Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

judyta99@44

Nie wiem co robić!!!

Polecane posty

Ja z Moim narzeczonym pobieramy się, zamierzaliśmy wziąć ślub kościelny, ale teraz nurtuje mnie jedno pytanie: Kto zaprowadzi Mnie do ołtarza, skoro mój ojciec zmarł, a chrzestny jest na wózku...? Może pójść samą do ołtarza, albo z Narzeczonym? już nie wiem co mam o tym myśleć.

Gość dwdwqew
niech cie chrzestny zawiezie

Gość jjjjjjj jjjjjjjjjjj
w polsce nie ma zwyczaju zeby ojciec prowadzil do oltarza. wchodzi sie wspolnie z narzeczonym :) w rytm mendelsona

autorko powiedz, że jaja sobie robisz i nie piszesz tego na poważnie :O:O rety, do ołtarza idzie pan młody z panią młodą RAZEM, w niektórych częściach PL jak ktoś ten zwyczaj jeszcze praktykuje to świadkowa prowadzi młodego a świadek młodą.

Gość sysunia 999
u nas sa proponowane przez proboszcza 3 sposoby wejścia do kościoła: - pan młody czeka przy ołtarzu a młoda wchodzi z tata, bądź inną bliską osobą - ksiądz wychodzi po parę młodą do drzwi kościoła, wita ich i prowadzi do ołtarza (tzn idzie przed nimi) - pan młody czeka przy ołtarzu, a panna młoda sama idzie do niego i każdy może sobie wybrać dowolny wariant - mi najbardziej podoba się 2 :]

Gość ERYUYIOI;iiiiiii99
NIECH CIĘ CHRZESTNY ZAWIEZIE NA WÓZKU INWALIDZKIM NA SWYCH KOLANACH :)

Gość i znowu hamarykańskie wymysły
prowadzenie Młodej przez tatusia wzięło się stąd, że anglosascy protestanci traktowali kobiety jak bezrozumne owce, a męża wybierał dziewczynie "starszy i mądrzejszy" tatuś (zdanie Panny Młodej nie liczyło się zupełnie); więc należało laskę dociągnąć do ołtarza choćby siłą i oddać wprost w ręce władcy absolutnego = mężusia jak któraś z Panien Młodych chce się poczuć jak przedmiot przekazywany z jednych rąk męskich do drugich, to proszę bardzo ;) najbardziej prawidłową liturgicznie (ale też zwyczajowo/obyczajowo) wersją jest WSPÓLNE wejście Młodych w ślad za księdzem i oddanie tym samym pierwszego, WSPÓLNEGO pokłonu Bogu (w zastępstwie skasowanej po Vaticanum II procesji do ołtarza) aha, i nie wchodzi się w takt Mendelssohna, ino WYCHODZI; wchodzi się czasami w rytm marsza Wagnera, ale niektórzy księża nie wyrażająna to zgody - bo po pierwsze utwór jest w 100% świecki (pochodzi z opery) - więc dziwnie rozpoczyac nim MSZĘ św., po drugie ma opinię utworu pechowego, bo para, której w oryginale go wykonywano, kiepsko skończyła (on poszedł sobie w siną dal, ona umarła z rozpaczy :-p :-p :-p )