Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona***

Wzmożone napięcie mięśniowe?

Polecane posty

Gość zmartwiona***

Mój 4,5 miesięczny syn podciągany do siadu z pozycji poziomej unosi jedynie klatkę piersiową, głowa nadal leży. Czasem wygląda to trochę jak mostek. Kiedyś unosił też głowę, ale rzadko to ćwiczyliśmy bo bałam się żeby mu nie zrobić krzywdy. Dodam, że gdy leży w leżaczku albo trzymam go plecami do siebie na mojej klatce piersiowej wtedy głowę ciągnie mocno do góry. Ale tylko wtedy gdy nie leży zupelnie płasko. A kilka dni temu zauważyłam że czasami mocno odgina głowę do tyłu. Czy to mogą być objawy wnm?

Gość zmartwiona***
Dodam, że gdy leży na brzuchu głowę dźwiga pięknie.

moga ale nie musza:) rozmasuj mu kark rozluznij go a potem sprobuj w ramach luznej zabawy podciagnac i zobaczysz czy nadal tak samo robi

Gość zmartwiona***
Nie wiem czemu ale dopiero mnie dziś olśniło że to może być wnm i nie mogę sobie darować że wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Chyba uspokoiło mnie to że cały podciąga się do góry jak siedzi w leżaczku:( Ktoś jeszcze się wypowie?

Gość zmartwiona***
up

Gość moze po prostu robi mostek
dzieci tak sie bawia, opieraja sie na ramionach i podnosza plecki do gory. Czasami moze opierac sie dodatkowo na pietach i podnosic dupke. Jesli nic wiecej zlego sie nie dzieje, to nie powinnas sie matwic. Nasza mała miała takie dni, ze np zrobila taki mostek i potem ciagle to powtarzala caly dzien, za pare dni odkryla ze umie cos innego i zapominala o takim wyginnaniu. Jesli bardzo cie to niepokoi to idz do lekarza, niech obejzy dziecko

Gość zmartwiona***
nie sądzę by był to rodzaj zabawy, bo praktycznie robi to zawsze gdy podciągam go do siadu, a głowy nie dźwignie:/ Jedynie to że w leżaku "ciągnie" do góry, to osłabiło moją czujność:/

Gość moze po prostu robi mostek
to lepiej idz do pediatry, niech go obejży i da skierowanie do neurologa. Może wystarczą jakieś delikatne ćwiczenia, a może okaże się że to nic poważnego

Gość zmartwiona***
byłam dziś u pediatry. Mały ciągnięty mocno za rączki uniósł główkę i lekarz stwierdził że wszystko jest jak najbardziej ok. No ale ciągnięty naprawdę mocno, ja go tak w domu nie tarmoszę... Co do wyginania główki do tyłu - pewnie się tak bawi. Niby lekarz mnie uspokoił, ale gdzieś coś w środku mówi mi że może olał sprawę. Niedługo mam wizytę kontrolną u ortopedy. Czy lekarz tej specjalizacji może potwierdzić czy wszystko jest ok?

Gość zmartwiona***
up

Gość ortopeda raczej nie
idz do neurologa