Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość channnn

DO ZNAJĄCYCH ANGIELSKI: JAK MAM NAUCZYĆ CUDZOZIEMCÓW ODMIANY PRZEZ PRZYPADKI????

Polecane posty

Gość channnn

wlasciwie chodzi mi, jak przetlumaczyc pytania w polskich przypadkach, a mianowicie: MIANOWNIK /kto? co?/ to wiem: who? what? DOPELNIACZ /kogo? czego?/ CELOWNIK /komu? czemu?/ BIERNIK /kogo? co?/ NARZĘDNIK /z kim? z czym?/ ok, to tez wiem: with who, with what? MIEJSCOWNIK /o kim? o czym?/ to też wiem: about who? about what? a co z resztą??? JAK BEDĄ BRZMIAŁY TE PYTANIA PO ANGIELSKU w innych przypadkach???

Gość Ktoś zagrał mi na pianinie kie
nie wiem ale w akademiku znałam 1 dunczyka co mówił jak Polak..czysto odmiany byłam w szoku że to dunczyk reszta kaleczyała z malezji murzyni i włosi bo takich znałam.. ja siukam siala numel cii..czyli trzy

Gość channnn
ja uczę wloskiego, angielski znam tak sobie i musze wytlumaczyc jakos te przypadki cudzoziemcowi anglojezycznemu :-0 :-0 :-0

Gość tak mam jednak plan
nie mozesz dokladnie przetlumaczyc bo oni nie maja odmian. w naszym jezyku musza wykuc to na pamiec, badz pamietac od koncowkach w domianach. komu/czemu moze byc: whom, what ale doslowne tlumaczenie bedzie bezsensowne i nie prawdziwe na dluzsza mete ( z kim, z czym: with who, whit what??? :D albo o kim : about who? no bezsensu)

Gość zdzirsone orencz
http://claritaslux.com/polish-cases/ Musisz uczyć końcówek popartych przykładami, pytania bedą niemiarodajne, te angielskie często mają inny wydźwięk niż polskie.

Gość channnn
ale właśnie musi byc to tlumazenie, bo inaczej nie zrozumieja :-0 :-0 przeciez nie beda wykuwac na blache kazdego rzeczownika :-0 :-0 musza zrozumiec te pytania.... ale nie wiem, jak tych kilka przetlumaczyc :-0 :-0

Gość channnn
about who jest błędne??? :-0 :-0 no to dzięki :-0 sama nie wiem, jak sie za to sprawdzac. juz sprawdzam link ;-)

Gość channnn
sorry, mialo byc: sama nie wiem, jak sie za to zabrac*

Gość tak mam jednak plan
about who jest poprawne ale w normalnym wyrazeniu, anglicy nie beda tego stosowac do odmiany bo musieliby mylec w angielskim: about who - about my aunt steffi, a oni tak po prostu nie mysla! oni maja sie uczyc polskiego a nie zamienic niezamienialne wyrazenia z angielksiego na polski. jak pisze zdzirson, skorzystaj z tej stronki jaka dala.

Gość channnn
nadal czekam na pomoc...

Gość channnn
zajrzałam, jakies niejasne to dla mnie. tam podany jest przyklad dwoch rzeczownikow :-/ a co z reszta?? :-0 :-0 :-0