Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama prawie 3 latka

Obiad bez mięsa?Macie pomysły jakieś??

Polecane posty

Gość Mama prawie 3 latka

Chciałabym wprowadzić tak ze 2 x w tygodniu obiad bezmięsny. Nie mam pomysłu co podawać. Narazie tylko jest szpinak z makaronem. Omlety odpadają bo alergik, racuchu i naleśniki tez bo nie lubi wszystkiego co na słodko. Dajcie jakieś pomysły, będe wdzięczna.

Gość miktata
ziemniaki, jajko sadzone i mizeria :)

Gość Mama prawie 3 latka
dzięki, wypróbuję:) piszcie jeszcze;)

Gość miktata
placki ziemniaczane z sosem pomidorowym :)

Gość Mama prawie 3 latka
kurczę właśnie jajko odpada i ryba też. Niestety:(

Gość A ja bym
zrobiła pierogi:) albo placki ziemniaczane tak jak dzisiaj.

Gość miktata
krokiety z warzywami. zapiekanka ziemniaczana z cebulką, marchewką i brokułami.

Gość Mama prawie 3 latka
Nie jestem pewna soji.Bo kotlety są pycha, ale narazie mamy nasilenie alergii to nie będę próbowała. Chyba zacznę gotować zupy bez mięsa.

Gość Mama prawie 3 latka
Miktata ,głupie pytanie, ale ja nie robiłam nigdy zapiekanki.jak się ją robi ?MOżesz mi napisać?? gośka co ma ktośka jak zrobić te kotlety z kaszy gryczanej??

wkleje ci ten przepis według ktorego ja robie, z tym ze jest tu jajko wiec nie wiem czy to w dobry pomysł:) Mozna zmienszyc proporcje opolwe bo z tego co tu podane wychodzi cala goraa kotlecików * 2 woreczki kaszy gryczanej * szklankę mleka * bułkę lub dwie * jajko * 10 dag sera żółtego * małą paprykę * sól, pieprz * i przyprawy, które lubisz Ugotuj kaszę i ją przestudź.Bułkę namocz w mleku. Mieszanka powinna być bardzo gęsta. Do bułki dodaj jajko i przyprawy.Połącz wszystko z kaszą i formuj kotlety. Powinny być raczej płaskie, wtedy łatwiej będzie je usmażyć. Możesz, ale nie musisz, dodać do kotlecików drobno posiekaną paprykę i ser żółty pokrojony na malutką kosteczkę. Powstaną kotlety z kaszy gryczanej z niespodzianką. Włóż kotlety z kaszy gryczanej na patelnię i chwilę przysmaż. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład grzybowym, gulaszem lub warzywami.

Gość Wszelkiego rodzaju zupy
mój syn od zawsze uwielbia zupy: jarzynową,brokułową,kalafiorową,pomidorową i powiem Ci,że często gotuję je tylko na włoszczyźnie,warzywach bo zupy na mięsie nie są zdrowe. Osobno gotowane mięso może być,ale wywar z mięsa nie.

Gość miktata
gotujesz ziemniaki tak aby były wpół ugotowane, kroisz na plastry 0.5 cm. układasz jedną warstwę tych ziemniaków, na to startą na grubych oczkach marchewkę, drobne kawałki brokułów i do tego podsmażona cebulka lub por. układasz na to druga warstwę ziemniaków i polewasz sosem beszamelowym( możesz użyć różnego rodzaju przypraw i ziół ) lub pomidorowym. zapiekasz ok pół godziny w piekarniku na 200st. możesz pod koniec posypać żółtym serem :) http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/

Gość Mama prawie 3 latka
Ja gotuje osobno mięso i potem dodaję do wody z warzywami. Zupy tez były u nas hitem,ale jakiś tydzien temu jest bunt>Nie chce jeść zup i co ja mam zrobić.. A zawsze była zupa a potem drugie. Dziękuję za przepis na kotleciki:) Jajko jako dodatek może być,ale nie mogę mu dać jajecznicy czy jajka na miękko twardo itd A zamiast papryki dodam coś innego bo mam uczulenie..chyba nie zmieni się mocno smak.

Gość Mama prawie 3 latka
miktata serdeczne dzięki:)

Gość Mama prawie 3 latka
dziękuję:)

Szpinak (zwłaszcza z serem typu rokpol) wychodzi super, zapiekankę też polecam. Zupy bez mięsa, ser panierowany- do ziemniaków/frytek, do tego pomidory dobrze smakują. Zapiekanki z chleba, z pieczarkami i serem. Pizza wegetariańska. Robiłam swojego czasu pieczone pierogi drożdżowe (na ostro- tzn. cukier tylko do drożdży i trochę cebulki do ciasta), w farszu warzywa i ser mozarella. Piergi. Naleśniki na ostro, mogą być z mąki kukurydzianej, z farszem jak do ruskich, ze szpinakiem, serem.

bakłażan w cieście naleśnikowym. kroisz bakłażana na plastry ok. 1cm grubości, solisz i odstawiasz na jakieś 15minut (musi puścić sok bo w nim jest gorycz). robisz ciasto naleśnikowe ale gęstsze, żeby się trzymało bakłażana (jeśli nie chcesz używać jajek ani mleka sojowego ze względu na alergie to możesz użyć mleka zbożowego - zawarte w nim włókna błonnika zastąpią jajko). smażysz to na glębokim oleju z obu stron na złoty kolor i gotowe. można serwować z czymkolwiek, ja zazwyczaj jem z ryżem.

Gość Mama prawie 3 latka
Dzięki raz jeszcze.Teraz muszę wyciągnąć małego na spacer.Potem zajrzę:) Kurczę dla mnie to nowość te niektóre przepisy. Chętnie wypróbuję, zwłaszcza, że odrzuciło mnie od mięsa od kiedy jestem w ciaży:)

Gość Mama prawie 3 latka
Podnoszę :)

Gość ryż z jabłkami i śmietaną
gotujesz ryż, w drugim garnku prażysz jabłka z cukrem i cynamonem.na talerz nakladasz ryż na to jabłka i polewasz śmietaną :)

Gość Mama prawie 3 latka
Ale pychotka;) A macie może jakieś przepisy nie na słodko??

Gość mama synka prawie 18 miesiecy
Podnosze temat, bo bardzo mi sie podoba :) Kto jeszcze?

Gość Emiloos
Risotto z szpinakiem, falafel, fasolka po bretońsku bez mięsa, bigos z cukinii, warzywa np ziemniaczki faszerowane serem lub innymi warzywami, pieczony kalafior pod beszamelem, gołabki z kasza gryczana i pieczarkami, kotlety z brokuła i kalafiora z groszkiem i kolendrą (jak dobrze rozgotujesz kalafior i dasz startego ziemniaka to i bez jajka sie obejdzie)...

Gość gość
KARTOFLAK

Gość gość
Ostatnio znalazlam calkiem przypadkiem strone http://ammniam.pl/ wyszukałam tam kilka fajnych przepisow