Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wxwe

18lat liceum, mozna samemu chodzic na zebrania?

Polecane posty

Gość wxwe

Witam, mam pytanie za miesiac koncze 18 lat, i zastanawiam sie bardzo czy od tego czasu, wychowawczyni jesli ja powiem ze urywam kontakt z rodzicami, a mam juz 18 lat i moge sama decydowac o sobie, to czy normalnei np moge ja przyjsc sama na zebranie usprawiedliwiac sobie i wgl? Moja mama planuje wyjechac na rok za granice, i bd mieszkala ze starszym bratem a z ojcem nie utrzymuje kontaktu, wiec czy jest to mozliwe?

Prawnie tak. Nam kazali podpisywać papierki, że pozwalamy naszym rodzicom mieć wgląd w oceny itd. To podpisywanie było niejako przymusowe :p Tylko jeden chłopak nie musiał, ale on udowodnił, że sam mieszka i sam się utrzymuje.

Normalnie nie jest to mozliwe. Ale w szczególnych okolicznościach może by było, Twoja matka musiała by porozmawiać z wychowawczynią. Lecz prędzej to Twój starszy brat uzyskałby zgodę, bo wychowawczyni będzie na 100% szukać alternatyw Jednak szczerze nie widzę sensu chodzenia na zebrania, właściwie nie wiem jaka korzyść z tego by płynęła dla Ciebie, karteczki z ocenami możesz dostać w szkole

Gość wxwe
ok dzieki, zapytam sie tej iodtki:D mam na mysli wych! jak cos to bede sie klocic, ze mam juz 18, i moge decydowac sama o sobie

w niektorych szkolach musisz wykazac dyrektorowi ze od roku utrzymujesz sie sama w przeciwnym wypadku nie ma mowy o samodzielnosci

"Normalnie nie jest to mozliwe." Ale dlaczego? Przecież prawnie jest dorosłą osobą, odpowiedzialną za swoje czyny itd. I podejrzewam, że bardziej chodzi o pisanie usprawiedliwień niż chodzenie na zebrania :p

kolejna "dorosla" ktora mysli, ze jak skonczy 18 lat to WSZYSTKO SIE ZMIENI :) zmartwie Cie.. nie zmienia sie nic i dopoki mieszkasz we wspolnym gospodarstwie, w sensie nie potrafisz sie sama utrzymac, rodzice mogą z punktu widzenia prawa chodzic na zebrania i miec wgląd w oceny, i wszyscy uczniowie bedą chodzic na zebrania :D ? przeciez na te tematy mozna pogadac na godzinie wychowawczej, dorosla osobo ;)

Perwersja ja mówię jak jest, przynajmniej u mnie. Oczywiście każda szkoła ma swoje zasady, więc lepiej pytać się w szkole U mnie kazda osoba pełnoletnia może sobie sama usprawiedliwiać, pod warunkiem, że rodzic wyrazi pisemną zgodę. A gdy rodzic chodzi na zebrania dowiaduje się ile i jego dziecko ma godzin, które samo sobie usprawiedliwiło. Dlatego uczeń sam nie może chodzić na zebrania, chodzi o kontrolę mimo wszystko A i gdy rodzic nie chodzi jednak na wywiadówki (patrz moja matka) to ma kontakt telefoniczny z wychowawcą, choć sporadyczny w szczególnych wypadkach

Gość antonina-18
jak sama odpowiadasz to sama mieszkasz i sama się utrzymujesz

Gość Stary Wyga
absolutnie nie macie racji z chwilą gdy ma 18 lat ma prawo podjąc decyzje kto będzie chodził na zebrania jezeli napisze oswiadczenie do dyrekcji szkoły ze nie wyraża zgody na informowanie rodziców o swoich ocenach,zachowaniu itd to działa zgodnie z prawem i p. dyrektor nie ma tu nic do powiedzenia czy się zgadza czy nie !!!!!!!!!!czyli inaczej z chwilą otrzymania dowodu nasze pociechy czy chcemy czy nie mają prawo samodzielnie stanowic o sobie nawet jak sa na naszym utrzymaniu!!!!!!!!!!

Gość jajajajajajagfgf
hehehehehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 prawa jest taka,z e prawnie to moze i moze,a le tyle zachodu co w szkole by trzeba bylo zrobic to sie nie oplaca.

Gość jajajajajajagfgf
ecyzje i tak musi podjac dyrektor, wychowawca moze sie zgodzic, ale generalnie to nie ma tez tutaj za duzo do gadania, wiec glupie klotnie typu "przeciez juz jestem dorosla" wykaza tylko jak niedorosla jest uczennica czy uczen :D

Gość Stary Wyga
koleżanka mojej córki była tak dorosła ze w tym temacie skierowała sprawę do sądu przeciwko szkole i wygrała ale uwaga ona bardzo dobrze się uczy i mogła tak postąpić !!!!!!!!!!!!1

Gość Beka

Co ma nauka do wygrania sprawy xD

Przeciez chodzi tylko o to czy ma miec wgląd czy nie. A opisujecie to tak jakby rodzice to byl ktos obcy i w domu nie mozecie tego zalatwic