Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca...

Czarna herbata a przemiana materii

Polecane posty

Gość pytająca...

czy ma ktoś informacje o tym,czy czarna, mocna herbata wpływa w jakis sposób na przemianę materii? mam z tym straszne problemy, jelita pracują mi bardzo wolno a bardzo lubię taką herbatę, codziennie wypijam jej 3,4 bardzo duże szklanki( jedną zawsze przed snem). i zastanawiam się czy to może mieć jakiś wpływ na pracę jelit. jeśli ktoś wie to proszę o pomoc

Gość a o czym chcesz zapomnieć
nie. na przyspieszenie przemiany materii polecam kawe, naprawde dziala. a jesli juz o herbata to ew. zielona lub czerwona.

Gość a o czym chcesz zapomnieć
mialo byc jesli juz o herbate chodzi*** ;)

Gość A prawda jest taka, że...
W żadnym wypadku nie wolno pić ŻADNEJ herbaty w takich ilościach, jak ty to robisz! Czarna herbata ożywia ciało i umysł, działa pobudzająco ze względu na wysoką zawartość teiny (herbaciana odmiana kofeiny), usuwa uczucie zmęczenia. Badania wykazują także negatywne skutki picia herbaty, wiążące się głównie z wysoką zawartością szkodliwego fluoru (do 9mg/l, co daje 3 razy większą ilość niż sądzono i stawia w niebezpiecznej sytuacji osoby pijące herbatę w dużych ilościach i glinu w herbatach fermentowanych. A czarna jest właśnie fermentowana!!! Wiem też, że nadmiar teiny szkodzi oraz, że szczawiany zawarte w herbacie szkodzą nerkom! Dlatego zalecana jest ostrozność w nadmiernym spożywaniu niemal wszystkiego i herabat też.

Gość Kimono22
Wiadomo wszystko w nadmiarze szkodzi;/ więc serio nie ma co przesadzać i z herbatą- choć sama uwielbiam herbatę to staram się jednak pić zróżnicowane napoje;p a jeśli nie mogę przeżyć bez herbaty to chociaż pije różne smaki lub odmiany - herbata Dilmah ma strasznie dużo rodzajów, może poszukaj coś u nich :)

Gość kolorowa_tecza
o tak w szczególności polecam zajrzeć na stronę klubu miłośników dobrej herbaty, tam jest mnóstwo rodzajów herbat, każda dokładnie opisana, dodatkowo jest tyle przepisów że głowa mała :D

Gość aha czyli jak moj znajomy
na przemiane na 100% wplywa czerwona, wiem bo swojego czasy pijac ja latwiej mi bylo schudnac :)

Gość cubea
czerwona i zielona herbata są lepsze na przemianę materii, czarna niestety nie jest zbyt zdrowa dla naszego organizmu. Mocna czarna herbata dzięki teinie dodaje jedynie energii, ale nie wpływa pozytywnie w żaden inny sposób na nasz organizm.

czarna herbata na nic dobrze nie wypływa, na przemianę materii należy pić duuuuuużo wody, dobrze działają herbaty zielona i czerwona

Gość Blueyes
Co do herbat zgadzam się z rzeżuchą i cubea :) a najlepiej to iść do specjalisty jeśli ma się problemy z przemianą materii czy z żołądkiem, on najlepiej doradzi jakiej diety się trzymać:) Kolorowa_tecza zgadzam też się i z Tobą ;) ten klub to naprawdę dobra rzecz jeśli ktoś chce wiedzieć co pije :) dodatkowo można tam znaleźć fajne aplikacje ;) Mnie np. zauroczył komiks Dilmah taki mały powrót do dzieciństwa, gdzie komiksy były top nr 1 ;)

Gość hania 77
wogole duzo napojów wspomaga przemianę materii ponieważ wspomaga perstlatykę jelit, żołądek cały czas pracuje tak samo nerki. Czy czarna jest taka zła, niewiem w sumie to tez napój, ale wiadomo jak wszystkiego co za dużo to nie zdrowo :) co do klubu miłośników dobrej herbaty - rzeczywiście można poczytać i dowiedzieć się ciekawych rzeczy, dodatkowo można miło spędzić czas bawiąc się tymi aplikacjami ;))

Gość Blueyes
a jakie to aplikacje tak Ci się Haniu spodobały? ;) ja nie ukrywam, że od jakiś dwóch tygodni "pałam miłością" do komiksu Dilmah - mega wciągająca zabawa, i do tego dobra na uaktywnienie szarych komórek :D

Gość hania77
Blueyes wyjełąś mi to z ust ;) z racji urlopu i siedzenia w mieście moją rozrywką stał się komiks Dilmah ;p zwłaszcza gdy pogoda nie dopisuje to i tak mam super humor przez cały dzień ;)

Na przemianę materii najlepiej pić czerwoną herbatę chociaż dla mnie jest ona nie za bardzo do zniesienia w smaku. Fakt, kawa też podobno coś daje. Nie pij za dużo takich herbat bo się uzależnisz i organizm przestanie na nie działać i reagować tak jak powinien!;)

Gość truskawkowapolewa
Na przemianę materii duży wpływ ma proszek zasadowy langsteiner. Działa on szybko i szybko przynosi ulgę. Poza tym jest przyjemny w smaku co jak dla mnie jest ważne. Natomiast nie słyszałam żeby czarna herbata przyspieszała ten proces.