Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pqowie11

ile m3 zimnej wody zuzywacie?

Polecane posty

Gość pqowie11

mi za 6 m- cy wyszlo 51m3, czy to mozliwe przy 2 osobach?

Gość możliwe, my zużywamy prawie
metr 3 wody dziennie przy 4 osobach, pranie co 2 dzień, zmywarka raz dziennie, 2 razy dziennie prysznic itp. ale też się zastanawiam czy licznik nie jest zepsuty :P

Gość no mało nie jest to fakt
wy chyba papier w domu produkujecie! 1 m3 dziennie?!

Gość 5m3 na mc
na osobe, codziennie prysznic, pranie co 2 d-3ni

nie no papieru nie czerpiemy :D może mamy wadliwy licznik, zgłoszę do wodociągów, chyba powinni zmierzyć, czy dobrze liczy. używa kto z wa perlatora? poczytałam troczę o tych urządzonkach i chyba kupię do umywalek, zlewu i prysznica. Producenci zapewniają do zmniejszenia użycia wody nawet o 80%

Gość kasienka4567
up

Gość Już nie wim...
Ja dostałam dzisiaj rachunek za kwartał 40m3 na 4 osoby

kupiłam perlatory pod prysznic, ma zużyć 6l wody na minutę i do umywalek, bidetu, te mają zużyć niecałe 2 l na minutę lania wody i do kuchennego zlewu, zobaczymy, jak będzie oszczędnie, to napiszę, póki co do poniedziałku czekam na przesyłkę.

mamy już pozakładane perlatory, zmierzyłam, prysznic bierze 6l/minutę, bez odczuwalnej zmian komfortu mycia, umywalka 2l/minutę i to widać, ale do mycia rąk, zębów czy golenia wystarczy, bidet też zużywa 2l/minutę i taki strumień też wystarczy do podmycia się, bateria kuchenna bierz 6l/minutę i tu muszę zmienić baterię aby założyć oszczędniejszy perlator. Na reszcie czyli, wannie, spłuczce (mam już taką dzieloną) pralce czy zmywarce wody nie da się zaoszczędzić :P Po miesiącu odezwę się czy i ile zaoszczędziliśmy.

Gość jakieś małe zainteresowanie
oszczędzaniem, mnie interesuje jak oszczędzić na prądzie i jakie światło dają żarówki ledowe?

Gość a co je to obchodzi?
za 5 miesiecy 27,5 m3. 2 dorosłych i male dziecko

Gość rada jest dobra
jakieś małe zainteresowanie Ja jestem na etapie wymiany zarowek na LED.Mam przy komputerz 2,7 wata i wystarczy.Swieci jak swykla 60-siatka.

Gość Yattleya
''dajcie rady jak oszczędzać wodę, bo mnie rachunki zeżrą'' brac prysznice a nie kapiele(w miare szybkie) , zapelniac cala pralke jak robisz pranie, zakrecac wode jak szczotkujesz zeby(niby minutka czy dwie ale sie uzbiera..) sprawdzic czy krany szczelne...takie chyba oczywiste rady... ale mysle ze to zalezy do osoby...ja kiedys mialam ochote powiedziec cos glupiej lasce mojego wspollokatora(nie am to jak mieszkanie studenckie) ktora zostala raz na noc...szykowala sie w sobote najakies wesele, wlazla o 12 do lazienki 9akurat tak wstaje wiec weszla chwile przede mna) i wyszla z niej o 14.....przez prawie caly czas lala sie woda....prawie 2 kubiki zuzyla ;/ , cekawa jestem czy u siebie tez tak robi bo jak tak to kurwa niezle musza miec rachunki za wode...

Gość rada jest dobra
Woda niestey drozeje a najwiecej oczyszczanie sciekow.Ja mieszkam sam i place kwartalnie 100 za wode i scieki.A jeszcze trzy lata temu placilem 40 zl kwartalnie.Zuzywam ok. 3 m 3 wody

Gość rada jest dobra
Ja nie musze oszczedzac i marwic sie rachunkami ale mimo to robie to.Prysznic robie w mig a przy zmywaniu w kuchni tez ciagle zakrecam wode, zeby sie caly czas nie lala.Oszczedzam prad rowniez.Pranie w pralce robie raz w miesiacu(reczniki i posciel) a tak to piore recznie>

Gość Yattleya
poza tym powinno sie oszczedzac wode nie tylko z oszczednosci ale tez z punktu widzenai ekologicznosci

Gość Ja jestem antyromantyczką
No pranie ręczne to raczej nie jest dobry pomysł na oszczędzanie. Zauważ, że zużywasz o wiele więcej wody niż pralka i nigdy tak dobrze nie wypierzesz ani nie "wykręcisz". Lepszym rozwiązaniem jest nowa, oszczędna pralka, która zużywa mniej prądu (krótki program prania, niska temp) i wody oczywiście. Ja też myslę nad wymianą zwykłych żarówek na ledy, czajnik bezprzewodowy już wywaliłam. Największy problem to u mnie podgrzewacz wody przepływowy:(

Gość do tych c mało płacą za wodę
napiszcie ile mniej więcej wody zużywacie? U mnie trzy osoby plus dwoje pracowników mam firmę przy domu, więc 3xdziennie prysznic+poranna toaleta to daje skromnie licząc z 200 litrów wody, spłuczka, mycie rąk przy 5 osobach zużyje kolejne 200 litrów, do tego pralka, zmywarka 80 l, gotowanie, normalne zużycie wody podczas przygotowania posiłków daje ok.100 l, czyli bez szaleństw wychodzi 580 litrów, czyli ponad pół kubika dziennie. Chciałabym wiedzieć jak to wgląda u osób, które na miesiąc zużywają kubik wody na osobę

Gość ekolog odswieza
.

Gość allliska
no ja ostatnio 14 m na miesiąc 2 dorosłych i małe dziecko, to chyba dużo nie? jak nie było dziecka to 12-13

Gość 18 m3 miesięcznie
dom, 5 osób.

Gość ekolog odswieza
podawajcie też ceny jakie płacicie za wodę i kanalizację u mnie zimna woda prawie 6 zł, kanalizacja 7 :P

Gość w mojej spółdzielni
ryczałt wynosi 7 m3 na osobę miesięcznie oczywiście, jeśli ktoś nie ma wodomierzy.

Gość w mojej spółdzielni
cena za 1 m3 wody w gospodarstwach domowych wynosi 2,97 zł. Odprowadzenie ścieków - 4,77 zł za m3. Podałam ceny brutto. Mieszkam w Ełku

Gość ekolog odswieza
.

Gość na 4 osoby 7m3
mamy tylko zimną wodę podgrzewa ją piecyk gazowy więc to jest całkowite zużycie! Moim zdaniem najwięcej idzie na spłuczkę do toalety! jam mam taka 2 funkcyjna i na siku spuszcza się tyko połowa wkładu, do tego mam zawór przykręconym więc jak dzieci latają siku co chwilę to w ogóle malutko zdąży nacieknąć i jeszcze więcej się oszczędza! do we wszystkich kranach mam perlizatory zainstalowane.... na co dzień bierzemy prysznic - tylko małego (1,5 roku) kąpiemy w wanience -wodą po jego kąpieli często myje podłogi.... mam oszczędną pralkę - robię 3 prania w tygodniu jak mam pełny wkład! aha za te 7 m płacimy 55zł!

mąż znalazł winowajcę, u nas ciekła spłuczka w garażowej toalecie, z której bardzo rzadko się korzysta. Też zainstalujemy te perlatory i mam nadzieję na duże oszczędności, bo wydawanie sześciu stów co dwa miesiące za wodę i kanalizację to koszmar :P

Gość a ja zuzywam
na 1 dorosłą osobę i 1 dziecko 2 m3 ciepłej i 2 m3 zimnej. Cena z kanalizacja - zimna 11,97 zł/33, ciepła 24,76 zł/m3

perlatory się świetnie sprawdzają, teraz "idzie" nam metr wody na trzy dni :)