Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milk223

NIN - pytanie

Polecane posty

Gość milk223

Witam Was. Jestem od tygodnia w UK, zarejestrowałam się w agencjach pracy. Pytanie dotyczy NIN-u. Czy muszę się zarejestrować w Job Centre Plus czy wystarczy, że telefonicznie umówię się na spotkanie? Czy zdarzają się przypadki, że odmawiają przyznania numeru NIN, bo ktoś jest np. za krótko w UK i nie pracuje jeszcze albo zna za słabo angielski? jakich pytań mogę się spodziewać podczas rozmowy i czy mogę pójść na nią z kimś by mi ewentualnie pomógł w angielskim?? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Gość Robocik__
Dzwonisz do JOB Centre, mowisz, ze potrzebujesz wyrobic NIN i umawiaja Cie na wizyte na konkretny dzien. Mowia Ci jakie masz dokumenty wziac ze soba na spotkanie. Ale chyba musisz najpierw miec prace, o ile dobrze pamietam....i byc juz gdzies zameldowana, miec jakis bank statement potwierdzajacy, ze mieszkasz w UK.

Gość milk223
Robocik dziękuję Ci za odpowiedź. Właśnie tego się obawiam, że muszę znaleźć najpierw pracę, a wolałabym mieć wcześniej nin by mi nie pobierali z pensji wyższej stawki podatku. W agencjach też miałam problemy bo nalegali bym wyrobiła NIN. I koło się zamyka. Rachunkków żadnych nie mam bo wynajmuję pokój i nie płacę nic dodatkowo, więc musi mi wystarczyć poświadczenie od właściciela mieskzania. A orientuje się ktoś czy różnica w wysokości pensji jest duza jak się ma NIN i jak się ma tymczasowy?

Gość Robocik__
Najpierw przyjechalam do UK, znalazlam prace, dostalam list potwierdzajacy przez pracodawce, ze jestem zatrudniona tu i tu, z tym do banku otworzylam bank account. Natomiast NIN to wyrobilam dopiero chyba po roku. Bo jak masz otworzyc bank account, jesli nie masz pracy, a jak nie masz bank account to nie dostaniesz bank statement i nie masz z czym isc po NIN. Zeby wyrobic NIN, musisz miec cos namacalnego, ze juz tu siedzisz w UK i ze zarabiasz. Zreszta, najlepiej sprawdzic moze na stronie JOB CENTRE probowalas? napewno wszystko tam jest. Mozliwe ze sie myle, pisze jak bylo u mnie. ale tez slyszalam, ze niektorzy pracodawcy chca kogos z NIN.

Gość martucha234455
ja rok temu wyrabialam nin nie majac wcale pracy. Po pierwsze jako potwierdzenie adresu przynioslam list od landlorda, a jako dowod ze szukam pracy mialam potwierdzenie zarejestrowania sie z jednej agencji pracy i te wydruki z maszyn, ktore sa w job centre. bez problemu przyznali mi nin, mój chlopak mial tak samo.

Gość milk223
dziękuję Wam za odpowiedzi. Właśnie nie wiem czy ryzykować i starać się o NIN przed podjęciem pracy. Czy jeśli mi odmówią to mogę się ponownie starać jak już znajdę pracę? A jak jest z otwieraniem konta w banku? Wystarczy paszport czy trzeba mieć jakieś rachunki itp.? Jaki bank polecacie?

Gość moj pracodawca odmowil mi
pracy zanim nie dostane NIN wiec lepiej wyrobic od razu. Zatrudniono mnie a po kilku dniach kiedy zorientowali sie ze nie mam NIN zawieszono mnie dopoki nie wyrobilam sobie go.

Gość jhgfjgfd
dzwon do job center i umow sie na spotkanie, moj kolega wczoraj byl, a czeka azl 3 tygodnie na spotkanie, ale to roznie jezt im wczesniej tym lepiej

Gość milk223
Dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście jutro muszę się umówić na spotkanie. Mam nadzieję, że mi nie odmówią przyznania NIN-u dlatego, że jeszcze nie pracuję.

Gość jhgfjkj
kiedys tak bylo ze najpierw praca potem NIN, teraz jest praktycznie na odwrot, wiec dzwon i lec na potkanie

Gość pytającanin
witam jak to jest z tym ninem i pracy w hipermarkecie na przykład?? czy musze mieć od razu konto w banku i nin zanim mnie zatrudnią?? czy mogę to zrobić jak dostanę pracę i iść załatwiac??- tak chyba byloby mi wygodniej

Gość pytającanin
up up przeczytalam, ale jestem ciekawa czy sie cos zmienilo, i czy mogę mnie zatrudnic bez nin a ja dorobie...

Gość Lil___so
nie musisz mieć numeru NIN zanim rozpoczniesz pracę. Co więcej, jak już będziesz mieć pracę to łatwiej go dostaniesz, nie będzie ryzyka że ci nie przyznają. Jak tylko się zatrudnisz od razu umów się na spotkanie w sprawie NIN a w pracy powiedz po prostu, że masz juz spotkanie umówione i jesteś w trakcie załatwiania, nie powinni robic problemów. Co do konta w banku to dobrze już je mieć, a jak ci się nie uda to załóż najlepiej tego samego lub następnego dnia. Nie będziesz mieć problemów z opóźnieniem w wypłacie, czekami itp. To zajmie ci tylko chwilę, a większość banków jest też czynna w soboty więc luzik :)

Gość zapytaja sie ile szacunkowo
Wszystko zalezy od pracodawcy. Ja pracowalam w szkole i czekalam na NIN, niestety zostalam zawieszona ze wzgledu na jego brak i moglam zaczac prace dopiero kiedy mialam NIN w rece.

Gość iza20x
Mam pytanie ile orientacyjnie czeka się na spotkanie w Job Center w sprawie NIN, od momentu zatelefonowania do spotkania? Orientuje się ktoś może...

a czy bez tego adresu nin można dostać zwrot podatku w uk ? czy wtedy pracuje się nielegalnie i nie?