Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga 1981

ILE MÓWIĄ WASZE 16-17 MIESIĘCZNE DZIECI

Polecane posty

Gość Cantarella19900
Trochę się martwię. Moja córka ma 16 i pół miesiąca. Mówi mama, baba, tata. Czasem, ale bardzo rzadko udaje jej się piwiedzieć am, dzidzi, kat (kot). Raz powiedziała miau. Pokazuje obrazki ze zwierzętami. Niestety nie naśladuje jak mówią,. Dużo czytam (od 3-miesiąca), śpiewam, zabawy paluszkowe, układamy sekwencje (zakupiłam te od metody krakowskiej),wyłączyłam definitywnue telewizor. Jak można jeszcze stymuliwać rozwój mowy?

Gość Cantarella19900
Przepraszam za literówki w poprzednim poście. Dodam, że Mała śpiewa w swoim języku. Nie chcę czekać aż się rozgada, chciałabym konkretnych rad, jak zachęcić córkę do mówienia.

Gość gość
Moj ma 18mcy- mama, kaka ( tata), Lili ( Liliana), Titi ( Natalia), baba, ziazio ( dziadzio), nie, bam, hau hau, mial, bee( owca), ija ija ( kon), koko( kura), kap kap ( woda), am, bum bum ( auto), gol, jajko, jajo, pam( pan), aaa ( spac), lala ( muzyka), pa i rozne sylaby oznaczajace jakas rzecz. Rozumie wszystko, wykonuje polecenia- uwielboa sprzatac, przynosi pieluche/ wyrzuca brudna, odnosi talerz do zlewu, chowa wyprane ciuchy do szafy, wrzuca ciuchy do pralki, jak schodzi z chodnika na parkingu pod blokiem to patrzy czy nie jedzie auto. Dla porownania jego siostra w tym wieku wstala rano i mowi " mama daj am jajo" :)

Gość gość
Zapomnialam- fjeszcze mowi dzidzi, buu ( zamiast muu na krowe), ała.

Gość gość
Szwagierki dziecko 20 miesięcy tylko piszczy. Coś tam próbuje po swojemu ale bez zrozumienia

Gość gość
Juz nie pamietam Ile starsza corka mowila w wieku 16-17msc ale jak miala 2 latka mowila calymi zdaniami (proste zdania). Ps. Nie martwcie sie ze wasze dzieci Malo mowia Bo znam osobiscie dzjewczyne, ktora skonczyla politechnike I jest bardzo uzdolniona a od jej mamy wiem ze zaczela mowic jak miala 3 Lata a wczesniej malo-pojedyncze slowa. Nie ma WG moich obserwacji zaleznosci inteligencja- wczesniejsze mowienie

Gość gość
Gdy mial poltora roku spisalam wyrazy , ktore mówi. Wyszlo 68, polowa po polsku, polowa po angielsku, bo jest dwujezyczne. To taka mniej wiecej srednia norma, jedne dzieci mowia mniej, inne wiecej, potem i tak sie wyrównuje, wiec chyba nie warto sie pzrejmowac , ile mowi w ktorym miesiacu.

Gość gość
Bardzo dużo mówi w - swoim dziecięcym języku. Śpiewa też :) ze słów : Gdzie ba? - gdzie kot Ba - kot Ba - oko, ale i nos, stopa, szyja, kot, skarpetki - ogólnie ba to pojemne słowo. Dzidzi Czy Baba Mama Tata Hau hau - piesek Bubu - nasz pies Puciu - ulubiona maskotka Powtarza (dopowiada właściwie za mnie literki - nie wszystkie oczywiście -) w wierszyku "Abecadło z pieca spadło To tyle co pamiętam:) Koleżanki mała natomiast gada, że ho ho, moja przy niej słabo:) Ten sam wiek. Po 17 miesięcy. Tak więc faktycznie różnie to jest.