Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paula1283

Przesądy poza Polską

Polecane posty

Gość Paula1283

Hej wszystkim, mam pytanie czy np. w europie zachodniej, słyszał ktoś o jakiś przesądach, zabobonach podobnych do polskich. Pytam się ponieważ robię prezentację o Polsce, gdzie będę ją prezentowała w Niemczech na wymianie międzynarodowej młodzieży i mam właśnie coś takiego o rozsypanej soli, widelcu bądź łyżce, które upadły, czarnym kocie, pechowej 13 ? Proszę o pomoc, będę wdzięczna. Pozdrawiam !

Gość tydzień po terminie
i chcesz przedstawić Polskę jako zacofany kraj wierzący w gusła???? Czyś ty na głowę upadła??? Chcesz narobić do własnego gniazda???

Gość Paula1283
aha dzięki, niby nie ale może coś doradzisz co mogłabym pokazać na tej prezetacji o Polsce, bo tu nie chodzi tylko o pokazanie np. kraków - sukiennice, a ja musze do tego potem zrobić quiz czy coś kojarzą z tego

Gość a co wy pieprzycie........
w Szkocji np znaja zeby nie przechodzic pod drabina.Jak czarny kot przebiegnie ci droge to szczescie.Jak obsra ci okno ptak to tez na szczescie.Jak masz na sobie puszek-piórko tzn ze anioł jest przy tobie,jak miniesz sie z kobieta na schodach to trzeba skrzyzowac palce lub jedna druga przepuszcza(przesad ze szybko zajdzie sie w ciąze).:)

Gość w uk w hotelach
nie ma pokoju o nr 13

Gość radio 1
ale autobusy 13 jezdza

Gość po-ra-dze
kominiarz

Gość emmaljunga to jest
W UK na pewno nie mozna mijac sie na schodach - to przynosi jakiegos pecha, znalazloby sie jeszcze pare innych ale nie mam w tej chwili glowy :D

Gość uciekinierkazarkansas
jasne! jeszcze im powiedz że polacy nie przechylają kieliszka do gardła lewą ręka bo to wróży szybkie opicie i już będą mieli pełny obraz Polki Alkoholki. Super postawa pani patriotko:(

Gość łoj dana dana
ale z was wielcy patrioci buhahaha przeciez wiadomo, ze ta prezentacja nie ma na celu obrazania naszych rodakow tylko pewnie pokazania paru zabawnych przesadow...ale raz jeszcze wychodzi w praniu, ze polacy nie potrafia sie smiac z samych siebie

Gość buty na stole
oznacza pecha, to przesad w UK

Gość buty na stole
butow na stole to sie nie stawia w Polsce w UK nie kladzie sie kapelusza na lozku inne przesady np.: jak sie widzi sroke, w zaleznosci ile ich jest, co innego znaczy nie przechodzic pod drabina parasolki w domu nie wolno otwierac itp.

Gość jak sie widzi sroke to co?
ja mam mnostwo srok codziennnie w ogrodzie wiec co to oznacza??