Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gratowiczka84

Czy dobrze oduczam syna histerii?

Polecane posty

Gość gratowiczka84

Od jakiegoś czasu widze, że syn coraz wiecej rozumie co sobie może "wywrzeszczeć" , dlatego postanowiłam go tego oduczac. Jesli chodzi o jedzenie, to staram sie już go nie zabawiać -0 ma kojarzyć jedzenie z jedzeniem a nie zabawami, filmami itd. Na razie jest wielki bunt i histeria , zje łyżeczkę czegoś a potem wrzeszczy przez minutę. Ignoruje to zachowanie, udaje ze nie robi na mnie wrażenia Jesli mówie, że czegoś mu nie wolno - powtarzam do 3 razy. Za każdm razem mówie spokojnei i kiwam głową na "NIE", ale syn oczywiście testuje ile mu można i mnie nie słucha. Za karę wkładam go do łóżeczka czemu towarzyszy ponownie histeria. Wcyhodzę z pokoju, zraz jest cisza... Na razie idzie mi wolno i czasem nerwy mnie biora straszne, ale nie mogę pozwolić sobie wejśc mi na głowe

Głowa do góry, cierpliwości. Moja ma 3 lata i czasami ma napad ale ja ją mówiąc brzydko "zlewam" i zaraz jej przechodzi. W sklepie nie urządzą żadnych histerii nawet na zabawki nie spojrzy bo wie że wrzaskiem nic nie wskóra. Ciężko było na początku ale cierpliwość popłaca. Powodzenia

Gość lagodna mamusia
a ile syn ma lat/ miesiecy?

Gość gratowiczka84
za chwilkę kończy rok - wiem, że jest mały ale zaczyna na mnie krzyczek i wiele rzeczy wymusza

To moja 10 miesięczna córka o dziwo ma już swoje humory :o U mnie to się dopiero zaczyna.

gratwiczka - zacznij od małego, dzieciaki krzykiem wymuszają bo sprawdzają ile rodzice wytrzymają, ja miałam dewizę że nie możemy się z m złamać. Chociaż u nas nie było rzucania się na podłogę czy coś takiego ale teraz czasami tupnie to tylko się na nią spojrzę i już jest spokój. Jeśli coś chce ma poprosić a nie wrzeszczeć. Idziemy do sklepu mówi że chce np jajko niespodziankę i coś tam jeszcze zawsze do niej mówię że ma wybrać jedną rzecz, zazwyczaj wybiera jajko:) i nie mam problemu. Jak sobie pozwolisz tak będziesz miała, nikt za Ciebie ci dziecka nie wychowa ale można pewne zachowania zniszczyć w zarodku:)

Gość lagodna mamusia
Ja mowilam nie, jesli nie podzialalo to szlam po dziecko i odciagala od zakazanej rzeczy. Dziala bardzo dobrze. Tylko po kilku dniach corka zwykle sprawdza czy zakaz nadal dziela , wiec robie tak do oporu. Nie wkladam za kare do lozeczka, bo ona w ogole nie lubi spac, wie cstaram sie, zeby lozko nie kojaryzlo sie jej z kara. Jak sie zlosci bo czegos nie umie zrobic to spokojnie mowie- widze ze ( costam) cie zlosci, mnie tez by zloscilo, ale nie mozesz tego zrobic , dotykac , robic bo to niebezpieczne, NIegrzeczne albo jakis inny argumetn. SDtaram sier tez odwroci uwage od zabronionej rzeczy. Posilki zawsze w krzeselku przy stole w spokoju. Ja karmi co 4 godizny -w etdy mam gwarancje ze dziecko jest glodne. JAk nie chce jesc i bawi sie jedzneiem mowie z uslmiechem: widze, ze juz nie jestes glodna wie ckonczymy obiad/ kolacje czy podwieczorek. Dziala bezbelednie: je tyle ile moze Genralnie uzbrajam sie w cierpliwosc i stram sie zachowac zimna krew.

Gość ojejku, jakie okropne...
mój syn ma 1,5 roku i od jakiegoś czasu też zaczyna histeryzować. niestety u nas najczęściej objawem jest rzucanie się na podłogę, krzyczenie i płacz. ostatnio nie reaguję na to, pilnuję tylko, żeby krzywdy sobie nie zrobił. pojawiły się również problemy z zasypianiem i od pewnego czasu usypia z płaczem niestety.