Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mięso ))))))))))))

żeberka - jakie kupujecie?

Polecane posty

Gość mięso ))))))))))))

te w paskach czy te w trójkątach, zawsze kupowałam te w paskach, ale te w trójkątach są tańsze a jakie są w smaku, czy gorsze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zona leona
ja kupuje zeberka z kury, szynke z indyka i golonke z kaczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xfrau
ja zawsze kupowałam żeberka podłużne i chyba te sa najlepsze:) a jak robisz żeberka dusisz czy pieczesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięso ))))))))))))
ja robię żeberka na różne sposoby: piekę w piekarniku na ostro lub na słodko z miodem, albo opiekam i podduszam na patelni tak w tłuszczyku do tego sporo cebuli i dodatków wg uznania np papryka, lub gotuję na nich zupę i dopiero krótko obsmażam /mój mąż najbardziej lubi smażone/ albo gotuję w wywarze na żurek i pózniej porcjuję i dodaję do tego żurku do tego biała kiełbaska chrzan jajeczko i żurek palce lizać, ale zawsze kupowałam właśnie te w paskach a widzę że sporo ludzi kupuje te tańsze trókąty ale nie wiem czy warto czy w smaku nie są gorsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odświeżam temat i dopisuję
żeberka trójkąty smakują tak samo tylko nei pokroisz ich na równiutkie kawałki (paski da sie podzielić na prostokątne kawałki, a trójkąty na takie mniej foremne). Kształt nie odbiera smaku, spokojnie możesz kupić. Ja piekę w czosnku - nacieram marynatą z czosnku, sol, pieprzu, papryki i oleju, wrzucam na noc do lodówki, a później do brytfanny i pieke pod przykryciem. Albo w miodzie i koperku - mniam mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olaa.
Kaciaa jak zrobić te żeberka słodko-pikantne ? Napisz dokładne proporcje, ile żeberek itd ? Smaka mi narobiłaś :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olaa oj z proporcjami bedzie ciezko bo ja na oko ale sprobuje potrzebujesz kilka zeberek babcia mi kupuje takie duze miesne wieprzowe chyba :D marynujesz je co najmniej 12 godzi marynata to 2 lyzki miodu sos sojowy sos pikntny chilli ja uzywam vifon jedna drobniutko posienana papryczka chilli przyprawiam sola papryka ostra papryka slodka i ziolami prowansalskimi ale ich szczypta i to do lodowy na 12 godzin naczynie zaroodporne smarujeszcianka bardzo cienka warstwa smalcu ukladasz na tym plasterki cienko pokrojonej cebuli ja daje i biala i czerwona i na tym ukladasz zeberka pieczesz w nagrzanym piekarniku ja pieke ok 90 minut w 180 stopniach smaeczyk spod zeberek pyszny jest na chleb :) mozesz tez zrobic tak zamarynowac je w sosie sojowym i w przyprawach a dopiero po wyjeciu z lodowki polac miodem i pikantnym sosem ja robie akurat w ten drugi sposob mam tez taka przypawe do miesa wieprzowego ale ja ja kupilam na dniach miasta w sklepach jej nie ma odradzam przyprawe do zeberek tzn ja z nia zrobilam i niezbyt mi smakowalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
po wyjeciu z lodowki polewasz miosem i sosem i wtedy do pieca :) nie po upieczeniu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kupuje paski, ale kiedyś kupiłam te trójkątne i poza kształtem niczym sie nie różniły.... żeberka w miodzie i czosnku... Żeberka natrzeć czosnkiem wymieszanym z solą (ja daję mały ząbek czosnku na średnie żeberko), opruszyć pieprzem, zalac płynnym miodem (ok. łyżki stołowej na żeberko), włożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc), piec ok. godziny w temp. 180 stopni Celsjusza (aż będą miękkie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
* oprÓszyć, wybaczcie... żeberka na ostro - jak ktoś lubi chilli... 1 kg żeberek podzielić na porcje i posolić. Przygotować marynatę: szkl. keczupu albo soku pomidorowego doprawionego czym kto lubi (pieprz, odrobina cukru, sól, czosnek granulowany, zioła) - może być sok pomidorowy wielowarzywny albo pikantny 3 łyzki miodu 2 łyżki oleju czubata łyżka musztardy ostrej (sarepskiej, kozackiej) 3 zmiażdżone ząbki czosnku płaska łyżeczka chilli - składniki marynaty dobrze wymieszać, zalać marynatą żeberka ułożone w misce. Przykryć i zostawić w lodówce np. na całą noc. Przełożyć żeberka do naczynia zaroodpornego albo jakiejś brytfanki wysmarowanej tłuszczem, zalać marynatą z miski, przykryć, piec niecałą godzinę w 200 stopniach Celsjusza (aż będą miękkie). Pod koniec pieczenia (jak już widelec ładnie wchodzi w mięso) odkryć żeberka, żeby się nieco przypiekła skórka. Dobre z chlebem albo jako danie obiadowe z ziemniakami/kaszami i wielką porcją surówki, która zmniejszy ognistość potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olaa.
Kacia na kilka żeberek (ok kg) ile sosu vifon i ile sojowego ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vifona daje po lyzce do zupy plaskiej na zebereko a sosu sojowego ok 6-8 lyzek do zupy wal na oko ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja daję ŁAGODNY BO u mnie dzieci jedzą te żeberka ale naprawdę są przepyszne i naprawdę się rozpływają w ustach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moim zdaniem sos vifon bedzie lepszy od keczupu ja z mezem wolimy pikantne dlatego dajemy ten sos jesli sie zdecydujesz na keczup polecam heinz niestety tani nie jest ale najlepszy jaki jadlam i oczywiscie lagodny i pikantny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja keczup to i tak zawsze Pudliszkowy:-) Dziewczyny, jak macie jakieś przepisy, to dawajcie - o ile Autorka nie będzie miała nic przeciw temu;-) W miodzie i koperku, pieczone na kukurydzy z puszki też jadłam - pycha:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olaa.
Campari z Twojego przepisu też skorzystam :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olaa.
Kaciaa :D z twojego najpierw skorzystam ten pomysł ze smalcem na chleb bardzo mi się podoba ;-) Dlatego napisałam,że z przepisu Campari "też skorzystam" ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blabliblu
drobiowe najlepsze ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olaa.
Kobiety jak się często gotuje to fajnych przepisów nigdy za wiele.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olaa super zapraszam tez na mojego blooga na razie raczkuje ale bede sukcesywnie uzupelniac ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja jeszcze taki przepis dodam - na żeberka w ciemnym piwie 1 kg żeberek wieprzowych małe ciemne piwo (chyba 0.33l) marynata: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz. Składniki marynaty łączymy, mięso nacieramy miksturą, chłodzimy przez kilka godzin. Wkładamy do formy żaroodpornej, podlewamy częścią piwa i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach Celsjusza ok. 1godzinę, może nieco wiecej - do miękkości - podlewając resztą piwa co jakiś czas. Ja podaję z gotowaną marchewką z groszkiem i ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×