Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodamama25

kaszel u 15miesięczniaka, a antybiotyk. poradźcie proszę...

Polecane posty

Gość młodamama25

przechodzę ostre zapalenie oskrzeli i moja 15miesięczna córka zaczęła od soboty wieczora pokasływać, ale niewiele, najczęściej gdy spała lub leżała. poszłam jednak na wszelki wypadek do pediatry i trafiłam na przyjęcia tej, która już raz kiedyś niepotrzebnie wypisała antybiotyk, ale nie miałam innej wyjścia, więc poszłam...ta, po osłuchaniu i obejrzeniu córki powiedziała, że nos,gardło ok, ale, że kaszel jej się trochę nie podoba, ale oskrzela i płuca czyste...myślała i przepisała wreszcie antybiotyk, a ja teraz mam mętlik w głowie czy go wykupić...wiem, że nie jesteście lekarzami, ale może ktoś spotkał się z podobną sytuacją, czy na zwykły nieoskrzelowy kaszel muszę koniecznie dawać ten Ospamox? wolałabym uniknąć antybiotyków...nie mam znajomego lekarza,farmaceuty,by mi coś doradził, dlatego napisałam tutaj, bo jest tu dużo mam, może ktoś się wypowie?

Gość młodamama25
literówka: innego* wyjścia oczywiście:)

Gość ależ możecie być
ja bym nie wykupowała skoro oskrzela czyste i brak innych objawów. jak masz możliwość to zapisz córkę jeszcze raz do lekarza, ale innego.

Gość Dac sie zwariowac
Nasz pediatra jest całkowicie przeciwny antybiotykom. Syn - ma 1,5 roku raz dosyć poważnie kaszlał - lakarz stwierdził, że nie ma nic na płucach i oskrzelach - zalecił syropy na kaszel bez recepty - Flegamina dla dzieci i Lipomal. Kaszel przeszedł po kilku dniach. Na Twoim miejscu spróbowałabym z syropami i obserwowała dziecko.

Gość mamaaaa
a nie mozesz isc do innego pediatry? Moj 5-miesieczny synek teraz ma katar i kaszel i nie dostaje antybiotyku tylko bactrim i deflgamin w kropelkach.

Gość młodamama25
no właśnie problem jest w tym, że akurat ta pani dość często pełni dyżury wtedy, kiedy ja obecnie mogę wyjść do tej przychodni, a do tej drugiej dr ciężej się dostać...oczywiście nie podam antybiotyku, bo tylko potwierdziłyście to, co sobie myślałam...mam w domu syrop pulneo i mucosolvan...a co powiecie o Lipomalu? kilka moich koleżanek go zachwala, ale mają 4-5letnie dzieci...

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja tez tak kiedys miałam wykupiłam ale nie dałam na szczęście, moja pediatra mnie pochwaliła i powiedziała że na dyzurach najczesciej przyjmuja lekarza, ale nie pediatrzy i panikuja! Nie dawaj skoro nic nie slychac!!!!

inny pediatra na sile nie znajdzie nic na plucach. skoro wszystko ok to dawaj syrop na kaszel i obserwuj czy cos sie nie dzieje. ja juz raz tez zrezygnowalam z antybiotyku (ponoc mial miec infekcje gardla) i bardzo dobrze zrobilam bo za 3 dni syn byl calkiem zdrowy.

Gość młodamama25
dzięki za odzew dziewczyny. podam tylko syrop...kiedyś ta pediatra też popełniła błąd, nie rozpoznała trzydniówki i zapisała na zapalenie gardła antybiotyk dość silny, na szczęście nie podałam, a na następny dzień gorączka spadła i pojawiła się wysypka. gdyby nie moja trzeźwość myślenia naszprycowałabym dziecko niepotrzebnie antybiotykiem.

Gość młodamama25
muszę też dodać, że córka ma temperaturę albo tylko stan podgorączkowy, ale nie sądzę, że to od kaszlu tylko raczej od tego, że jej wychodzą wszystkie trójki, a tylko jedna na razie się przebiła...pozdrawiam.

Gość dupeczka z okieneczka
No niezła lekarka, też taką mieliśmy. Osłuchała wszystko ok. i syn zakasłał a ona o antybiotyk trzeba (tylko, że syn ma zawsze krtaniowy kaszel - dość ochydnie brzmi, ale tak ma i już).. Oczywiście nigdy antybiotyku nie wzięliśmy i za każdym razem nie było takiej potrzeby. Od 2 lat chodzimy do innej p. doktor. Teraz u nas terz zaczęło się jak u Ciebie, ale niestety zakończyło się antybiotykiem (trwa to od 2 tygodni i bardzo dużo wydzieliny - dlatego dostał) co oczywiście nie oznacza że u Was też tak będzie. Poczekaj parę dni, jak będzie się pogarszać to wykupisz antybiotyk i dasz dziecku, na razie leczcie się syropami ... Tylko z wykrztuśnymi poczekaj aż dziecko będzie miało mokry kaszel (gdybyś nie wiedziałą ;)

Gość mussa30
moj maly ma 16 miesiecy i ostatnio mial katari kaszel nie dawaj dziecku niepotrzebnie antybiotyku co to za lekarz co na kaszel daje antybiotyk na goraczke ibufen a na kaszel sinecod po 10 kropli rano i wieczor mojemu przeszlo