Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atramika

czemu moje dzieci tak wszystko psują? :(

Polecane posty

Rodziców cieszy, gdy mogą obdarować swoje pociechy prezentami. Jednak pamiętajmy o zasadzie- co za dużo to nie zdrowo. Dzieci, gdy mają za dużo zabawek, przestają doceniać ich wartość. Nadmiar zabawek, dodatkowo uniemożliwia dobrą i kreatywną zabawę. Warto się zastanowić, ile zabawek nasze dziecko potrzebuje. Gdy dziecko będzie miało ograniczoną ilość rzeczy, będzie o nie dbało. Jeżeli coś zniszczy, proszę nie kupować następnej. Należy dziecku wytłumaczyć - zniszczyłeś,więc nie masz... i tu należy być konsekwentnym. Dziecko musi widzieć konsekwencje swojego zachowania. Warto zastanowić się dlaczego dziecko się tak zachowuje. Być może problem tkwi w głębi? A niszczenie jest tylko wyrazem agresji, zazdrości lub zakazów. A może dzieci powtarzają jakieś zachowania, które zaobserwowały u dorosłych bądź rówieśników? Nie wyczerpałam tu tematu, dlatego odsyłam do literatury-Więcej znajdzie Pani w książce: "Jak sobie poradzić z agresją u dzieci. Poradnik dla rodziców" - Dieter Krowatschek. Pozdrawiam .

Gość gość
Ojciec3344 2016.02.01 Ja uważam, że zwłaszcza dziewczynki.

Mam kilka pytań... Co robisz z zabawkami, które niszczą Twoje dzieci ? Czy zostawiasz je, odkupujesz nowe ? Zabawki, które zniszczyły Twoje dzieci powinnaś wyrzucić. To są rzeczy Twoich dzieci i jeśli nie umieją ich szanować, powinny wiedzieć, że nie będą ich miały. Największym błędęm jest odkupowanie zabawek, które zniszczyły dzieci i tłumaczenie "bo to jego ulubiony traktor". Tak ? To dlaczego wyrwał mu koła ? Twoje dzieci muszą uczyć się szacunku do zabawek, książeczek. Jeśli będą chciały dostać jakąś drogą zabawkę uświadom im, że nie kupisz im bo jest za droga a oni i tak wszystko niszczą. Jeśli Twoje dzieci zauważą, że nie mają zbyw wielu zabawek, ponieważ je zniszczyły i nie mają się teraz czym bawić, same zrozumieją, że nie warto ich niszczyć. Polecam Ci książkę "Trening umiejętności dla dzieci z zachowaniami problemowymi" M.L. Bloomquist -w szczególności rozdział 3 "Wspomaganie rozwoju samokontroli u dziecka" str. 37-50 Dowiesz się z niej jak rozmawiać i skutecznie wyciągać konsekwencję od dzieci, które zachowują sie w nieporządany przez Ciebie sposób.

Gość Jedynaczka4
Moje dzieci nie niszczą zabawek.Bardzo ładnie bawią się klockami, kuchenką, komputerkiem, oglądają wspólnie książeczki (dzieci są w wieku 27 i 11 miesięcy.)Oczywiście zawsze jestem z dziećmi.

Gość gość
Typowy Polak bedzie sie madrzyl i "dobrze radzil". Ale niestety, to, ze ktos twierdzi ze wychowuje dzieci a nie hoduje to wcale tak nie musi byc, bo wychowanie u Nowaka a wychowanie Kowalskiego, to moze byc rozne wychowanie choc to dalej wg kazdego z nich wychowanie a nie hodowanie. A ja mam np znajomych sasiadow co twierdza, ze dziecko wychowuja, a w moich oczach to juz pod hodowle podchodzi. Dlaczego? Bo : nie zna podstawowych zwrotow typu dzien dobry, do widzenia, dziekuje, prosze, przepraszam. Bo: nie zwracaja uwagi, gdy maly bije doroslych sasiadow bo mu czegos nie dali, nawet po twarzy portafi nawalac. Bo: nie zwracaja uwagi, ze sasiedzi to np pan Adam i pani Ewa lub wujek Adam i ciocia Ewa, tylko wali po imieniu, baa, nawet oni sami go tego ucza, "idz zapytaj sie Ewy czy naleje ci soczku". Bo: nie zwracaja uwagi gdy rzuca w gosciach zabawkami i skacze po wersalcr, innym doroslym prawie ze po plecach. I tych kilka przykladow to dla mnie juz hodowla, ale w ich oczavh to wychowanie. Punkt widzenia zalexy od punktu siedzenia. Dziecko ma 6 lat.