Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotna mamusia ale szczesliwa

CHYBA JAKIEŚ PIENIĄDZE MI SIĘ NALEŻĄ???

Polecane posty

Gość samotna mamusia ale szczesliwa

Wychowuję sama dziecko. Ono ma nazwisko ojca, jednak nie płaci on alimentów. Dostaję jedynie zasiłek rodzinny w wys 68zł. Czy coś prócz tego mi się należy?

Gość gośka co ma ktośka
jak nie placi alimentow to chyba do sadu sie sklada pozew o ich zasadzenie:O

i za 68 utrzymasz dziecko,ja bym sie nie rzucala na takie drobne,a faceta trzeba bylo wybrac odpowiedniego na ojca a nie pierwszego lepszego ktory ma was w dupie :)

Gość a do pracy to nie łaska
jedno to za mało abyś dostała, dorób sobie jeszcze z 5, to napewno dostaniesz

musisz złożyć wniosek o alimenty od ojca do sądu, najlepiej zaznacz, że wnosisz również o zabezpieczenie powództwa, wówczas alimenty możesz dostawać (od ojca) od razu, nie czekając do ostatniej rozprawy i wydania wyroku. Jeśli ojciec i tak nie będzie się poczuwał do płacenia na dziecko na podstawie tego postanowienia, wówczas oddajesz sprawę do komornika. Jeśli komornik nic nie wyegzekwuje od ojca dziecka, to po 3 miesiącach możesz złożyć do MOPSU dokumenty o przyznanie alimentów z Funduszu Alimentacyjnego, dołączając do wniosku m.in. zaświadczenie od komornika o bezskutecznej egzekucji i postanowienie sądu o przyznaniu alimentów. Aby uzyskać alimenty z FA, dochód w Twoim gospodarstwie domowym w przeliczeniu na osobę nie może przekroczyć chyba 560 zł. lub trochę więcej (ale o to zapytaj w MOPS, bo nie wiem dokładnie ile wynosi to kryterium). Z FA możesz dostać wówczas alimenty w wysokości zgodnej z wyrokiem sądu, nie więcej jednak niż 500 zł.