Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plomba w 8

Ból zęba w Egipcie

Polecane posty

Gość plomba w 8

Jestem na wakacjach w Egipcie, wracam dopwiero za 6 dni , a dzisiaj raano wypadla mi plomba z 8 dolnej- byla to dosyc duza plomba, terez ząb jest psuty w srodku, scianka od 7 jest czarna , w prochnicy i z tej strony 7 tez. Na razie nie boli, jednak boje sie ze zacznie . Co mam zrobic jesli pojawi sie bol?

Gość stały bywalec u stomatologa
Wziąć tabletkę przeciwbólową ;) A już bezwzględnie mieć ją pod ręką przy wsiadaniu do samolotu Pozdrawiam

Wziąć tabletkę przeciwbólową ;) A już bezwzględnie mieć ją pod ręką przy wsiadaniu do samolotu Pozdrawiam

zadzwon do rezydenta i popros zeby umowil ci wizyte u dentysty lub zeby dal ci nr tel do niego lub kliniki.nie wiem czy ubezpieczenie turystyczne to obejmuje ale napewno zrobia nowa plombe i najwyzej zaplacisz za nia.albo znajdz dentyste na wlasna reke co nie bedzie problemem bo co chwile widac gdzies szyldy z reklamami stomatologow.

Gość taka sobie girl
Ubezpieczenie turystyczne chyba nie obejmuje stomatologa. Przeczytaj sobie w necie warunki ubezp. Twojego biura jesli nie masz ze soba. nie wiem czy bym sie odważyla isc do stomatologa w Egipcie. Jesli jestes w hurghadzie to tam na pewno jest polska klinika, podejdz tam lub podjedz i zapytaj. http://www.hurghada-klinik.pl/main/index.php to jest w Magawishu. Wspolczuje Tobie lotu samolotem z ta dziura.

Gość myślę, że jak teraz nie boli
to nie będzie bolał przez nastepne kilka dni. A jak zaboli, to kroplą mocnego alkoholu zęba potraktować.

Gość krucafuks
Goździki pomagaja na bol zeba. W aptece mozna tez kupic tymczasowe plomby(wraz z instrukcja jak sobie to zamontowac)

Gość Byłam teraz na wakacjach
Wrocilam z pobytu w Egipcie i niesety nie obylo sie bez przygod, z zębem i niesety skonczylo sie u dentysty. 2dnia wypadla mi plomba i ukruszyla mi sie gorna 5 i kawalek 6;/ wzielem ketonal bo zaczelo bolec, potem kolejnyi kolejny jednak zaczlo mi puchnac i bolalo dalej, zadzwonilam do rezydenta i polecil mi klinike , pojechalam tam cala zesteresowana, trafilam na dentyste z Czech, ktory najpierw zrobil zdjecie, ( klinika bardzo ladna i nowoczesna, ) i zaczal mi tlumaczyc ze w 6 mam zapalenie miazgi a w 5 cos z kanalem, i ze ropa sie zbiera czy cos takiego,Dal mi znieczulenie, potem rozwiercil 6 ktora dosyc krwawilawlozyl jakis opatrunek i otworzyl 5 i zaczal czyscic kanaly co dosyc bolalo, zallozyl cos do kanalow,i a ppytem znowu cos robil z 6, trwalo to ponad 1.5 godziny, jdnak do konca wykazdu mialam spokoj.

Plomby amalgamatowe. Ale bez obawy... śladowe ilości tego pierwiastka uwalniane są dopiero po wielu latach, przy całkowitym stwardnieniu, "wyrobieniu" materiału... wtedy d facto i tak takie wypełnienie warto wymienić. Pozdrawiam

Gość dfgbdzg
a co ma dziurawy zab do latania samolotem...?

Niestety - bardzo wiele. Różnica ciśnień, ot cała tajemnica. Znam i takich pacjentów, co "kroki do gabinetu" wykonali właśnie po... "tym wspaniałym przeżyciu wśród obłoków" ;) Kiedy ktoś regularnie nie odwiedza stomatologa - to bywa, że w taki właśnie sposób dowiaduje się o ubytkach Pozdrawiam