Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ortograficznadokładnośc

chłopacy a ortografia??czemu robia tyle błędów??

Polecane posty

Jak to znosicie dziewczyny jak facet przysyła Ci smsa a tam ort na orcie np. jusz muj morze itp. mnie to strasznie odpycha od facetów!!!

Gość bawmy się wesoło
A jak miało być? "już hooy może"? :D

Gość co raz więcej takich topiców
iczba mnoga od chłopak brzmi chłopaki albo chłopacy. Ta druga forma jest tak rzadka, że wielu osobom wydaje się niepoprawna. Słowniki jednak nie mają do niej zastrzeżeń. Zauważmy, że pierwszej formy używa się w kontekstach niemęskoosobowych (Te głupie chłopaki mnie przezywały), drugiej zaś w męskoosobowych (Ci głupi chłopacy mnie przezywali). Obie formy są więc potrzebne. Zamiast chłopacy można by mówić chłopcy (od rzeczownika chłopiec), ale w niektórych sytuacjach forma chłopcy wydaje się zbyt infantylna. Mówiący często sięgają wtedy po formę chłopaki, umieszczając ją w kontekście męskoosobowym. Jednak mówiąc np. Chłopaki wygrali mecz, popełniają błąd. Poprawnie byłoby: Chłopaki wygrały mecz albo Chłopacy wygrali mecz.

dobra chłopaki jest poprawnie zadowolona??chodzi mi o ort wiesz co to orty a co to poprawna forma??

Gość To wyżej to bzdura
chłopcy bądź chłopaki. Nie ma żadnych chłopaców. Nie rozśmieszaj mnie.

a więc jeśli dyrektore jesteś tak poprawna lub poprawny we wszystkim to się tu nie udzielaj,i idź na forum dla inteligentów,pytam grzecznie i chce poznać zdanie innych a nie czytać Twe wywody filozoficzne.I założę się że jakbym przeszukała całe to forum to nie jeden błąd znalazłabym w Twoich wypowiedziach.

Gość Sukaaaaaaaaaa
A Ty szmato naucz się poprawnej interpunkcji :classic_cool:.

W wypowiedziach każdego znalazłabyś błąd, bo to ludzie to nie maszyny Nie wiem czy jest związek między robieniem błędów a płcią, tak patrząc na ogół. Ale z tego co pamiętam dysortografia chyba w większości dotyczy mężczyzn i może dlatego takie wrażenie powstaje

dyrektore nie musisz zmieniać nicku,a ja sobie bede robiła przecinki gdzie mi sie podoba!!!

To wyżej skopiowane jest ze słownika poprawnej polszczyzny PWNu bodajże, sama kiedyś tego szukałam i tak mi się wydaje. I, może to dziwne, ale mam wrażenie, ze te słowniki dość kompetentni ludzie tworzą

dobra ale ludzie sa również wzrokowcami,i jak czytają to wiedza mniej więcej że jusz pisze sie już to taki podstawowy błąd,zraża mnie to strasznie;/

Gość Sukaaaaaaaaaa
Nie jestem dyrektore, blerwo. Skoro tak Ci zależy na poprawnej ortografii, to dlaczego już na interpunkcji nie? Nieprawda, że będziesz stawiała przecinki, gdzie chcesz, bo przecież są zasady:/.

A tak ogólnie to wpływa jeszcze na to, że coraz mniej pisze się odręcznie. Bo wtedy właśnie najlepiej się ćwiczy ortografię. Aha i jak się mało czyta. Zaobserwowałam to u siebie w ostatnich miesiącach, moja pisownia ogólnie znacząco się pogorszyła gdy częściej korzystam z komputera, więcej na nim piszę i mniej czytam książek. Wciąż widzę błędy, ale robię je częściej niż kiedyś i jest kilka wyrazów z którymi mam problem, co nigdy wcześniej mi sie nie zdarzało

słuchaj jest róznica między źle postawionym przecinkiem a jusz,zaras,morze,pszyjade,wjeczorem,twuj,hodzi,wogule,rozumnem itp!!rozumiesz??Ale widzę ze masz się za super poprawna,a jednak twój poziom kultury osobistej pozostawia wiele do życzenia.

Gość Sukaaaaaaaaaa
Tak, studiuje polonistykę, a mój poziom kultury jest odwrotnie proporcjonalny do zasobu Twojego rozumu;).

widać jak strasznie jestes kulturalna ze wyzywasz ludzi na forum,chyba jedynie to ci pozostało bo pewnie jesteś jakąś brzydką zakomleksioną laską która w realu nie odwazyłaby się wyzwac kogo kolwiek bo od razu by ją zbluzgali.Ale cóż wole być człowiekiem stawiajacym przecinki w niewłaściwym miejcu ale pozostac pzry swojej kulturze i nie obrażać innych.bo tacy jak ty to dno kompletne!ciesze sie że mam troszke tego szacunku do ludzi i nie bluzgam jak ty!!!!

Gość mgfnjkxfsgjzbhnjkfdhusbf
no suka rzeczywiście brak ci kultury a taka niby poprawna w pisowni.zal,żal,żal.....