Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nadzieja86

CZAPKA NA DRUTACH

Polecane posty

Proszę o podpowiedź,jak zrobić czapkę na drutach z żyłką!Chodzi mi o damską,z prostym wzorem czapkę.Szalik właśnie zrobiłam i chcę się zabrać za czapkę,żebym komplet miała.Mam ok.1,5motka włóczki!Może ma ktoś jakiś "przepis"na czapkę?:)

Annawioletta witam i dziękuję za odpowiedź.A tą czapkę mogę robić oczkami prawe,lewe,prawe,lewe...?Czy to wyjdzie tak jak na linku?

Annawioletta potrzebuję Twojej pomocy!Oczka,które na początku nabieram na 2druty,czemu mają odpowiadać?Kurcze nie umiem sobie tego wyobrazić.Czy to robię na zwykłych drutach?Czy tych z żyłką?Tu mam taki link http://www.youtube.com/watch?v=BtBSmxGomPk próbowałam z tego,ale nie bardzo mi idzie!Proszę o podpowiedź!!!

I mam pytanie czy są jakieś gazety z robótkami na drytach,np,jak zrobić czapkę?Tak jak burdy do nauki szycia na maszynie,tak czy jest coś o drutach?

Nadziejo, jeśli mówimy o tej drugiej czapce - ściąganej - oczka nabierane na druty na początku mają odpowiadać wysokości czapki, bo czapkę robi się z prostokąta długiego - tak przynajmniej ja sobie to wyobrażam;-) (długość prostokąta to obwód głowy).

Gazety- Robótki ręczne, Robótki ręczne extra, Szydełkiem i n adrutach - takie gazetki najcześciej dostępne są w zwykłych kioskach Ruchu. Tu możesz zobaczyć szatę graficzną tych czasopism http://www.makler.wroclaw.pl/index.php?k=4 Co do robienia pętelek - ja nie potrafie. Od ładnych kilku lat nie robiłam nic na drutach, bo to... wymaga cierpliwości i czasu.

Czyli nabieram tyle oczek,ile że tak prosto powiem,mam odstępu od ucha do czubka głowy:)?Potem robię prostokąt(początek jak na szalik,a gdzieś od połowy powiedzmy zaczynam gubić oczka,żeby czapkę zwęzić na czubku głowy tak?A jak ją na końcu połączyć?Żeby była okrągła?Czy ten szew będzie widać i czy czapka będzie ładnie leżała?

Ja też wolę na zwykłych drutach:)A 2wystarczą?Bardzo ci dziękuję za porady:)Bo już się w tym gubię,a jeszcze nie zaczęłam:)

Nadziejo, poczekaj.... Ty chyba masz na mysłi pierwszą czapkę, taka zwykłą, bez obrazka.... W zwykłej czapce prostokąt jest szeroki (obwód głowy) i niski (wysokość głowy). Podwójne oczka przerabiasz, jak czapkę tzreba zwęzić na górze. Będą takie małe kreseczki dekoracyjne z tych podwójne przerobionych oczek. Co do czapki ze zdjęcia - ja sie robi jak szalik.... długi pas, zwykły prostokąt, gdzie proporcie są odwrotne, tzn. długość pasa to obwód głowy, a szerokość pasa to wysokość czapki (ciut wiecej niz od ucha do czubka głowy, bo ta czapka jest luźniejsza, poza tym ją się ściaga na koniec).

Zwykłą czapkę po zrobieniu trzeba zszyć. szew widoczny, ale nie stanowi przeszkody w noszeniu (można go zrobić na płasko albo... połączyć oba brzegi szydełkiem - wtedy prawie wcale nie widać łączenia).

Tą czapkę robioną z prostokąta ,dziergasz na dwóch osobnych drutach (będzie ci łatwiej ),Jest jeszcze jedna sprawa ,czapkę robisz w poziome pasy czyli w poziomy ściągacz ,ale wydaje mi się że część czapki robi się rzędami skróconymi czyli robisz rząd dajmy na to prawych oczek ,ale nie do końca tylko pozostawiasz np.7 oczek nie przerobionych i odwracasz robótkę na drugą stronę .W tym czasie na prawym drucie masz już te siedem oczek nie przerobionych i robisz dalej lewe bo dajmy na to że to lewa strona i znów zostawiasz siedem oczek ,odwracasz robótkę (jakbyś ją skończyła i zaczynała nowy rząd ) i znów masz siedem oczek i dalej dziergasz prawe oczka bo znów dajmy na to ,ze to prawa strona :) robisz tak 4 razy a potem zmniejszasz liczbę zostawianych oczek aż znów będziesz przerabiał rząd od -do . To się nazywa rząd skrócony ,powstaje jakby klin ,który na ten przykład potrzebny by był przy uszach i aby dół czapy był przylegający a górze powstanie coś na rodzaj takiego kondomu .Można zrobić całkiem inaczej.Robisz ściągacz potem możesz wstawić jakiś ażur (łatwych ażurów jest sporo w necie ) i robisz tą robótkę do takie wysokości jak chcesz(najlepiej przymierzać robótkę do głowy ):)kilka rzędów przed końcem robótki gubisz oczka w regularnych miejscach :) gubisz je dlatego aby nie zszywać czapki prostym szwem tylko masz potem kilka oczek na drucie i po prostu związujesz te oczka ze sobą i masz zakończenie czapki na okrągło bez szwu :) Nie wiem czy ci wystarczy 1 motek wełny na czapkę z samego ściągacza albo zwyczajnie o gładkim splocie francuskim (raczej nie starczy :() Zależy ile masz wełny w motki ,ile metrów na jaką grubość drutów i jak robisz .Niektórzy robią dość ciasno i dużo wełny idzie oraz czapka jest taka "zbita "za luźno też nie dobrze bo po pranie powiększy się trzy razy :(wzory najbardziej "pochłaniające "włóczkę to ściągacze ,gładkie sploty i warkocze to są dosłownie pożeracze włóczki . Ogólnie czapkę możesz zrobić na dwóch drutach ,ale licz się z zszywaniem(wtedy pierwsze i ostatnie oczko robótki to oczka brzegowe ,które musisz zawsze wliczyć bo one są oczkami które są potem zakryte przez zszycie ).Również możesz zrobić na drytach z żyłką co jest o wiele lepsze bo ...odpadają ci oczka brzegowe ,już ich nie musisz mieć ani liczyć do wzoru i nie musisz zszywać :) To się rozpisałam :)

Wow,Ryjek naprawdę się rozpisałaś.kurcze dziewczyny,ale mam mętlik w głowie:)Burza mózgu:)Muszę to jeszcze na spokojnie poczytać i próbować:)

a myśłałyście o takiej czapce cos jak komin... związywana na końcu, taka Smerfetkowata, cos jak pełno teraz takich... coś np. takiego http://allegro.pl/duza-czapka-zimowa-czapki-czapa-10-kolorow-krasnal-i1414455109.html. Taką chyba łatwiej zrobić i bez zmniejszania liczby oczek.... zwykły sciagacz, póxniej dowolny ścieg i zwiazanie włóczką przez oczka...

A jeśli bym chciała taką czapkę,to dużo włóczki wyjdzie?Teściowa mi tą zrobiła na szydełku z motka 10dag i jej zostało!A jak ją na dutach zrobić?Ale Was męczę co?

W tej czapce z allegro też trzeba gubić oczka :) ona wygląda jak kondom bo jest po prostu długa :) Taką dłuższą robiłam córce bo źle wyliczyłam moment gubienia oczek :D ogólnie ,możesz zacząć ściągaczem ,potem jakiś wzór łatwy (jeśli chcesz oczywiście ) i robisz do tej pory aż ci włóczki braknie :D Tu jest zdjęcie młodej w tej czapie ledwo zdjęta z drutów :Dmoja pierwsza w życiu czapka :Djak ja dałam radę to ty też dasz ;) aha mi na czapkę dla 6 latki wyszło ponad jeden motek wełny dość grubej :) No to zdjątko raz : http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3e448dbaedf03905

No to jeśli ci chodzi o taką jak wyżej podałaś to legalnie możesz robić ze ściągacza całość ile wejdzie (jak długą chcesz )ale na końcu i tak oczka trza gubić :)możesz je przerabiać np tak: masz dajmy na to 62 oczka na drucie (60 oczek to robótka 2 to brzegowe -te do zszycia)liczysz tylko te 60 ,dzielisz je dajmy na to na 4 czyli co piętnaste oczko gubisz ,jak będziesz pilnowała kolejności to wyjdzie ci taki widoczny pasek pogrubiony albo: możesz gubić" po swojemu ":Dczylli na oko ,tak aby gubione oczka nie schodziły się w pionie wtedy nie będzie żadnego widocznego paska a liczba oczek się pomniejsza tak jak wyżej . Ja tak robiłam z czapką małej :D Aha jak będziesz robiłam tę robótkę to pierwsze oczko zdejmujesz z druta bez przerabiania a ostatnie przerabiasz na prawo:) wyjdzie ci ładny brzeg ,który nie będzie się zwijał i przy zszywaniu lepiej będziesz widziała oczka i szew będzie równy :) Tak ta czapa to moje pierwsza :) pierwsza czapka na której trenowałam warkocz ,gubienie oczek (co prawda po swojemu :D) i zszywanie ;) listki,kwiatek i daszek robiłam szydełkiem ,które pierwszy raz w życiu wtedy trzymałam w dłoni :Dhehe Oczywiście miałam otwarte w ty czasie chyba z 10 kart na necie i na każdej był pokazane jak zamykać oczka ,jak zrobić warkocz ,jak listek itp itd :D ostatnio robiłam sobie kamizelkę bez zszywania ,tylko na ramionach była łączona i kołnierz szalowy był przyszyty ,reszta kulturka :) a to dopiero moja 4 robótka na drutach ;)

Witam,ryjek jak zobaczyłam Twoją czapkę,to się przeraziłam,ale dlatego,że ja bym takiej pewnie nie zrobiła i przeraziło mnie to,ze ona na bardzo trudną wygląda do zrobienie. Dziewczyny ratunku!!!Wczoraj próbowałam się nauczyć gubienia oczek z książki,którą z biblioteki wypożyczłam i nie umiem tego zajażyć.Albo zabardzo byłam poddenerwowana z pewnego względu,albo jestem aż tak tempa:)!Pomóżcie!!! Dziękuję Wam za dotychczasowe rady i proszę o więcej:)

Najprościej jest przerobić dwa oczka razem :) traktujesz dwa oczka jak jedno tj.masz oczka na lewym drucie ,przerabiasz dajmy na to kilka oczek na prawo (np.4 oczka) potem wbijasz prawy drut w dwa oczka na raz i normalnie je przerabiasz jak jedno oczko tyle ,że tobie z tych dwóch oczek zostanie na prawym drucie jedno nowe oczko czyli jedno się zgubiło :)musisz pamietać ,że oczka gubisz przerabiając kilka oczek na początku ,nigdy pierwsze oczka bo wychodzi klin na brzegu i będziesz miała takie pieróg a nie czapkę :) Drugim sposobem na gubienie jest przeciąganie oczek .I tak ,przerabiasz znów kilka oczek od początku (pierwsze tylko zdejmujesz ,nie przerabiasz jak ci wczoraj pisałam ) potem przerabiasz jedno oczko na prawo ,zostaje ono na prawym drucie ,potem przerabiasz drugie oczko na prawo .Masz teraz na drucie prawym dwa oczka przerobione na prawo ,wbijasz lewy drut w drugie oczko w kolejce (czyli pierwsze zostaje na prawym drucie a ty wbijasz drut w kolejne ) i podnosisz to drugie oczko i przekładasz je prze to pierwsze w kolejce i się zamyka .Z dwóch oczek zostało jedno . Tak to się robi : http://www.druty-pani.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=69

Ryjku jesteś niezastąpiona:)W książce to inaczej pokazali,a Ty mi podałaś prostszy sposób:)Wielkie dzięki.Trochę Cię jeszcze pomęczę:)Powiedz mi,czy "oczko przerobione na prawo"to to samo co "oczko prawe"?

Ten 1sposób,co mi podałaś:przerabiać 2oczka razem to jest najłatwiejszy!Ile ja tu już cennych rad dostałam:)Nie spodziewałam się!!!

Tak oczko przerobione na prawo to oczko prawe ,oczko przerobione na lewo to lewe .Są oczka prawe przekręcone i lewe też ,Różnią się tylko tym ,że zanim je przerobisz to zdejmujesz oczko z drutu i przekręcasz albo w palcach albo drugim drutem i kładziesz z powrotem na lewy drut i dopiero przerabiasz :) tak śmiesznie wyglądają jak spiralka :) Ja się uczyłam właśnie na stronie Pani Yoyo bo dobrze widać a potem weszłam na forum Marancianki i tam jest dział Druty i wszystko można znaleźć :) wzory ,szkółkę itp :) Fajna ta twoja wełna ,taki melanżyk :)

Na Maranciakach też jestem:)Ale jakoś Ty i Annawioletta na ludzki język mi potraficie wytłumaczyć pewne rzeczy:)Czy w razie problemów mogę liczyć na Waszą pomoc?:) Próbowałam sobie wszyć zamek do płaszcza,ale moją maszyna jest na to chyba za słaba i muszę iść do krawcowej.Dam jej to do zrobienia,a będę mogła się zająć czapką:)Tylko dużo narazie nie porobię,bo w weekend odprawiamy wspólne urodziny;)To przez to jestem troszkę poddenerwowana,ale myślę,że jak już wiem jak gubić oczka,to robienie czapki mnie uspokoi:)

Jeśli będę potrafiła odpowiedzieć to z miłą chęcią ci pomogę ;) Ja nie potrafiłam wyobrazić sobie jak się na drutach z żyłką na okrągło ,bez zszywania .Tłumaczyły mi ,czytała przeróżne strony i dalej ciemna masa :) potem znalazłam na you tube filmiki i było pokazane jak ktoś robi ,pomału gościówka pokazywała jak przekładać druty i żyłkę ,jak zaznaczać markerami i się nauczyłam :)Są pewne wzory ,których mi się dosłownie nie chce robić bo ciągle bym musiała podpatrywać szkic :D robię to co szybko da się zapamiętać :D Kiedyś robiłam mamie (i na próbę ) szalik z takiej cienkiej wełenki na wiosnę do płaszcza i tym wzorem http://druciarnia.wordpress.com/2008/01/15/scieg-piana-morska/ jest tak prosty ,że po pierwszym przejściu już pamiętałam co i jak :D