Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda11111111112

Proszę o rade bo nie wiem co zrobić

Polecane posty

Gość magda11111111112

Od 2 lat brałam yasmin i od grudnia miałam przerwe w stosowaniu tabletek. Miałam od nowa zacząć je brać gdy dostane okres. Jak wiadomo trzeba pierwsza tabletke wziac pierwszego dnia okresu. Wczoraj zauważyłam (nie wiem jak to opisać:) )tak jakby coś w stylu baaardzo lekkiego plamienia, nie byłam pewna czy to okres (nie chciałam brać tabl bo nie byłam w 100% pewna), dzisiaj rano przebudziłam się i okres się pojawił. Wziełam tabletkę tę spóźnioną (11godz), ktora raczej powinnam była wziąć wczoraj. Następną wezmę dziś wieczorem. I tu moje pytanie czy antykoncepcja bedzie zachowana, czy źle że się tak spóźniłam z pierwszą tabletką?? Proszę o radę bo nie wiem co robić, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji:(

w ulotce jest wyraźnie napisane, że jeśli 1 tabletke weźmie sie nie w 1 dzien okresu, ale w 2-5 dni cyklu to należy stosować dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni, wystarczy zajrzeć do ulotki i przeczytać

Zanim tu napisałam to szukałam w ulotce odpowiedzi na moje pytanie. I w ulotce Yasminu nic nie ma na ten temat, tylko że trzeba wziąć 1 tabl w pierwszy dzień okresu. Owszem jest napisane że trzeba stosowac dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni (gdy zapomni się jednej tabletki w pierwszym tygodniu) Ale czy tak jest w ogole z pierwszym opakowaniem?? Moniak w jakiej ulotce znalazłaś te informację??

1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). z mojej ulotki, widać producenci "super nowych" yasmin nie widzą potrzeby informowania o wszystkim

Na przyjęcie 1 tabletki masz 24 godziny, nie bierze się tabletki zaraz przy pierwszym plamieniu, moim zdaniem zrobiłaś dobrze i dziś nie bierzesz już tabletki, tylko jutro rano.