Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do...

Jak zrobić pyszne kotlety mielone ?

Polecane posty

Gość skarbeczek0204
moje kotlety to: 500 g miesa mielonego wieprzowego cebula czosnek jajko troche bułki tatrej jak masa za zadka bułka zwykła sucha namoczona wczesniej w mleku i wyciśnieta pietruszka zielona lub szczypiorek do tego dodaje ser zólty pokrojony w kostach-wedle uznania i smazone wczesniej pieczarki, potem wszystko wyrabiam, robie kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smazymy jak normalne kotlety! pycha polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do...
Skarbeczek dzięki :-) w ogóle wszystkim dziękuję za podzielenie się przepisami :-) Konczita hamburgery z mielonego bez niczego w środku ?? I one nie rozpadają się podczas smażenia ? O tym też pomyślałam. Ja jak robię mielone to często smaże takie hamburgery (duże spłaszczone mielone) potem wkładam je do bułki do tego sałata lodowa ogórek konserw lub kiszony,pomidor,ogórek świeży (zależy co mam ) majonez i ketchup i mam pyszną przekąskę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie rozpadaja sie :D mieso wyciagam z opakowania, formuje kotleto-placki ;) i na patelnie ... a na patelni one sie szybko zetna, tylko nie trzeba ich ruszac za bardzo, bo wtedy faktycznie moga sie brzegi obkruszac. takie kotleto-burgery maja smak niczym stek :classic_cool: i tak tez je spozywam, nie w bulce, tylko normalnie na talerzu, a do tego inne obiadowe dodatki, np. salata, sorowka, salatka ziemniaczana ... takie danie nazywa sie chyba 'kotlet siekany', ale nie jestem pewna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mielone też tylko z wołowego robię, nie wiedziałam, że to jakaś rzadkość;) czasem daję mieszane mięso (np drobiowe), ale samo wieprzowe nigdy - blee często dodaję różne warzywa do mięsa, np por (to zamiast cebuli- wolę), startą marchewkę, zieloną pietruszkę, pieczarki, czosnek i przeróżne zioła (majeranek, tymianek, cząber itd) bułkę, jeśli daję, moczę w mleku i porządnie wyciskam - jest lepszy smak niż taka namoczona w wodzie smażę na teflonie, mało tluszczu, bo i tak się zawsze trochę wytapia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kotlety można robić praktycznie ze wszystkiego. Zajebiste kotlety wychodzą na przykład z samych jajek. Albo z gotowanego kurczaka z jajkami na twardo. Albo z dodatkiem kapusty. Albo z warzyw, na przykład kalafiora albo cukinii. Albo z jakiś strączków. Obtaczać je można w posiekanych orzechach, parmezanie, płatkach śniadaniowych itd itp. Przyprawiać na ostro małymi papryczkami. Wkładać do środka kawałki sera, który rozpuści się w trakcie smażenia. Można szaleć i kombinować do woli. A i tak zwykle wszystkie znikają, nawet jeżeli nie wyjdą najlepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z miesa mielonego robie tak: do miesa mielonego wolowego dodaje jajko, cebulke, czosnek, pietruszke, bulke tarta, sol i pieprz, i w zaleznosci od tego co mam w lodowce: pokrojona drobno papryke albo kapary albo pokrojony drobno ser albo pieczarki. formuje kotleciki i obtaczam w bulce zmieszanej pol na pol z maka (nie lubie grubej panierki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alodonse
0.5 kg mielonych 1 cebula z 25 dag.pieczarek bułka tarta jajko pyszne ! pieczarki i cebule zesmazyc a reszte tak jak zawsze Smacznego i Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do...
Dziękuję Wam za wpisy. Myślę,że ten topik przyda się niejednej Pani Domu :-) Udało mi się kupić wołowinę,poprosiłam o zmielenie i mam bardzo ładne mięsko. Jutro robię kotlety mielone (wołowe) do tego buraczki i puree z ziemniaków :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jak wyszlo ?? :) ach, buraczki .... co dodalas do wolowych mieloncow? ja dzis tez na domowo i zimowo: pieczone kurcze + tluczone ziemniaki + marchewka z groszkiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do...
Konczita mielone dzisiaj będą :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do...
Konczita cebule do mięsa dodajesz zeszkloną na oleju ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie szklilabym tylko bardzo, ale to bardzo drobno posiekala cebule. ale to tylko dlatego, ze mniej roboty ;) jak masz zapal, to zeszklona mozesz dac i bedziej jeszcze pyszniej. ale to juz chyba musztarda po obiedzie ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do...
Konczita już po obiedzie :-) Wyszły super , może troszkę suche były ale to chyba wołowina i dlatego. Ty podsmażasz cebulę czy dajesz surową do kotletów ? Usmażyłam 15 kotletów na 4 osoby (mąż,dziecko,znajomy i ja ) proszono o dokładki więc wychodzę z założenia,że panom smakowało ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kok Amator
A ja podam swój przepis na tym babskim forum , na kotlety którym w moim wykonaniu zachwycają się wszyscy :) Mięso mielone garmażeryjne kupowane w Biedronce 0,5 kg - jedna cebula zeszklona na oliwie z oliwek - dwa, trzy ząbki czosnku rozdrobnione przyprawy robione własnoręcznie, czyli - dwa, trzy ziarnka ziela angielskiego - cztery ziarnka jałowca - pół łyżeczki ziaren kolendry - szczypta ziaren gorczycy Rozdrobnić w moździerzu lub jakimś młynku Sól , pieprz, papryka chili do smaku . Łyżkę masła sklarować , dodać gorące, wyrobić dobrze z przyprawami , zagęścić bułką tartą to właściwej konsystencji, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na smaluszku na małym ogniu do średniego zarumienienia . Następnie kotlety przekładamy w naczynie żaroodporne , na każdy kotlet kładziemy 1/4 łyżeczki masła i wkładamy do piekarnika 200 stopni na 10-15 minut . Efekt jest taki, że nawet "nawiedzone bez mięsne" małolaty są zachwycone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no sila faktu beda wolowe suchsze od wieprzowych, ale i na to sa sposoby. np. smazyc przykryte, nie smazyc zbyt dlugo, smazyc w obfitszej ilosci tluszczu (zdrowego, czyli np. olej rzepakowy, albo z pewstek wino., albo oliwa z maslem). ja cebulki podsmazonej do srodka nie daje, ale na patelni tej samej co kotlety najpierw lekko szkle piorka cebuli, potem je odgarniam na boki i daje kotlety, wtedy pod koniec mam na kotlety cebulowy dodatek, czasem plasterki pieczarek podobnie na patelni traktuje. tak dla mnie jest prosciej i szybciej niz najpierw przysmazac cokolwiek, potem dopiero dawac to do kotletow i jeszcze raz smazyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja podniosę ten temat
Aż mi smaka zrobiłyście na mielone :-) Jeszcze jakieś przepisy kto zna ? Wpisujcie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety z kapustą i grzybami
wieprzowo drobiowe ;) mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis na burgera
Burgery najczęściej robimy z wołowiny. Ja jednak zaproponuje mięso indycze. Będzie bardziej dietetycznie. http://vnx.pl/48zf04,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×