Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tima12

Pytanie do właścicieli przdsiębiorstw- do was bo na pewno się na tym znacie

Polecane posty

Gość tima12

3 lata temu skończyłam szkołe i zaraz po niej wyjechałam do Anglii. Nie odrabiałam stażu. Nie dawno wróciłam i niestety tu pracy nie mogę znaleźć i chciała bym odrobić staż, tylko nie wiem czy nie jest za późno bo znajoma mi powiedziała że maksymalnie rok po skończeniu szkoły można pójść na staż. Jak to jest? Proszę o informacje.

Gość tima12
up...up...

Gość Motylki
Z tego co orientuje się to staż dla absolwentów szkoły musi być podjęty w ciągu 12 miesięcy od zakończenia nauki.

Gość tima12
acha:( a czy gdybym [poszła na sudia zaocznie to tez by rady nie dało?

Gość Motylki
Po studiach zaocznych ( zakończeniu) dałoby radę. Nie lepiej poszukać od razu pracy, staż to w większości przypadków fikcja: nic nie robienie, albo robienie czegoś co nie daje podstaw do radzenia sobie w następnej pracy.

Gość tima12
heh... z chęcią bym poszła do pracy tylko mieszkam w takim regionie że nawet w odzieżówkach wszystko "obstawione":/ dlatego pomyślałam o stażu.., Może nawet nie zależy mi aż tak na kto wie jakim zarobku, tylko po prostu nie chcę siedzieć w domu.

Gość Motylki
Jest jeszcze coś takiego jak staż w celu przygotowania zawodowego, na który można iść nie będąc absolwentem. Warunkiem jest bycie długotrwale bezrobotnym ( trudno powiedzieć mi co znaczy długotrwale), albo nie ma się żadnych kwalifikacji ( to co wymieniono w punkcie ''b'' ''Kto może odbyć staż? a) na okres do 12 miesięcy: - osoby do 25 roku życia, - osoby bezrobotne, które w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, nie ukończyły 27 roku życia. b) na okres do 6 miesięcy osoby będące w szczególnej sytuacji na rynku pracy, tj.: - bezrobotnych do 25 roku życia, - bezrobotnych długotrwale (powyżej 12 miesięcy) albo po zakończeniu kontraktu socjalnego, albo kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka, - bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego, - bezrobotnych powyżej 50 roku życia, - bezrobotnych samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia, - bezrobotnych, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia, - bezrobotnych niepełnosprawnych. art. 53 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.''