Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak serio to wyglądasz

PLAMKI PRZED OCZAMI

Polecane posty

Gość tak serio to wyglądasz

witam. jak mrugnę powieką i otworzę oczy, to jednym okiem widzę plamkę czarną, która jak się na niej koncentruję (czyli ruszę gałką oczną), ucieka w bok.... co to może być? Boję się strasznie... Mam tak od 2 tygodni.

Gość plamki plamki
pomoże ktoś???

Chyba nic poważnego, bo ja tak mam od dziecka i póki co nie oślepłam. Z tym, że mi czasami przechodzi. Już dawno tego nie miałam. Ale przyznaję, wrażenie jest dziwne, strasznie mnie to irytowało, zwłaszcza "uciekanie".

Gość plamki plamki
byłam u okulisty i... nic nie widział.... Plamka jest jedna, wkurza mnie ona. Męty chyba powinny przejść, bo są jakimiś pozostałościami hemoglobiny czy cos... Pocieszacie mnie, że to nic złego. Dziękuję za odzew 🌻

Gość adxa
też tak czasem mam

Gość plamki plamki
przemęczona - tak. Najgorsze jest to, jak siedzę przy komputerze (myślałam, ze to od tego), albo jak śnieg jeszcze był - wyszłąm na zewnątrz, a tam na białym sniegu czarna plamka... Krople starazolin wkraplam do oczu, takie antyalergiczne i nawilżające. Mam nadzieję, ze kiedys przejdzie. Czytałam, że objaw chorobowy jest wtedy, gdy plamka sie nie rusza....

Gość plamki plamki
RETINOPATIA ma nieuciekajace plamki tylko plamki na tle widocznego obrazu... mnie ta plamka uciekana bok....

Gość sdfgsdgsdgsdgdsg
Fanka Tolkiena Może to są męty, ale najlepiej przejść się do okulisty Dzięki że mnie uświadomiłaś bo teraz gdy poczytałem co to są męty zrozumiałem że właśnie je mam :( i to dość mocno zaawansowane i z tego co wyczytałem ich nie wyleczę :( Alę teraz chociaż jestem świadom co to jest i za to dziękuje :)

Gość plamki plamki
właśnie wyczytałam na wikipedii, że mety nie są czarne... Czy te plamki, które macie, są czarne?

Gość nie męty
a mety ciała szklistego :) też to mam

Gość sdfgsdgsdgsdgdsg
Ja mam takie szkliste,przezroczyste ale też ciemnawe.Zresztą poczytałem na Wikipedii i to do mnie pasuje,chociaż wydaje mi się że mam jeszcze coś innego niż same męty.

Gość plamki plamki
no właśnie.... moja plamka jest wyraźnie czarna, wcale nei szklista. To taki jakby czarny przecinek... :-(

Gość sdfgsdgsdgsdgdsg
Fanka Tolkiena Proszę bardzo Można spróbować jakichś ćwiczeń relaksacyjnych dla oczu, żeby odpoczęły A możesz napisać jakie są to ćwiczenia??Bo jakoś nigdy nie ćwiczyłem hehe

męty nie muszą być "szkliste', mogą pojawiać się w postaci cieni kiedy znajdą się między zrodlem światła i siatkówką :) może trzeba skonsultować to u jeszcze innego okulisty

dużo tego w necie :D np, zakrywasz dłońmi otwarte oczy, tak żeby odciąć dostęp światła, nie dotykając powiek i tak leżysz z 10, 15 min

Gość plamki plamki
Fanka Tolkiena - dziękuję.

Poczytała o tych mętach i rzeczywiście, to jest to co mam. W dodatku mam to nawet teraz ale tak przywykłam, że już nie zauważam. Dopiero jak skupiłam wzrok na jasnej ścianie to zaczęły mi pluty w prawym oku latać. Ale na szczęście mam to od zawsze, więc w moim przypadku to chyba żaden problem. Bardziej dokucza mi astygmatyzm i krótkowzroczność :p

Gość plamki plamki
ja też mam krótkowzroczność, a ta plamka mnie dobiła... zmienie okulistę - pójdę do innego... czarna latająca plamka... masakra...

Gość nie męty
to są METY CIAŁA SZKLISTEGO

Gość plamki plamki
13.01.2011] 20:32 [zgłoś do usunięcia] nie męty to są METY CIAŁA SZKLISTEGO - męty ciała szklistego - latające przejrzyste "robaczki".

Gość gość
Mam 12 lat i od okolo 2 lat. Raz na jakis czas pojawiaja mi sie przed pczami kolorowe plamki ' wzorki sa bardzo duze. Widze je przez jakies 30-40 minut a pozniej strasznie boli mnie glowa. Ostatnio przez pare miesiecy nie mialam z tym problemu, a teraz znowu co drugi dzien to mam. Boje sie ze oslepne. Czy ktos ma podobnie albo wie co to jest, z kad sie bierze jqk na to zaradzic i czy to grozne. Warto isc z tym uciazliwym problemem do okulisty? Moja mama sadzi ze to nic takiego, ale ja wiem e jest inaczej. Bardzo prosze o pomoc.

Gość gość
Też tak czasem mam.

Gość gość
Te duże, kolorowe wzorki to aura przed migreną. Nie oślepniesz od tego. Poczytaj o migrenie w Internecie.

Gość gość
to jest migrena z aura, migrena oczna, pic duzo wody, polozyc sie, zjesc cos slodkiego, przewietrzyc pokoj, dieta przeciwmigrenowa wskazana, czeste posilki i mniej, nie wysilac wzroku

Gość Patrycja12
Jeśli nie masz daleko, to polecam przejechać się do Białegostoku, tam przyjmuj***ardzo dobry okulista- dr,Michnowski, mi bardzo pomógł bo ja miałam takie same nawracające problemy, wiec mogę powiedzieć ze mi pomógł.