Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgzh

Pyszna lazania..

Polecane posty

Gość zgzh

nigdy nie robilam ale chce w weekend sprobowac, zna moze ktos przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddddddddddddddddyma sie
makaron ser koncetrat pomidorowy 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokkokokok
jesli ma byc pyszna to musi byc koniecznie z miesa wolowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tuuutuuut
Ja to robię tak; Mięso wolowe mielone pdsmazam z cebulka dodaje koncentrat pom. Płaty lasanii zalewam wrzatkiem na chwile potem przekladam w zaroodpornym nacz i każda warstwę osypuje lekko parmesanem a na koniec dużo parmesanu na wierzch i do piekarnika!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Studencina jakaś tam :)
Ja robię lasagnę dla głupiego, nawet mój chłopak robi ;p Porcja dla dwóch osób na cały dzień ;) [po 3 porcje] - Ok pół kilo-kilo mięsa wołowego (najlepiej meiszanka wołowina/wieprzowina) - 1 cebulka - paczka makaronu do lasagni - 2 kulki mozarelli - 1 przyprawa do spaghetti bolognese - 1 duży słoik koncentratu pomidorowego - masło - mleko - mąka Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i się bierzemy za lasagnę :) Smażymy cebulkę a potem mięso podsmażamy. Jak już będzie dobre dodajemy duży kubek wody, cała paczkę przyprawy do spaghetti i koncentrat pomidorowy. Do smaku sól, pieprz, ocet balsamiczny (serio!) ja dodaję. Robimy sos beszamelowy - pół kostki masła roztapiamy w małym garnuszku, dodajemy szklankę mleka i tyle mąki, aby wyszło w miarę gęste, ale wciąż leiste Smarujemy naczynie w którym będziemy piec lasagnę masełkiem i robimy takie warstwy: makaron - sos beszamelowy - mięsko z sosem Ja daję podwójną warstwę makaronu :) Na sam koniec dodajemy ostatni makaronik, resztę sosu beszamelowego (lepiej zostawić na górę nieco!) i ścieramy obydwie lasagne. Przykrywamy (ja nie mam pokrywki to używam folii aluminiowej) na 40-50 minut Teraz mam smaka na lasagnę :) Chyba dzisiaj zrobię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Studencina jakaś tam :)
Aaaaa.... makaronu NIE GOTUJEMY!! I tak rozmięknie a się nie rozejdzie w palcach jak przegotowany :) I polecam aby lasagnę mieć jak najwyższą a nie jak najszerszą (może mieć i szerokość listka, ale niech ma 8 pięterek!)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie tak : wolowe mielone czerwoa papryka cebula czosnek pieczarki pomidory w puszcze smaze cebule z czosnkiem , dodaje mieso, smaze, pieczarki, papryke , smaze dodaje pomidory , kostke miesna wolowa , sol i pieprz makaron do lasanii gotuje (jak nie ugotowany to jest za twardy i nie da sie go jesc) ale tylko troche zeby nie rozgotowac do naczynia klade na przemian sos, na to makaron , znow sos i makaron a na koniec polewam sosem beszamelowym (http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/) i posypuje serem , do rozgrzanego piekarnika na jakies 30 - 40 min serwuje z salatka grecka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Studencina jakaś
Ale kurczę ja nie wiem jakim cudem wam ten makaron suchy zostaje - może nie dodajecie sosu beszamelowego a wasze mięso jest suche? Generalnie na kursie gotowania uczyli aby nigdy nie gotować makaronu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja miksuje mieso na patelni
bo wtedy nie ma grudek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tam wole z grudkami, im wieksze tym lepsze, no powiedzmy nie wieksze niz groszek ;) jak robie sos pomidorowy z miesem to specjalnie nawet zostawiam wieksze grudki, bo w nich pozostaje ten pyszny miesny smak wolowinki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszna lazania nie musi mieć mięsa. Makaron gotuję chwile i rozkładam na talerzach, czeka na swoja kolej. Robię gęsty sos beszamelowy (przyprawy to sól, pieprz, gałka). Na patelni podsmażam warzywa- podgotowane brokuły, paprykę, pieczarki, cebulę, dodaje papryczkę chili, czosnek, jak za mało smaczyste- sos sojowy. Mieszam całość z koncentratem pomidorowym. Jeśli mam też cukinię to albo dodaje do warzyw albo kroję w szerokie plastry, podsmażam (jak ktoś ma grilla to lepiej go użyć) i stosuje jako jeden z płatów makaronu. Potem jak zwykle- układam w naczyniu makaron, warzywa, ser, beszamel... Ma ktos przepis na dobrą lazanie ze szpinakiem? Bez mięsa najchętniej , ale jak z miesem to niech też niech sie nim podzieli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Taka może "
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×