Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antyuczenchemiii

Chmia- czarna magia ;/

Polecane posty

Gość antyuczenchemiii

Pomożecie mi napisać jak to zrobić tylko wzór i jak podstawić bo nie kapuję tego a 2 tyg. nie było mnie w szkole ;( 1.Oblicz, jaka objętość tlenku węgla(IV) znajduje się w pomieszczeniu o wymiarach 4m * 3m *2,5m, jeśli wiadomo, że tlenek węgla(IV) stanowi 0,03% składu powietrza. Wynik podaj w dm3. 2.Oblicz, jaką objętość stanowi azot w powietrzu wypełniającym pomieszczenie hali o wymiarach 50m*30m*10m. 3.Oblicz masę tlenu wypełniającą pomieszczenie o wymiarach 2m*3m*3,5m. Pamiętaj, że tlen stanowi 21% powietrza. 4.Oblicz masę tlenku węgla(IV) znajdującego się w pokoju o wymiarach 4m*3m*2,5m, zakładając, że stanowi on 0,03% powietrza. Gęstość tlenku węgla(IV) odczytaj z tablic. 5.Balon o pojemności 20m3 napełniono powietrzem. Oblicz, ile kilogramów azotu zawiera ten balon. Gęstość azotu wynosi d=1.25g/dm3. 6.Czterosilnikowy samolot Boening podczas przelotu na trasie Paryż-Nowy Jork zużywa 36t tlenu. Oblicz objętość tlenu, jaką zużywa ten samolot podczas tego lotu.

Gość ruda-antonina
gimnazjum czy lo?

Gość antyuczenchemiii
gim !

Gość Profesor fajna
pomoglabym ci sie mi w chuj nie chce 🖐️

Gość Profesor fajna
poza tym to kutfa chemia jest najlatwiejszym przedmiotem w szkole 😭 ucz sie, dziecko, bo matury nie zdasz :O

Gość antyuczenchemiii
ok ale jak mnie nie było 2 tyg. to nie wiem jak to zrobić hello !!!

Gość Profesor fajna
otwórz książkę, cholera. :O nie wierzę. przecież do tego nawte nie trzeba mieć przykładów. COMMON SENSE!

Gość antyuczenchemiii
ale jakie wzory czy co no plisssssssss w książce tego nie ma ; (

1.Oblicz, jaka objętość tlenku węgla(IV) znajduje się w pomieszczeniu o wymiarach 4m * 3m *2,5m, jeśli wiadomo, że tlenek węgla(IV) stanowi 0,03% składu powietrza. Wynik podaj w dm3. ad.1 30m3 - 100% x - 0,03% ----------------- x = (30m3 * 0,03%) / 100% zatem x = 0,009 m3 = 9 dm3

Gość antyuczenchemiii
Dzięki ;)

Gość antyuczenchemiii
ok

Gość antyuczenchemiii
aaaaaaa 2.Wpisz podane właściwości miedzi do odpowiednich kolumn. f ? stały stan skupienia f? barwa czerwonobrązowa nie reaguje z kwasem solnym f ? ma metaliczny połysk reaguje z kwasem azotowym(V) f? est bezwonna w reakcji z tlenem tworzy tlenek f? jest niepalna dobrze przewodzi ciepło i prąd elektryczny jej gęstość wynosi d = 8,96 temperatura topnienia miedzi: 1083C Właściwości fizyczneWłaściwości chemiczne

Gość antyuczenchemiii
???????????// ; (