Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roczna mezatka

ciaza , zwolnienie l4, jaka kkwota??

Polecane posty

Gość roczna mezatka

jestem na zwolnieniu(ale nie na ciaze) juz 3mieciace, zarabiam najnizsza, od stycznia wzrosła o jakies grosze wiec 1386brutto, dostaje 697.15 na reke 80%.Terz jestem w ciazy i ide na l4(zagrozenie ciazy) 100%płatn e czyli wezme ta nowa kwote 1032.34zł/?? dobrze obliczyłam??

Gość Terz?????????
hahaha

Gość roczna mezatka
up

Gość mysle o dziecku
czyli ile ta serednia???

Gość hermisia
średnia z 12 ostatnich miesięcy, policz sobie

Gość mysle o dziecku
ale co ma sredia jkas, dostajesz 100% tyle co masz na papierach?? tak skad ktos ze srednia wyskoczył?? skoro od 1 podniesli to po to podniesli zeby kazdy ja dostawał tak?a nie wliczac srednie jakies.

nie, przy obliczani zasiłku chorobowego bierze sie pod uwagę średnią ostatnich pełnych okresów zarobkowych( miesięcy) jeżeli nie pracowało sie przez całe 12 to tyle ile sie przepracowało u ostatniego pracodawcy( czyli obecnego) Jeżeli 1 stycznia nastąpiła podwyżka to nie będzie się wliczać do średniej jeżeli zwolnienie wystawiono przed końcem miesiąca. To jest 100% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, a nie 100% wynagrodzenia.

Gość jak to est ciekawi mni
Czyli autorka dostanie 871zł bedac na l4i potem tyle maciezynskiego?? dziwne ja myslałam ze te 984zł

Ponieważ jesteś już na zwolnieniu i nie miałaś po tym zwolnieniu 60 dni przerwy, podstawa do Twojego zwolnienia już została wyliczona i ona się nie zmieni. Czyli podstawa, z której dostajesz te 80% zostaje bez zmian, tyle, że zamiast 80 dostaniesz 100%. Tak, że podwyżka niczego tu nie zmieni - musiałabyś te 60 dni przetrzymać chodząc do pracy i nie biorąc ani dnia zwolnienia. Tak, że dostaniesz około 870 zł.

oblicza sie to tak: oblicza się średnią z ostatnich 12 mieś. od otrzymanej kwoty odejmujesz 13, 71% na składki zus. I wychodzi podstawa. tę podstawę dzieli sie na 30, żeby wyszła kwota dzienna, następnie mnoży sie przez % zwolnienie( w przypadku ciąży zostawia) stawkę dzienną mnożysz przez ilość dni zwolnienia. Wychodzi zasiłek brutto, potem odejmuje się podatek(18%)

ale co ma sredia jkas, dostajesz 100% tyle co masz na papierach?? tak skad ktos ze srednia wyskoczył?? skoro od 1 podniesli to po to podniesli zeby kazdy ja dostawał tak?a nie wliczac srednie jakies. Tak tak ma - tak i tylko tak wylicza się zwolnienia. Włąsnie ze średniej z 12 miesięcy. Parę lat temu było tak, że można było z 6 miesięcy, jak ktoś miała stałe wynagrodzenia. Teraz wyłącznie z 12 niezależnie czy to jrst zwolnienie na chory palec, operację, czy ciążę. Bardzo proszę o wypowiadanie się na takie tematy tylko wtedy jeżeli jesteśmy pewni, że mamy odpowiednią wiedzę. Bo ktoś pyta oczekując rzeczowej odpowiedzi, a tu odpowiadają mu osoby, którym tylko coś dzwoni. Niestety tak to jest, że jak się na czymś znasz, to masz więcej pokory, bo wiesz, że zawsze może się znaleźć kruczek jakiś, wyjątek i może to zupełnie inaczej wyglądać.

tak jest jak napisała kulturalna. Dodam, że wtedy inna kwota wychodzi za styczeń, a inna za luty na przykład - prawda kulturalna?

wiadomo w lutym 28 dni styczeń 31 to juz chyba z kontekstu można wyczytać. . I ja musiałam odświeżyć swoja wiedzę na temat składek bo jak ostatnio to obliczałam to i zus i podatek były inne. Ot na coś mi się niewiedza innych przydała:P

Gość zaniepkojona olga
Skaplikowane to strasznie jest. od grudzien 2009 do kwiecien 2010 pracowalam na poł etat za 400 brutto od kwietnia 2010 do dzis pracuje na najnizsza czyli te 1370 brutto, od 3 miesiecy jestem na zwolnieniu 80%, teraz jestem w ciazy i powiedzmy z e od nastepnego miesiaca nalicza mi 100% jezu jak oni z 12 wezma, srednia to ile mi wyjdzie 200zl????

Przeczytaj mój post z 16:47. Ty już masz wyliczoną podstawę, ona się nie zmieni, jeżeli nie będzie 60 dni przerwy pomiędzy zwolnieniami.