Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość srruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Może ktoś to sprawdzic ? English :]

Polecane posty

Chcę powiedzieć: Jestem umówiony na spotkanie w sprawie.... na godzinę 3. Może być tak : I have appointed interview concering..... at 3 o.clock ?

Gość dtumm
a nie mozesz : i have an apoointment at 3 o clock regarding.........

Gość 3 p.m - nie wiem czy się
używa oclock poza GB

Ja jestem w GB :) Dzięki za pomoc :)

a nie lepiej użyć concering albo po prostu about?:>

concering ?? chyba concerning , moze byc concerning i moze byc about i moze byc regarding

Gość e3e3e
Jelsi spotkanie jest dzisiaj to: I am having an appointment concerning.....at 3 o'clock

No już bez przesady z tym continousem ;) Masz rację Coralic, oczywiście 'concerning', zeżarło mi literkę ;)

Gość e3e3e
Sam jestes bey przesady! To jest użycie continousa do najblizszej przyszlosci. Nie wiesz to nie gadaj

W tej kwestii się nie używa continousa tylko najzwyklejsz present simple... Nie mądrze się bo sam za dużej wiedzy o angielskim nie mam ale to wydaje mi się oczywiste...

Gość e3e3e
I poprawia mnie czlowiek ktory napisal cyt. I have appointed interview concering..... at 3 o.clock ? Nie masz pojecia o czasach. Nie osmieszaj sie! To co masz to spotkanie kazdego dnia o 3 czy dzisiaj?

Ale co jest złego w tym zdaniu co ja napisałem? Jest ok, tylko ktoś podał 'luźniejszą' wersję....

Continousa bym używał jakbym właśnie w tej chwili miał spotkanie i na nim rozmawiał...

Tak Coralic, własnie tak.....tylko muszę podać w jakiej sprawie :] Stąd to about czy concerning....

Gość vgvgh
e3e3, nie masz racji , poprawnie jest tylko "i have...". czasu present contiunuous mozesz uzyc kiedy ktos np przerywa ci spotkanie, dzwoni do ciebie i mowisz do niego "sorry, but i'm having an appointment right now, i can't talk".

Moi drodzy, forma Z countinuosm (nigdy nie wiem jak to napisać:D, od lat) jest poprawna. uzywamy tego czasu do sytuacji gdy juz jest zaplanowana i wiemy na pewno ze sie stanie. choć ja szczerze mówiąc użyłabym "i have"

dokladnie... wtedy kiedy jesteś już na owym spotkaniu ... dzięki wszystkim za pomoc:)

Gość vgvgh
Tak to jest jak ludzie ucza sie jezyka z ksiazek, a nie od 'nativow'. Nauczycie sie jakiejs regulki i myslicie, ze mozecie dopasowac do niej kazde zdanie. gdyby to bylo takie proste, to kazdy po przeczytaniu gramatyki, znalby super jezyk, a wiemy, ze tak nie jest.

Gość e3e3e
No nie wytrzymam- czy slyszeliscie o czyms takim jak uzycie continuousa do czynnosci w planowanej najblizszej przyszlosci? Np. I am playing tennis tonight. Pewnie nie bo wasz ang jest na poziomie podstawowki!

Gość vgvgh
aha, co do drugiej kwestii, to ja bym napisala 'regarding', about tutaj raczej nie pasuje.

Gość vgvgh
e3e3e3, zamiast wykrzykiwac i obrazac innych, zacznij szukac kontaktu z zywym jezykiem, bo jak widac twoje wyuczone regulki gramatyczne na nic sie nie zdaja:) Gdybys jednak czytala uwazniej, to wiedzialabys, ze w przypadku roznych planow, rozkladow, mowienia o ktorej cos sie zaczyna, konczy, kiedy ma sie spotkanie uzywamy czasu present simple🖐️

"We use I AM DOING ( PRESENT CONTIUOUS when we say what we have arranged to do -for example , arranged to meet somebody, arranged to go somewhere: - what time are you meeting ann this evening? i am leaving tomorrow. i've got my plane ticket"

Gość e3e3e
Ale nie w tym przypadku. No ja rozumiem ze w twoim przypadku żywy jezyk to gadac z obcokrajowcami na wyspach w stylu I will pay you from the mountain

Gość vgvgh
elizaczeq, czasownik meet akurat jest inna sprawa. e3e3e3, wiesz co jest najgorsze w takich osobach jak ty??? Mimo ze gowno wiedza, to beda dalej sie wyklocac nie biorac nawet pod uwage, ze moga nie miec racji. Informuje cie, ze nie masz racji, ale ok, przeciez nie kazdy musi poprawnie mowic po angielsku.