Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hiugfufdtrdxcyjgvj

czy buciki w domu sa konieczne?

Polecane posty

Gość hiugfufdtrdxcyjgvj

mam na mysli dziecko,ktore zaczyna co dopiero nauke chodzenia.mama i tesciowa caly czas mowia o bucikach...dziecko ma 9,5 miesiaca.

Gość dziś na obiad kotlety
Jak masz podłogi w płytkach to jak najbardziej takie domowe buciki powinno dziecko mieć. Na dywanie jest cieplej w stópki.

moj nie nosil bucikow, co nie znaczy, ze tak powinno byc. teraz zaczal nosic kapciuszki, bo lata jak szalony i skarpetki antyposlizgowki nie pomagają.

Idąc tokiem rozumowania, że buciki są konieczne, to my wszyscy powinniśmy mieć płaskostopie, krzywe stopy i powykręcane palce. Nikt nam bucików nie zakładał, tylko latało się na bosaka czy w skarpetkach, ewentualnie kapcie.

Gość ****o*****
no własnie każdy lekarz (mądry) powie Ci że dziecko powinno jak najdłużej chodzić boso. Mój cały czas chodzi po domu tylko w skarpetkach.

Gość ****o*****
oto wypowiedź Pawła Zawitkowskiego, myślę że facet wie co mówi Dziecku, które zaczyna stawać, trzeba kupić pierwsze buty. NIEPRAWDA. To najważniejszy okres kształtowania się stóp i rozwijania ich funkcji. Dziecko uczy się je obciążać, wykorzystywać do podpierania i przemieszczania ciężaru ciała. Stopniowo doskonali czucie stopy i całego ciała. Najskuteczniej postępuje to wtedy, gdy stopa ma bezpośredni kontakt z podłożem, bo to ją zmusza do pracy. Najlepiej więc, by dziecko biegało na bosaka lub w skarpetach. Buty, nawet najlepsze, zawsze ograniczają ruchy stopy. Najważniejsze, aby dziecko nie ślizgało się po podłożu, dlatego jeżeli mamy śliską podłogę, zamiast wkładać dziecku buty, wyłóżmy ją wykładziną lub matami.

Gość hiugfufdtrdxcyjgvj
dziekuje Wam za pomoc,choc jak widac zdania sa podzielone....kupilam takie male kapcie profilowane,ale sama widze,ze ograniczaja synkowi ruchy.poza tym mama i tesciowa caly czas mi marudza o tych butach,ze trzeba je koniecznie zakladac...

Gość ****o*****
a poczytałaś to co Ci wysłałam?? wydaje mi się że fizjoterapeuta wie lepiej niz mamusia i teściowa.

Gość ****o***** mądrze prawi :)
A jeśli koniecznie upieracie się przy kupowaniu butów to na pewno nie sztywne, profilowane buty ortopedyczne bez powodu, bo w takich butach mięśnie stopy nie mają szansy pracować i to najprostszy sposób do wychodowania sobie kaleki :O

Gość hiugfufdtrdxcyjgvj
Tak,przeczytalam i podeslalam tez mezowi,aby przeczytal:)Dzieki!:)Juz wiem co mowic kiedy zaczna mnie znowu atakowac tymi butami:)

Gość mhmmmm
polecam skarpetki z silikonem można kupić wersję zimową i letnią http://www.kinderbajer.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=89&cow1=4 i "buciki" jeśli miałabym kupić to tylko takie ze skórzaną podeszwą, tzn takie całe z miękkiej skórki takie "baletki" jest tego na rynku sporo albo http://www.lalalu.pl/p,1976,oryginalne-cieplutkie-buciki-dla-bobasow---diglingos-kicks---kot-ronronos.html http://allegro.pl/toezone-pierwsze-buciki-dl-wkladki-9-5-cm-i1405930906.html

Gość taka jedna mamusia
moje dziecko tylko w skarpetkach się uczyło chodzić, teraz też najchętniej by żadnych kapci nie nakładała, ale czasem jak jej dopilnuję to nie ściaga