroby albo żołądka w połączeniu z alkoholem, jedynie znacznie osłabi głowe hehehe.

Gość Kroczarna
Dzięki wielkie;) A jeżeli chodzi o narkozę? Gdybym tabletek przeciwbólowych nie brała i była tylko po narkozie, to może miec to jakieś negatywne skutki w połączeniu z alkoholem?

Nie powinno być żadnych przeciwskazań.. do narkozy używa się usypiaczy które mają bardzo krótki okres półtrwania tzn. że godzine-dwie po zabiegu nie ma już po nich śladu w organiźmie, możesz być trochę osłabiona ale nie ma w tym nic groźnego.

Gość Kroczarna
Ok dziękuje;) Ale ktoś mnie właśnie postraszył że po zabiegu nie wolno pić po grozi to krwotokiem, więc się jeszcze zastanowię nad tym..

To są bajki, alkohol nie wywoła żadnego krwotoku nie wiem kto takie głupoty ci powiedzial, jeżeli lekarz to pogratulować mu wiedzy hehe

Gość Karina9999
Nie, nie lekarz. Inny użytkownik kafeterii;)