Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milllia

staż z Urzędu Pracy z EFSu. Czy dostaliście PIT?

Polecane posty

Gość milllia

Miałam w 2010 do września staż finansowany ze środków unijnych. Dotąd nie dostałam PITu, a ostatnio coś w urzędzie usłyszałam, że nie dostanę, bo ne było podatku więc oni PITu nie wystawiają. Miał ktoś taki staż, dostaliście PIT? Chciałabym się już rozliczyć i nie wiem czy czekać na PIT z urzędu czy nie.

Gość ja normalnie dostałam
staż miałam w 2008 roku i przysłali mi potem pocztą PIT, musisz dostać, wszyscy dostają

Gość sdawghb
ja nie dostałam jeszcze :(

Gość milllia
tak tylko teraz nie odprowadza się podatku, żadnych składek, to nie wiem czy PIT powinien być, a wszystkie PITy ogólnie wydają do konca lutego, to nie wiem czy dostanę, czy nie, bo nie robią. czy miał ktoś w 2010 staż z EFS i dostał PIT?

Gość zvxcvbbvb
ja miałam i pit dostałam w tamtym tygodniu w tamtym roku pit za staż dostałam dopiero pod koniec lutego

Gość kilkaliterdlapseudo
pit-11 to informacja o dochodach, powinnaś dostać bez względu na to czy były odprowadzane składki czy nie.

Gość mismisia
sta z sie nie liczy do lat pracy ja mialam staz ze srodkow funduszu pracy, mialm odprowadzany podatek i tydzien temu przyszedl PIT poczta. Z tego co sie orientuje ze srodkow EFS nie sa odprowadzane podatki ( tzn dostajesz calosc na reke) wiec i sie nie rozliczasz

Gość pouter
Dzisiaj byłem w Urzędzie Pracy, babka powiedziała, że od staży finansowanych z EFS nie był odprowadzany podatek dochodowy i że PITa 11 nie dostanę. Staż trwał 3 miesiące nie przekroczyłem więc kwoty wolnej od podatku, jednakże nie mam pojęcia, czy mimo wszystko nie muszę złożyć PITa 37? ale na podstawie czego w takim razie?

Gość tralalallaalala
o kurcze, a ja wlasnie tez czekam na ten pit

Gość same głupie pindy
jeżeli nie przekroczyłeś kwoty wolnej od podatku i był to twój jedyny dochód w tamty, roku to nie musisz składac PITu do skarbowego więc luz.

Gość tralalallaalala
a ja mialam pol roku wiec musze sie rozliczyc

Gość tralalallaalala
zajebiście, dzwoniłam już 3 razy o ten pit, kazali czekac, "na pewno przyjdzie" a teraz czytam w necie ze stazy z EFS w ogole się nie rozlicza co za doinformowane babsztyle siedza po tych urzedach :o

jelsi mieliscie staz z EFSu pitów nie dostaniecie.

tak, jestem pewna. mam do czynienia z UP, wiec wiem.

Gość tralalallaalala
dzieki jutro do nich zadzwonie i im podziekuje za informacje

naprawde się dziwię, ze tak Cię poinformowały babki z urzędu. powinny przecież o tym wiedzieć, to są podstawowe informacje.

Gość tralalallaalala
też jestem tym faktem zdumiona, i poważnie pytalam 3 razy, jeszcze w poniedziałek dzwoniłam i dalej przeciągały że może do końca tygodnia przyjdzie pytalam tylko o pit ze stazu, nie mówiłam z jakich środków był finansowany bo nie wiedziałam że jest różnica, ale chyba mogły same o to zapytać

a to skoro nie mowilas z jakis srodkow to moze dlatego zle Cie poinformowaly. fakt mogly zapytac, ale pewnie nie pomyslaly, chcoaz mnie zastanowialoby to dlaczego PIT nie przychodzi. przeciez juz dawno byly wysyłane.

Gość tralalallaalala
pierwszy raz dzwoniłam w połowie lutego z pytaniem czy dostane PIT11 za staz, i odpowiedź była jednoznaczna że tak, mam czekać, na pewno dostanę więc chyba w takiej sytuacji powinny się domyślić i zapytac... no ale nic, nie ważne już, nauczka na przyszłość sory vodka za to okreslenie urzedniczek babsztylami bo może nią jestes, wiem że miedzy urzednikiem a "urzednikiem" jest różnica, bo sama byłam na stażu w urzędzie i wiem jak to wszystko wyglada pozdrawiam

Gość andyw
oprócz zasiłku miałem dochód z umowy o dzieło. ale pracodawca nie wystawił mi Pitu, powiedział że przenosi koszty na rok następny. tylko że mi bardziej opłaca się uwzględnić już teraz ten dochód, ponieważ miałbym zwrot zaliczki na podatek. i nie wiem co teraz zrobić, czy wpisać ten dochód z umowy o dzieło czy nie. Pitu przypominam że nie dostałem i już chyba nie dostanę. i od razu spytam się o cos takiego: przy przychodzie z tej umowy o dzieło w kwocie 585 brutto, dochód wynosi 501 netto. czyli podatek 84. czy ktoś wie czy musiałbym wpisać też koszty uzyskania przychodu(są one prawdopodobnie 20%)

Gość ja w zeszłym tygodniu
dostałam pita

Gość MArtitta13
Wiecie , że ja też byłam na tym stażu i pit- u nie mam do dziś! i mi tez powiedziano , żeby czekać bo było dużo stażów i się nie wyrabiają z wysyłaniem... ale lipa mam juz dosc czekania!

Gość tralalallaalala
dzwonilam dzis jeszcze raz pytam o pit ze stazu, i odp.proszę czekać, proszę czekać Więc mówię czego się wczoraj dowiedziałam, że podobno dochodu ze stażu z EFS nie rozlicza sie i nie otrzymuję się pitu I babka na to: aaaaaa to Pani ma z EFS, to z tego nie wystawiamy pitów i nie podlega to rozliczeniu

Gość MArtitta13
To jakaś dziwna sprawa bo w 2009 r. też byłam na takim stażu z EFS-u i pit otrzymałam a już za rok 2010 pit-u nie wysłali. i mnie tez nik nie pytał na jakim stażu byłam, dopiero tu się dowiedziałam że są rózne

Gość tralalallaalala
bo zmienilo sie od 2010r, tak przynajmniej wynika z tego artykułu: http://ulgi.wieszjak.pl/pit/251055,Czy-stypendia-za-staze-bezrobotnych-wyplacane-z-EFS-sa-zwolnione-z-opodatkowania.html

Gość MArtitta13
Wielkie dzięki teraz jestem spokojna no i mogę się wreszcie rozliczyć;-)) Jeszcze raz dziękuję;0) __ ._.;_'.-._ _____{--..-.'_,} ____{;..{,...-'} ____{..'-.._;..-'; _____'--.._..-' ._.;_'.-. _._.;_'.-.___{--..-.'_,} {--..-.'_,}_{;..{,...-'} {;..{,...-'}{..'-.._;..-';_ {..'-.._;..-';_'--.._..-'_ _'--.._..-'________

Gość tralalallaalala
Proszę bardzo, ja też byłam w tym temacie zielona do wczoraj Dobrze że kafeteria ;)

Gość srthrdtj
chcialam wam wkleic kawalek ustawy zeby wam udowodnic, ale nie moge jej teraz na szybko znalezc. w kazdym razie to w 100% prawda, ze osoby ktorych stypendia stażowe byly finansowane ze srodkow unii SA ZWOLNIONE od podatku od osob fizycznych. mniej wiecejh tak to leciAŁO,. kropka.

Gość tralalallaalala
tak, nie musisz, a jeśli byś chciała to z zerowym dochodem skoro nie miałaś innych źródeł uzyskania dochodu

Gość efelka
o ludzie...! nie dostaniecie pitu 11 i już. Staż jest z EFS, a więc ze środków UE- ze środków zagraicznych- absurdem było by gdyby państwo z podarowanych pieniędzy jeszcze na tym zarabiało odprowadzając sobie podatek.. ;/ gdzie sens gdzie logika..