Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i need your help

Jak nauczyć obcokrajowaca j. polskiego od podstaw? Jakie techniki, podręczniki?

Polecane posty

Gość i need your help

Jak wyżej Potrzebuję pomocy kogoś, kto uczył lub uczy przybysza z inego kraju naszego rodzimego języka. Czy znacie jakieś skuteczne metody przekazywania i przyswajania wiedzy, jakieś dobre podręczniki do nauki od podstaw? Człowiek na razie umie się przedstawić i tyle. Ale ma zapał do nauki, więc warto mu pomóc. :) Macie jakieś pomysły, jak?

Heh. Zwykle powiedzialabym, zeby zaczac od prostego slownictwa i powoli powoli przejsc do gramatyki, jednak wydaje mi sie, ze jezyk polski jest ciezszy do przyswojenia niz jakikolwiek inny jezyk. Ja ucze mojego po prostu mowia do niego po polsku. Na poczatku byly to wyrazy, teraz powtarza i zapamietuje cale wyrazenia- jak np. Ide do pracy, Ide do sklepu, podaj mleko i takie tam. Idzie mu to lepiej niz sie spodziewalam.

Gość i need your help
Może i jest w tym jakaś metoda :D To chyba coś jak polska wersja metody Callana ;) :D A masz jakieś podręczniki do polskiego? W jaki sposób uczy się gramatyki, że "ja idę do pracy", ale "ona idzie do pracy"? itd.? :)

Gość moj kupil sobie
rozmowki angielsko polskie i slownik.Skonczyl kurs w collegu.Ale do dzis musze go poprawiac np:mowi bylam,glodna jestem. Hi HI!!

Nie. nie mam zadnego podrecznika. Narazie nie ucze go gramatyki jako takiej bo jest to zbyt trudne. Ucze go prostych slow i wyrazen, jak budowac zdania itd. Z rozmowkami to nie jest zly pomysl :)

wersja na wesolo; upic i wtedy uczyc, niech powtarza naprzyklad 'polej piwo'. Ja tak 'uczylam 'mojego meza za czasow studenckich, z duza pomoca zajomych. O dziwo moj maz wszystko to co nauczyl sie przy piwie pamieta do dzis:-D Moze wyprobuj w akcie desperacji?:-)

Gość i need your help
kasza23 --> a wiesz, że spróbuję tak :D każdy sposób jest dobry, o ile skuteczny :D

Gość jezyk polski jest trudny
moj najlepiej uczy sie podczas pobytow w Polsce. Wylapuje slowa z rozmow, z telewizji, z napisow na ulicy/w sklepie itp. pyta wtedy duzo. a w UK ucze go, mowie do niego czasami po polsku i potem od razu powtarzam po angielsku. nie siedze z ksiazka, nie martwie sie uczeniem go gramatyki.