Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kolma

co dla samotnych matek od panstwa??

Polecane posty

witam.jestem samotna matka.mieszkam z rodzicami.nie jestem z ojcem dziecka natomiast jest on zapisany w papierach jako ojciec.placi pieniadze na dziecko samowolnie nie sadownie.jaka pomoc moge uzyskac od panstwa?o co moge sie starac?nie moge isc do pracy bo nie mam z kim zostawic dziecka a na nianie mnie nie stac.jak moglabym uzyskac pomoc?

Gość gośka co ma ktośka
dla dzieci sa żłobki/przedszkola albo opiekunki.... a rodzice pracuja? bo jesli nie to przeciez moga pomoc w opiece nad dzieckiem.... w jakim wieku masz dziecko?

ma 9 miesiecy.tam gdzie mieszkam nie ma zlobkow.nie ma kto pomoc bo wszyscy w rodzinie pracuja.

Gość cosiek/////////////
pewnie zasiłek rodzinny i tyle, skoro mieszkach z rodzicami a oni pracują ... nie wiem jaki sa ich dochody ale jesteś na ich utrzymaniu i do ewentualnej pomocy a opieki wlicza sie ich dochody jako że prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe...

slyszalam ze mozna dostac zasilek z tytulu samotnie wychowujacej matki.ale komu sie to nalezy?trzeba miec zasadzone alimenty?

Gość cosiek/////////////
idź do opieki to sie dowiesz jakie trzeba warunki spełniać, a skoro siedzisz na necie wpisz w google i sie dowiesz

a moze praca w domu?? albo Ty zaoferuj swoje uslugi jako opiekunki do dziecka innej matki - jest duzo opiekunek, ktore jednoczesnie zajmuja sie swoim dzieckiem

Gość cosiek/////////////
Ustawa o świadczeniach rodzinnych traktuje w sposób szczególny osoby samotnie wychowujące dzieci. Przyjęto założenie, że utrzymanie dziecka jest w pierwszej kolejności obowiązkiem rodziców. Dlatego matka (ojciec, opiekun) nie może oczekiwać od państwa wsparcia, jeśli wcześniej nie usiłowała zapewnić sobie i dziecku środków do życia od osób zobowiązanych do alimentacji. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje w wysokości 170 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej jednak niż 340,00 zł na wszystkie dzieci. W przypadku dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności kwotę dodatku zwiększa się o 80 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160 zł na wszystkie dzieci. Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ: - drugi z rodziców dziecka nie żyje; - ojciec dziecka jest nieznany; - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone. Dodatek przysługuje również pełnoletniej osobie do ukończenia 24 roku życia, uczącej się w szkole lub w szkole wyższej, jeżeli oboje rodzice osoby uczącej się nie żyją.

w tym necie to tak ejst napisane ze nie wiadomo o co chodzi.wszystko neirozumiale.jaka moze byc praca w domu?

Gość cosiek/////////////
no taj czytac nie umiesz czy nie rozumiesz co jest napisane to może jeszcze czas do szkoły????????????? NAJWAŻNIEJSZE TO TO ŻE OBOWIĄZKIEM RODZICÓW A NIE PAŃSTWA JEST UTRZYMANIE DZIECKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość MYSLE, ZE NAJLEPIEJ
Udaj sie do MOPSU. Tam sie dowiesz jaka mozesz dostac pomoc i jakie dokumenty odpowiednie zlozyc. Zlobek panstwowy moze ci przyslugiwac w pierwszej kolejnosci, to duzy przywilej. Niestety z tego co wiem, pieniadze od Panstwa sa w sumie niewielkie i musisz postarac sie sama o pieniadze. Co mozesz robic w domu? To zalezy co potrafisz: jest troche wolnych zawodow i takich, ktore mozna wykonywac przez internet. Jednak z doswiadczenia wiem, ze przy dziecku nie da sie pracowac.

ale Ty jestes madra.wiem ze moim obowiazkiem jest utrzymanie dziecka.ale jak do cholery mam isc do pracy jak nie mam co z dzieckiem zrobic?mam je same zostawc w domu?...

nie szkodzi ze pomoc od panstwa jest mala wazne ze jakas chociaz.wszystko sie przyda.ja nie znam zadnej pracy ktora mozna wykonywac w domu przez internet.moze mi przyblizysz jaka to praca?

Gość MYSLE, ZE NAJLEPIEJ
sama widzisz, ze sytuacja nie jest ciekawa. Ja obecnie szukam pracy i to dobrze platnej. Na razie nie mam za wiele ofert i propozycji wiec penie przyjme pierwsza lepsza. Na szczescie mam spore wsparcie w mezu i to praktycznie on nas utrzymuje. Mysle, ze opieka w domu nad drugim dzieckiem to dobre rozwiazanie.

no tak tylko nie wiem jak moge znalesc taka prace.napisac ogloszenie?

Gość łojojojj
znalezc jak juz:O

Gość łojojojj
ile ty masz lat dziewczyno zes taka nieogarnieta? potrafisz cos oprócz nadstawiania dupy i rodzenia dzieci?

Gość nieebo piekielkoo
Jest dużo pracy przez internet w zaleznosci od twoich umiejetnosci. moze na poczatek zadaj sobie pytanie co mam do zaoferowania i co potrafie. bo jak narazie to widze ze liczysz na cud ze praca przyjdzie i zapuka ci do drzwi albo ktos zlozy ci oferte. no wiec co potrafisz? programowanie? programy graficzne znasz? w tym kierunku mozna niezle zarobic. dalej... zdjecia potrafisz robic? html znasz? dzis natrafilam na ogloszenie w wystawianiu aukcji faktur i zaopatrywaniu magazynu. wszystko robisz z domu. moze znasz jezyki obce? w tym kierunku tez mozna isc, dawac korki w necie tez jest o co sie zaczepic. mozna nawet skladac pudelka w domu, pisac w tej sprawie do.... poszukaj, nie podam ci gotowca, ale swego czasu tez tak zarabialalam. Mozesz sie pogibac na video czatach, ale tez trzeba znac jezyk. O wyrobach bizuterii czy opiece nad innym dzieckiem nie wspomne.

Gość może znajdź chłopa
to nie będziesz już samotną matką.

ludzie nie badzcie zlosliwi.wasze docinki mi nic nie robia.nie znam poprostu zadnej pracy przez internet nie wiem na czym to polega.np z tymi zdjeciami.nie wiem co masz na mysli.

a taka praca typu skladanie pudelek to nie ejst jaaks sciema?moja znajoma kiedys skladala dlugopisy i wystawili ja.powiedzieli ze wszystko zle zlozyla.i nie dostala pieniedzy.

Gość ja dostałam mieszkanie
małe co małe, bo 40 metrów, ale jest w sumie ok, bo moi sąsiedzi swojego własnego nie mają większego niż ja.

Gość małpaaaa
od państwa to ci sie nalezą podatnicy aby zrobili ci kolejne dziecko jak umiesz tylko dupy dawać

Gość co tez dalasssssss
jak autorka nie daje to skąd ma dziecko, chyb a, że wiatropylna.

bo byla w zwiazku i dlatego ma?jestescie wredni ludzie!!! kazda samotna matke obwiniacie za dziwke.tak szczerze mowiac to gdybym byla dziwka to napewno bym dzicka nie miala bo takie zawsze maja szczescie i anwet gdy sie nie zabezpieczaja to im sie udaje.

Gość gośka co ma ktośka
always dziecinko,idz poszukaj sobie wozka na allegro i nie truj:O

Gość zrozumialassss
bycie w związku nie upoważnia zaraz do robienia dziecka, a jak zrobiła sobie dziecko to teraz niech zawija rękawy i zapierdala na nie, a jak nie daje rady to niech odda dziecko innym na wychowanie., Samo posiadanie macicy nie upoważnia jej do rodzenia dzieci. Jak nie umie sie zabezpieczać to niech usunie macicę i nie będzie później miała problemu za co wychować dziecko.