Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porada od a z

jak sie zalatwia paszport w londynie dla doroslego i dziecka

Polecane posty

Gość porada od a z

ak sie zalatwia paszport w londynie dla doroslego i dziecka gdy sie nie jest w polsce zameldowanym. jak to u was wygladalo. mam do londynu daleko wiec o pomylce nie moze byc mowy

Gość gdgdgdf
zeby miec paszport musisz miec obywatelstwo.

Gość jhuiopop][[]
co odpowiedz to ..szkoda slow

gdgdgdf --> wiadomo ze ma obywatelstwo. ja wymienialam paszport, bo stracil waznosc, nie jestem zameldowana w polsce, musialam zrobic zdjecia (polskiego standardu), umowic sie na wizyte i na miejscu wypelnic formularze, okazac stary dokument, zaplacic cos 60 funtow i potem odebrac z konsulatu po kilku miesiacach. to bylo dobre kilka lat temu wiec mozliwe ze sie pozmienialo. tez mialam dojazdu ponad 300 km. dla dziecka nie zalatwialam polskiego paszportu, wiec nie wiem dokladnie, ale zalatwiasz w ten sam sposob, tez musisz miec zdjecia itd. najlepiej poszperaj po necie.

Gość a ja powiem tak ......
jesli dziecko powyzej 5 lat, to musi miec pesel i zameldowanie w Polsce, ale to sie moglo zmienic. wszystkie informacje sa na stronie konsulatu

Gość lojloj
dziecko powyzej roku a nie 5 lat musi miec zameldowanie w Polsce i pesel. akurat dzis wyrabialam dla corki pierwszy paszport, potrzebny byl akt urodzenia, wniosek i paszport obojga rodzicow,

Gość ghfghgjghj
dzieckop musi byc zerejstrowane w usc w polsce. jesli matka nie ma meldunku uzyja stare adres zameldowania dla dziecka.

Gość Ale polski poszport??
Bo coś nie kumam. U mnie sytuacja wyglada tak. W tym roku skończyły ważność nasze dowody os.mieszkamy w uk wiec musimy jechać do pl przedłużyć lub do konsulatu. Tez nie jesteśmy zameldowani w pl wiec co innego można zrobić? A żeby jechać do pl musimy cała rodzina bo potrzebne są do odbioru podpisy obojga rodziców .

Gość Ale polski poszport??
No i jesteśmy obywatelami polskimi.

Gość a ja powiem tak ......
niestety z pol paszportem wiecej zachodu niz z ang.

Gość ghfghgjghj
paszport dla ciebie mozesz wyrobic tutaj bez jechania do pl, wszystko zalatwi ci konsulat ale trzeba cos wiecej za to zaplacic. dla dziecka pesel w polsce moze ci ktos z rodziny zrobic lub napisz pelnomocnictwo dla kogos. najlepiej zapytac w twoim miescie w usc.

Gość wkurzona jak diabli
no tak, ale zeby dziecko dostalo pesel musi miec polski akt urodzenia. bez tego ani rusz niestety. A zeby wyrobic akt urodzenia trzeba pojechac osobiscie do USC

moja corka sie urodzila w uk. i ma tylko angielski akt urodzenia!!!!!! pesel wyrobi ci konsulat bez jazdy do poslki!!!!!!!!!! bez nerwowo ludzie da sie wszystko zaltwic tylko troszke czasu to zajmie.

Gość ghfghgjghj
nie musisz jechac do polski, osa ma racje konsulat ci zrobi to.;) tylko musz zaplacic wiecej.

Gość fiufiuuuufi
Rejestracja (umiejscowienie) brytyjskich aktów stanu cywilnego w polskich księgach stanu cywilnego Rejestracji brytyjskich aktów stanu cywilnego można dokonać na trzy sposoby osobiście, przez pełnomocnika albo za pośrednictwem Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie. 3. Za pośrednictwem Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie (nie ma konieczności wcześniejszego umawiania spotkań w tej sprawie). Do Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie należy dostarczyć: dokumenty wymienione wyżej w pkt a,b i c, WNIOSEK o umiejscowienie (rejestrację) aktu stanu cywilnego adresowany do odpowiedniego urzędu stanu cywilnego w Polsce, w przypadku rejestracji aktu małżeństwa obywatele polscy muszą dodatkowo złożyć osobiście przed konsulem oświadczenie o wyborze nazwiska noszonego po zawarciu małżeństwa. Opłata konsularna za przygotowanie dokumentacji dotyczącej wpisania zagranicznego dokumentu stanu cywilnego do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie odpisu sporządzonego na tej podstawie polskiego aktu stanu cywilnego wynosi 42 GBP. W przypadku poświadczania zgodności tłumaczenia przez konsula dodatkowo 27 GBP od poświadczanego dokumentu stanu cywilnego. Średni okres oczekiwania na załatwienie sprawy za pośrednictwem Wydziału Konsularnego wynosi 6 miesięcy. Opłaty można wnosić gotówką w kasie urzędu lub czekiem bądź Postal order wystawionymi na Polish Embassy

Gość fiufiuuuufi
a) brytyjski odpis aktu małżeństwa/urodzenia (w pełnym wypisie), b) tłumaczenie brytyjskiego aktu stanu cywilnego, tłumaczenie to powinno być dokonane przez tłumacza przysięgłego w Polsce bądź też poświadczone przez konsula (w tym celu należy dostarczyć do Wydziału Konsularnego wierne tłumaczenie dokumentu wraz z jego oryginałem, które konsul następnie poświadczy opłata konsularna za poświadczenie tłumaczenia aktu stanu cywilnego - 27 GBP), c) odpisy aktów urodzenia małzonków (w przypadku rejestracji aktu malżenstwa) badż rodziców (w przypadku rejestracji aktu urodzenia) w celu uzupelnienia i sprostowania dokumentu

Gość MimMam
ja takie tłumaczenie robiłam w http://amar24.pl/ , z tego co się orientuje to sporo robią własnie tego typu tłumaczeń.