Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezpieczna mama

Fotelik samochodowy z osłoną brzuszną z przodu - warto ?Ktoś ma ?

Polecane posty

Gość bezpieczna mama

Jestem na etapie wybierania fotelika samochodowego dla mego 9- miesięcznego dziecka, gdyż fotelik kołyska, który był od noworodka już dawno jest synkowi za mały. Czytam artykuły, opinie fachowców, przeglądam wyniki crash-testów i zauważyłam, że w testach z 2010 roku największą przewagę mają foteliki z taką poduchą z przodu zamiast szelek 5-punktowych. Czy któraś z Was ma może taki fotelik lub coś o nim wie ? Podobno są bardzo bezpieczne w przypadku zderzenia, ale czy dziecko ma w tym wygodnie, czy nie jest tą "poduchą" ściśnięte" i czy nie poci się w tym ? Czy lepiej kupić normalny z szelkami ? No i jakie foteliki byście ogólnie poleciły, jakich firm. Ale chodzi mi o foteliki dobre, bezpieczne.

ja mam taki fotelik z tą tzw, poduchą, u mnie to działa jak osłonka ma brzuch tzn, w tej osłonce jest taki rowek gdzie prowadzi się pas. Mój to model dla dzieci do 25 kg- ESpirop Optima

Gość bezpieczna mama
A czy ta poducha nie zasłoni takiemu 9-10 miesięczniakowi całego brzucha i rąk tak, że nie będzie mógł się ruszyć i rąk swobodnie wyjąć ? Ja myślałam o modelu Cybex Pallas.

Gość bezpieczna mama
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://images.okazje.info.pl/p/inne/4062/cybex-pallas.jpg&imgrefurl=http://www.okazje.info.pl/okazja/inne/cybex-pallas.html&usg=___MirXkhg6OkuZvQsDzH9-E1yZ_E=&h=300&w=450&sz=50&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=K66L4aNjWhJYPM:&tbnh=130&tbnw=195&prev=/images%3Fq%3Dcybex%2Bpallas%26hl%3Dpl%26biw%3D796%26bih%3D386%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=rc&dur=656&ei=4hosTbfcO8SC4Qbwv_X7CA&oei=4hosTbfcO8SC4Qbwv_X7CA&esq=1&page=1&ndsp=3&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=123&ty=66

Gość bezpieczna mama
To, co wkleiłam wyżej, to właśnie fotelik, nad którego kupnem się zastanawiam.

Gość bezpieczna mama
Ktoś jeszcze może coś doradzi ? Lepszey fotelik z szelkami czy z tą osłoną ?

U mnie dopiero się okaże czy się taki fotelik sprawdza, bo właśnie zamówiłam Kiddy Guardian. Ale też jestem pełn obaw czy dziecko będzie czuło się w nim swobodnie, a kupiłam ten ze względu na dobre wyniki crashtestów.

Gość bezpieczna mama
No właśnie, nie mogę znaleźć sklepów, gdzie "na żywo" mogłabym sprawdzić, jak ten fotelik wygląda, jak dziecko w nim siedzi.Sklepy, które są u mnie, oferują przeważnie inne foteliki, które mnie nie interesują. Myślałam, że może ktoś sprawdził tę poduchę na "własnej skórze".

tylko, że u mnei na początku zlecono kożystanie z pasów 5 punktowych, jak dziecko będzie starsze to dopiero zdejmuje się te pasy i przypina pasami samochodowymi i używa tej osłonki

Gość mojemu synowi trudno
jest usiedzieć w foteliku, myślę że do takiego z poduchą nie dał by się w ogóle wsadzić .... teraz zamówiłam na allegro używany romer king... zobaczymy czy nie skończy jako łapacz kurzu w garażu.... spodobało mi się to, że można go zamontować na środkowym miejscu w aucie - moje dziecko chce wszystko widzieć dlatego pcha mi sie do przodu na kolana....

Gość bezpieczna mama
No a właśnie w foteliku, jaki wkleiłam nie ma w ogóle pasów 5-punktowych, dla młodszych dzieci od 9 do 15 kilo zaleca się właśnie tę osłonę brzuszną, a dla starszych bez osłony i samym pasem samochodowym.

Gość bezpieczna mama
Kiddy Guardian też jest polecany w tych testach. Tyle że on jest do 18 kilo i obawiam się, że nie na długo mi starczy, mój syn ma już teraz 11 kilo, więc wolałabym raczej taki przynajmniej do 25 kilo. Z tych do 25 kilo nie ma jednak żadnych w crash testach, jedynie te od 9 do 36 są testowane.

Gość bezpieczna mama
A nie, sorry, Kiddy Guardian też jest do 36:-)

mój jakby goi nie przypiąć to od razu by wylazłam ba nawet pas kilka razy udało mu się odpiąć... dla mnie- co z tego że fotelik super bezpieczny jak dziecko będzie z niego wyłazić, albo będzie się darło w niebogłosy -to dopiero rozprasza i naraża na wypadek! Ja ostatniego lata zrobiłam z dzieckiem prawie 3tys km z czego większość mały latał po całym aucie, jak go przypinaliśmy to tak się wydzierał, że nie dało się wytrzymać.... mieliśmy już 2 foteliki i moim zdaniem problem leżał w tym że foteliki były zbyt głębokie i dziecko nic nie widziało.... dlatego właśnie wybrałam teraz używany fotelik - nie chce wyrzucać pieniędzy na coś co się może znów nie sprawdzić... Moim zdaniem zależy dużo jakie masz dziecko i co lubi.... najlepiej właśnie byłoby przymierzyć.... co do mnie to ja już widzę, że dla mojego syna to byłaby porażka.

Gość bezpieczna mama
Mój jest raczej spokojny, da się wszędzie wsadzić. Na razie....:-) Piszą, że niby w tym foteliku Cybex Pallas dziecko ma swobodę ruchów i bardzo dobrą widoczność, no ale jakoś jak widzę tę poduchę, to wydaje mi się właśnie,że ona ogranicza ruchy i widoczność.

witam, ja mam fotelik cybex pallas i jestem srednio z niego zadowolona - kupilam wlasnie ze wzgledu na bardzo dobre oceny w testach, ale fotelik jest : duzy, ciezki, do tego pasa -poduchy na brzuch dziecko musi sie przyzwyczaic (u nas troche to trwalo), dosc ciezko rozklada sie do pozycji lezacej i zapiecie pasow dluzej trwa niz w tradycyjnym. Za to jest solidny, bardzo dobrze wykonany, wizualnie widac ,ze jest bezpieczny, tapicerka z dobrych materiałow - mozna ja latwo zdjac i wyprac , zglowek mozna regulowac w kilku pozycjach ... czyli ma i minusy i plusy ;) jesli chodzi o funcjonalnosc to ogolnie to srednio wychodzi , bezpieczenstwo za to na piatke.

co do widocznosci to jest ok - bo fotelik jest duzy i co za tym idzie wysoki, choc ze wzgledu na oslone glowy - na boki widocznosc moze byc troche ograniczona... jesli pasy sa dobrze zapiete - chyba nie ma mozliwosci aby wydostalo sie samo . Fotelik ten mam od kilku miesiecy (od 14 miesiaca zycia dziecka) i wydaje mi sie ,ze dla mniejszego dziecka moze nie byc do konca wygodny.

no właśnie mi jakoś ciężko uwierzyć, że dziecko ma dobrą widoczność, jak patrzę na te wielkie osłony po bokach.... ..to że jest duży i ciężki to tez byłby dla mnie minus, bo my jeździmy kilkoma samochodami i jak fotelik trudno się montuje, to również jest prawdopodobieństwo, że skończy w garażu....

Gość bezpieczna mama
Lusio, o,Ty masz ten foteli, a jak twoim zdaniem sprawdziłby się u dziecka 9-10 miesięcznego, co jeszcze nie ma 80 cm długości ciała ? Czy nie zasłoniłby mu całej klatki piersiowej tak, że tylko czubek nosa byłoby widać ? I czy dziecko nie ma za ciasno pod tą poduchą i czy się nie poci ? Gdybyś teraz miała wybrać, wybrałabyś ten cybex czy fotelik na szelkach ?

wlasnie - jesli kto porusza sie roznymi samochodami to odradzam cybexa - przenoszenie byloby dosc meczace ;) Dla mniejszych dzieci chyba tez moze byc roznie bo fotelik jest jednak chyba stworzony na wieksze gabaryty . My mielismy pomiedzy kolyskowym a cybexem na kilka miesiecy fotelik z kategori 9- 18 kg tradycyjny i szczerze to poczatkowo zalowalam ,ze dokonalismy zamiany, ale z czasem jest coraz to lepiej i teraz juz nie wyobrazam sobie innego ;) a i ten fotelik jak juz pisalam jest spory - do malej osobowki nie nadaje sie, u nas jest w vanie.

najelpiej zreszta samemu ocenic go w sklepie - a potem ewentualnie zakupic przez internet ;) Wiem ,ze ciezko go zobaczyc na zywo bo i ja mialam z tym problem i zobaczylam go dopiero jak dostalam do domu - i pierwsze wrazenie - jaki wielki!jaki ciezki! :D

Gość bezpieczna mama
Dzięki lusiu za dokładną opinię. Mój synek wlaśnie jest dość dużym dzieckiem jak na swój wiek. Ma 9 mies. i 11 kilo obecnie , rośnie dość szybko i mam obawy,że ten fotelik do 18 kilo nie za długo mu starczy.A szkoda mi wydawać np 8 stów na fotelik, który za niedługo będę musiała wymienić.To już wolę taki większy, który dopasuje się do syna niezależnie od tego, ile urośnie i będzie na dłużej. Jesli chodzi o wielkie gabaryty, czy ciężar, to mi nie przeszkadza, mamy dość duży samochód, poruszamy się tylko jednym i nie przekładamy fotelika, więc on mógłby być przymocowany na stałe w aucie.Bardziej interesuje mnie funkcjonalność tej poduchy z przodu, czy to wygodne dla dziecka, szczególnie młodszego niemowlaka.

Gość bezpieczna mama
Klimę też mamy:-) Tyle że np. jak woziliśmy synka w tej kołysce-foteliku, to pociły mu się czasem plecy od tego materiału. I tak sobie myślę, że teraz jeszcze "to coś" z przodu, to dzieciak się zapoci.

Gość mamaaaaitataaaaaa
Mój synek skończył 6 miesięcy, waży 10 kg (waga urodzeniowa 4800) ale jeszcze nie siedzi. Wyrósł już z fotelika do niby 13 kg. Kupiliśmy cybex pallas. W testach wypadał najlepiej. Ma odchylane oparcie. Też mam wrażenie, że przez tą poduchę mały nie ma swobody ruchów. Może jak już pewnie usiądzie będzie inaczej. Mimo to podoba Mu się bo jeździ przodem , migają Mu obrazki za oknem:) i nie płacze, więc chyba jednak Mu wygodnie:) Uważam, że to dobra inwestycja, na lata (9-36 kg)

Gość bezpieczna mama
Mamo, to ładnie poszedł Twój synek z wagą. Mój miał 3800 przy narodzinach. Też właśnie mam ten problem, że ten fotelik niby do 13 kilo, a już od 2 miesięcy gdzieś jest małemu za mały, za wąski, nogi wystają sporo poza siedzisko i jadąc tyłem do kierunku jazdy mały ma nogi ściśnięte do oparcia siedzenia samochodu. Ogólnie jest ściśnięty i zgnieciony jak śledź w tym noworodkowym foteliku,a 13 kilo jeszcze nie ma :-)

Gość bezpieczna mama
Mamo, a nie "tonie" Twój synek w tym fotelu za tą poduchą ? Da się dziecko swobodnie włożyć w kurtce czy kombinezonie zimowym ?

Gość ja mam kiddy
i jestem bardzo zadowolona. Fotelik jest super w

Gość mamaaaaitataaaaaa
No właśnie z tymi kombinezonami to jest tak, że kupiłam jednoczęściowy na polarze (gruby i sztywny), który wykorzystałam raz , do wózka na spacer. Teraz mam dwuczęściowy. Spodnie na podszewce(śliskie i wygodne:)) i kurtkę, która jest na styk (ortalion na polarze) i w tym foteliku mam wrażenie jest Mu niewygodnie ale nie protestuje. Siedzi :) z rękami w bok za tą poduchą, tak sztywno. Jak Go posadziliśmy w domu bez ubrania zimowego, zupełnie inaczej, swobodnie. Więc czekam już żeby skończyła się ta zima. Na następny sezon kupię inną kurtkę a i On będzie wyższy i mam nadzieję, że będzie Mu wygodnie. A i dodam jeszcze, że kupuję Mu ubranka na 86-92 więc boki fotelika Mu nie przeszkadzają, nie jest wciśnięty.Widzi z boku i z przodu co sie dzieje za szybą. Jeśli mogę doradzić, kupcie ciemniejszy kolor, mnie brudzący. My mamy eclipse (chyba dobrze napisałam):) Pozdrawiam założycielkę tematu:) My też mieliśmy problem z wyborem fotelika. Kierowaliśmy się bezpieczeństwem i testami. Czy się sprawdzi będę mogła coś powiedzieć po dłuższym czasie użytkowania.

Hej. Ja mam taki fotelik-Kiddy Comfort Pro właśnie z osłoną z przodu. Jest od 9-36kg. Mały jeździ w nim odkąd skończył 7mcy, bo wagowo i wzrostowo był za duży do "kołyski" (dokładnie to miał ok.10kg i 76cm) Fotelik się sprawdza, jesteśmy zadowoleni bardzo, nawet przy upałach mały się nie pocił (materiały są oddychające) i nie "topił" się w nim, bo jest dodatkowo doczepiana poduszka pod pupę dla najmłodszych dzieci. Regulacja też jest do półleżącej pozycji. Dodam, że jak synek miał 9miesięcy jechaliśmy na wczasy ponad 700km i nie było żadnego problemy w drodze, więc chyba było mu wygodnie. Teraz zimą nawet w kombinezonie nie ma za ciasno na brzuszku, bo osłona jest profilowana i nawet jak się mocno dociągnie pasy to nic nie gniecie. Plus też jest taki, że góra od osłony służy za mini-stolik na zabawki(można też je tam zaczepic i nie latają po całym samochodzie). W testach wypadał nieźle. Jedyny minus to cena... W promocji zapłaciliśmy 870zł Ale dla mnie bezpieczeństwo dziecka jest bezcenne. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.